Fem anledningar att älska Budapest

Jag har blivit förälskad i en ny stad. En stad som bjuder på allt från ståtlig arkitektur till coolaste nattlivet och de mysigaste gränderna. Jag vill redan åka tillbaka! Här är fem anledningar att älska Budapest.

1. Bo prisvärt på lyxhotell

I Budapest kan du bo på femstjärnigt lyxhotell, till mycket överkomligt pris. Själv hade jag nöjet att bo två nätter på Buddha Bar, som dessutom har något jag faller pladask för: en fantastisk frukost.

Inte nog med att de dukade upp rena brunchen med olika orientaliska rätter. Det fanns även glutenfritt bröd och ”eggs any style” enligt önskan från köket. Tala om bra start på dagen för att utforska Budapest! Mer om detta i kommande inlägg.

2. Broarna över Donau

Det är ändå något visst med städer vid vatten. Förutom välbehövliga svalkande vindar, ger det oemotståndliga vyer. Särskilt nattetid när stadens ljus speglar sig och broarna lyser upp himlen som en stjärnbeströdd vintergata.

Första dagen bjöds jag på storartad sightseeing via motorbåt! Med ett glas bubbel i handen flög jag fram över flodens vatten, allt medan guiden berättade vad vi såg: på Budasidan sätet för bourgoisien och på Pestsidan platsen för de fattiga – historiskt sett.

Broarna Liberty Bridge och Chain Bridge är kända silhuetter, liksom det ståtliga parlamentshuset.

3. Utsikten från Fiskarbastionen

Högt på Budasidan reser den sig, Fiskarbastionen. Det är en  slottsliknande byggnad från början av 1900-talet som byggts på slottsmuren. Ståtlig som ett sagoslott är den, med ett namn som sägs komma från medeltidens fiskmarknad.

Sätt dig en stund bland pelarna och njut av den makalösa utsikten. Intill ligger Matthiaskyrkan, en sevärdhet den med.

4. Promenaderna bland vackra hus

Snöra på dig sköna skor och gå. Ja, keep walking, för det är bästa sättet att upptäcka en stad – så även Budapest. Här är rena paradiset för dig som älskar arkitektur. Överallt avlöser stilarna varandra: barock, art noveau, nyklassisism och mycket mer.

Som solglimtar lyser de också upp stadsbilden, de gula taxibilarna, som givetvis leder just mina tankar till en annan favoritstad: New York.

5. Nattlivets ruinbarer

När natten sänker sig, då vaknar Budapest. Nattlivet här liknar inget annat jag sett. Överallt sjuder det av liv, på uteserveringar, på gator, torg och gräsmattor. Folk dukar upp picknickfiltar var som helst i den ljumma sommarnatten, de festar loss på spapartyn – och i ruiner.

Ja, missa inte det hetaste: ruinbarerna! Utdömda före detta bostadshus har fått nytt liv, i väntan på rivning eller renovering. Här samlas partysugna i alla åldrar, för barbesök bland loppisprylar, graffiti och vattenpipor. Inredningen är en ren kuriosadröm, med allt från gamla trafikskyltar till leksaker och innovativ belysning.

Den mest kända ruinbaren är Szimpla Kert, där vi på presstrippen gjorde ett besök: en byggnad i flera våningar med öppen innergård och massor med krypin att utforska. Ja, faktum är att undertecknad utforskade en minut för länge och lyckades missa att hela gruppen gick vidare … Men taxifärden tillbaka till hotellet ruinerade (hehe) mig inte direkt.

Du som också varit i Budapest, vad gillade du med staden?

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram: @newyorkmybite


Denna resa genomfördes i samarbete med Hungarian Tourism. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna. 

Bild 2 och 3: Buddha Bar. Övriga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket för dina uppskattande ord, Ditte! De värmer verkligen. Jag är jätteglad att vill "följa med" på min resa. Nej, ruinbarerna är som jag förstått det ett ganska nytt koncept. Spabad återstår för mig att uppleva, så det är en av anledningarna till ett återbesök. Men framför allt kommer jag då att strosa runt och ta allt i egen takt. Ändå är jag så glad för denna arrangerade resa med program, eftersom det (som du skriver) mycket riktigt tar tid att ordna transporter etc själv. Dessutom fick vi uppleva mer ovanliga saker, inte minst på dagsutflykterna utanför staden.… Read more »

Ditte
7 years ago

Jätteroligt att följa med dig tillbaka till Budapest, där jag varit i en vecka för x antal år sedan. Ett härligt reportage med läckra bilder och jättebra fakta och tips. Helt klart en användbar reseguide för de som tänkt sig dit. Det mesta finns kvar sedan mitt besök men några ruinbarer kan jag inte minnas att vi såg eller var på.Jag var också väldigt förtjust i Kellerbadet där en eftermiddag tillbringades, men jag vet att ni had ekort om tid och skulle hinna mycket. Och det gjorde ni verkligen.Bra att ha alla transporter ordnade och ett program för det sper… Read more »

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket för de uppskattande orden, Lina! Ja, det var verkligen en toppenresa och jag vill redan åka tillbaka. Kul att du blev sugen på ruinbarerna. Det är ju inte lätt att ha koll på allt och då har du som sagt en anledning att återvända, du med.

Vi hade ett väldigt späckat program så jag hann inte med en lugn spavistelse. Det ser jag fram emot för egen del, under nästa besök!

Lina/ AdrenaLina
7 years ago

Vilket härligt inlägg Anna! Ser ut som du haft en toppenresa 🙂
Älskar tanken på ruinbarerna, förstår inte hur jag lyckats missa dem när jag varit där.. men en anledning att åka tillbaka 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Thank you very much! I really wanna go back too and explore everything that I missed.

Haha, Google certainly makes a few mistakes. The translator says that the taxi ride DID ruin me. 😉 Anyway, I hope that you understood most of the content.

Veera Bianca
7 years ago

Lovely post – totally used Google translator for it too 😀 I want to go back to Budapest already!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad glad jag blir!

Discovering The Planet

Jättefina bilder och bra inlägg.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, tack så mycket, vad glad jag blir! Vad roligt att kunna inspirera.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, det var verkligen roligt att höra! Hoppas du kommer iväg. Själv börjar jag redan fundera på återbesök. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad roligt att du tycker det! Haha, ja, vi var nog många som turades om att posera där. 🙂

Lanclin-Linnea
7 years ago

Vilka fantastiska bilder Anna! Blir väldans sugen på att åka dit och se det med mina egna ögon 🙂

We are Nodes Travel Blog

Blir jättesugen på att åka dit nu, superbra inlägg!

FREEDOMtravel
7 years ago

Kan bara hålla med!!! Superfina bilder! Har en bild där Peter sitter på exakt samma ställe som du tror jag, haha 😉