Fem smarta tips för att hitta rätt i New York

Har du någonsin känt dig vilse i New York? Visserligen har en stor del av Manhattan ett smart gatusystem men ibland kan lokalsinnet vackla. Här är fem smarta tips för att hitta rätt i New York.  

Det är inte alla som är begåvade med ett bra lokalsinne (*blinkar oskyldigt och tittar upp i taket*). Du som hängt med här ett tag minns kanske att jag en gång irrade i två timmar i Chinatown på jakt efter en restaurang, bara för att inse att målet låg nästan vid startpunkten.

Man kan vara en van New York-resenär och ändå gå vilse. Manhattan är stort och när skyskraporna skymmer sikten kan vem som helst tappa orienteringen. Vilket håll var det nu som var norr och söder? Ja, undertecknad har till och med travat flera kilometer söderut i tron att det var norr. Ja, du får skratta … Låt oss därför ta en titt på några smarta tips!

#1 Går trafiken västerut? Då är du på en gata med ojämnt nummer.

Om du är osäker på vilket nummer gatan har där du befinner dig: Titta då på trafikens riktning. Om trafiken går västerut så har gatan ett ojämnt nummer.

#2 Går trafiken österut? Då är du på en gata med jämnt nummer.

#3 Följ de hemliga koderna på gatlyktorna i Central Park

Gatlyktorna i Central Park är inte bara ståtliga och ljusbringande. De 1 600 (!) lamporna bär också på en hemlighet som nog få känner till.

På lampfoten finns nämligen en fyrsiffrig kod som anger var du befinner dig. De första två siffrorna visar närmaste gata och de andra två om du befinner dig i den västra eller östra delen av parken. Jämna nummer betyder öst och ojämna betyder väst. Exempel: Koden ”8403” visar att närmaste gata är West 84th St. På nyare lampor finns även bokstäver som förtydligar: W = väst, E = öst och C = centralt i parken.

#4 Tänk på att skyltarna hänger i annorlunda riktning mot i Sverige

En skylt som hänger rakt ovanför en gata på en båge brukar ju i Sverige visa just den gatans namn. Men i USA kan detta se lite vilseledande ut. Skylten brukar i stället avse den gata som går i skyltens längdriktning. Något som förvirrat mig många gånger.

#5 Ladda ner en offlinekarta

Det sista tipset för att hitta i New York kanske verkar självklart. Men det är lätt att tänka att man måste vara online och till exempel följa Google Maps.

Ladda ner en riktigt bra offlinekarta, till exempel Ulmons gratisapp New York Travel Guide and Offline Map. Här kan du också kryssa i intressen som frukost, event, nattliv och konst, så kommer det upp förslag där du befinner dig. Det finns till och med kartor som visar stigarna i Central Park. Sök alltid efter det senaste på App Store eller Google Play.

Enjoy!

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram: @newyorkmybite. Jag bloggar också om andra resor, till exempel min hittills mest fantastiska resa till Malaysia.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Haha, vad skönt att höra att vi är fler som är "lokalförvirrade". 😉 Då får man verkligen spana in såna här tips. Men lite extra motion får vi allt. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Perfekt att du har bra lokalsinne och koll på väderstrecken! En riktigt bra egenskap på resor. Ja, visst har du rätt i att papperskartor är oslagbara på många sätt. På MoMA hittade jag en inplastad Manhattankarta som också tål regn.

Tack för dina uppskattande ord. Det gläder mig alltid så mycket att du "följer med" och ibland lär dig något nytt på kuppen också, trots att du i princip varit överallt och gjort det mesta. 🙂

Stora kramar tillbaka!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! 🙂 Hoppas att du haft fina dagar och får en bra avslutning på påskhelgen.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Haha, ja, det är bra att ha nåt att skylla på. 🙂 Jag håller med om att det är ganska lätt att hitta i själva rutsystemet. Men nedre Manhattan kan ju vara betydligt krångligare. Det lär till och med finnas en gata som korsar sig själv. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst var det smart! Lite konstigt att detta inte är mer känt. Men nu kanske det blir det. 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, en onlinekarta är förstås bäst. Men jag tycker dessa offlinekartor kan fungerar riktigt bra också.
Roligt att du uppskattade tipsen.

Jag önskar dig en fin avslutning på påskhelgen!

Kram

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Sent omsider tack, Eva! Ja, tänk vad mycket nya New York-fakta och -hemligheter det finns att lära dig. Man blir aldrig klar! 🙂 Ja, Chinatown är lite förvirrande, jag får skylla på det.

Önskar dig en skön avslutning på påskhelgen!

Ditte
7 years ago

N.Y. var ju en gång min stad men jag inser ju att mycket ändrats. Bra lokalsinne har jag och bra på väderstreck är jag också och det har underlättat många gånger. Själv gillar jag bäst papperskartor och de fungerar alltid utan avbrott och är åskådliga. Sedan kan jag ha telefonen laddad med karta i reserv. N.Y. är ju tämligen lätt att ta sig fram i om man just har koll på väderstrecken och så även på t.banan. Gllade dina tips och jag vet att mycket ändrats sedan jag var där. Koerna på gatlyktorna i C. P. kände jag inte alls… Read more »

Christine - 29°
7 years ago

Läckert att lampfötterna har koder, det hade jag ingen aning om. Smart. 🙂

Ama de casa
7 years ago

Oops! Där kom avtryckarfingret igång för snabbt – tänkte passa på att önska Glad Påsk också 🙂

Ama de casa
7 years ago

Jag kan tycka att NY är en av dom lättare städerna att hitta i. Stora delar av stan är ju liksom som ett koordinatsystem. Fast dom höga husen gör att jag kan bli förvirrad ändå. Fast det skulle jag nog ha blivit ändå – men det är alltid trevligt att ha nåt att skylla på 😀

Marina
7 years ago

Vilka käcka varianter för att hålla ordning på var man är! Jag har full förståelse för ditt irrande. Här är en som lider av total avsaknad av lokalsinne och jusses vad många kilometer extra jag går för att komma rätt…

Biggeros.blogg.se
7 years ago

Jag tror på en bra online map över New York. Väldigt bra tips du tar upp som man inte känner till om man aldrig varit i NY. Trevlig Fredag// kram

Eva - People in the Street

Jag hade ingen aning om koderna på gatlyktorna i Central Park, så smart! Många bra tips och visst är det rörigt ibland att hitta rätt även i New York 😉 Speciellt i områden som just Chinatown där allt kan upplevas som ett riktigt ostrukturerat myller.

Ha en härlig långfredag!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Vad glad jag blir för att du uppskattade tipsen. Ja, du, är det någon som har kasst lokalsinne så är det jag! Skönt att höra att vi är fler i resebloggarbranschen. 😉 Då måste man ta reda på sånt här, haha.

Önskar dig en fin skärtorsdag!

Linda, 155cm.se
7 years ago

Men så himla många smarta tips från ett riktigt proffs. Jag har kast lokalsinne, vet inte om detta kommer hjälpa just mig, kanske är jag ett hopplöst fall, men hursom, tack för många bra tips!