Fem saker du kanske inte visste om Manhattans Chinatown

Dofter av ingefära och lakritsrot, ett myller av kommers och vindlande gator. Manhattans Chinatown är en livfull, färgstark värld som du självklart ska besöka. Men visste du det här?

#1 Fram till mitten av 60-talet bestod Chinatown mest av män

Chinatown på Manhattan bildades på 1870-talet som en fristad för kinesiska immigranter som stötts bort av den övriga befolkningen. Många ansåg nämligen att immigranterna tog deras arbetstillfällen. Men det var mycket svårt för en immigrant att få välavlönade tjänster vid denna tid. Ännu svårare var det för kvinnor, som inte kunde komma till New York om de inte var gifta eller redan hade arbete.

I början av 1900-talet gick det otroliga 4 000 kinesiska män på 36 gifta kinesiska kvinnor i Chinatown! Om en amerikansk kvinna gifte sig med en kines förlorade hon sitt medborgarskap … För att försörja sig startade då många män företag inom klassiska kvinnosysselsättningar som sömnad och matlagning.

#2 Manhattans Chinatown har sin egen ekonomi

New York City är dyrt, det vet alla som varit här. Så länge dollarkursen är fördelaktig kan man förstås fynda ändå: särskilt kläder, skor och elektronik. Men i Chinatown hittar du betydligt lägre priser generellt. Jag kan som exempel berätta att jag en sommar bodde på Lower East Side och skulle handla mat. I den närmaste affären var det hutlösa priser men så gick jag några gator längre bort, in i Chinatown, och samma varor kostade plötsligt en bråkdel! Detta beror på att Chinatown har sin egen ekonomi.

#3 Det finns fantastisk mat i Chinatown för bara några dollar

Som en följd av fakta nummer 2 kan du äta riktigt, riktigt prisvärt i Chinatown. Många matställen är små hål i väggen, där det serveras paket med dumplings för så låga priser som fem stycken för en enda dollar. Perfekt för dig som kanske shoppat lite för mycket eller helt enkelt vill hålla budgeten i schack. Naturligtvis finns det större restauranger för längre middagssittningar också. Här äter du också mycket prisvärt jämfört med de finare restaurangerna på övriga Manhattan. En riktig favorit är Joe’s Shanghai, som förutom på Pell Street finns i Midtown och i Queens. Här har jag skrivit om mitt besök på Joe’s Shanghai i Midtown.

#4 Manhattans Chinatown är inte den enda i New York City

Med ”Chinatown” avses oftast den som finns på södra Manhattan. Men faktum är att det finns flera (!) Chinatowns i Queens och även i Brooklyn. Här har det helt enkelt utvecklats ”satelliter” till Manhattans Chinatown, och dessa har i sin tur spridit sig till ännu fler ställen. Vill du inte stöta på så många turister är det till dem du ska bege dig. Dessutom är det ju roligt att se något mer än Manhattan på din New York-resa.

#5 Här finns min favorit bland New Yorks hemliga barer

På en krokig liten gata nära Lower East Side ligger den, min absoluta favorit bland New Yorks speakeasybarer. De har alla ett liknande koncept: lite halvhemliga adresser (de flesta går att googla fram) och en speciell procedur, ibland lösenord, för att komma in. På Doyers St ligger Apothéke som ordnar prohibition nights – tidsresor till 20-talet. Läs mer här, om när jag med bultande hjärta närmade mig den bastanta dörrvakten till Apothéke … (Givetvis serverar de även alkoholfritt!)

Slutligen både en varning och ett bonustips:

Varning: Besök inte nagelsalongen Mian Tian (se bild). Jag och min kompis klev förväntansfulla in för att få våra naglar ompysslade och fina. Det var (tro det eller ej) första gången för oss båda. Redan efter en dag ramlade hela härligheten av … Om du ska gå på nagelsalong i New York, välj ett ställe som inte är tokbilligt och har frestande erbjudanden som ”Mani & Pedi 25 dollar”. Det handlar inte om kvalitet och personalen på dessa ställen blir extremt utnyttjad med låga (eller inga) löner.

Tips: Kika på Youtubeklippet nedan för tips på riktigt prisvärda matställen i Chinatown! De entusiastiska killarna tar dig med för provsmakning av allt från dumplings och sesame pancakes till glass. Ett av mina egna favoritställen, Vanessa’s Dumpling House, är också med på deras mattur!

Enjoy!

PS. Välkommen att följa mig på Instagram: @newyorkmybite. Jag driver också en allmän reseblogg, där jag just nu rapporterar från en resa till Malaysia.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christine - 29°
7 years ago

Intressant, och fy så lite jag vet. Tack för att jag ändå vet lite mer nu. 🙂

Ditte
7 years ago

Så härligt! Kände mig genast förflyttad hit till Chinatown. Och så mycket jag har gått här. Har nog finkammat varenda liten gata och butik. Inser förstås att många nya kommit till.
Jättefina bilder som jag gläds åt att se.
Stor kram!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Lena! Ja, det är en upplevelse för alla sinnen att gå där.

Visst var det hemskt med dåtidens regler. Men det som händer i dag är ju inte heller roligt … Intressant jämförelse med Brexit.

Ha en fin fredag!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst var en märklig lag. Det är häftigt att man kan besöka Kina lite varstans i världen. 🙂

Lena i Wales
7 years ago

Intressant det du skriver om att ta arbetstillfällen, liknar lite Brexit i UK, fast inte kvinnodelen. Hemskt!
Vilken härlig mat och härliga dofter du beskriver.
Ha det bra!

Marina
7 years ago

Intressant, det där om att de amerikanska kvinnor som gifte sig med kinesiska män förlorade medborgarskapet. Jag tror inte det spelar någon roll var i världen man hittar ett Chinatown, marknaderna ser rätt lika ut överallt.