Hyra lägenhet i New York: tips och råd

Lyxig lägenhet i New York. Foto från HomeDSGN.

En lägenhet i New York, på Manhattan … Det är vi många som drömmer om. Få kan förverkliga denna dröm på heltid. Men att bo i New York för en kortare period är ju fullt möjligt. Här är tips och råd till dig som vill hyra lägenhet på resan till New York.

Vanligt turistvisum, Esta, gäller i tre månader. (Här finns en guide till hur du ansöker om Esta.) Planerar du en längre semester blir det klart mer fördelaktigt att i stället för hotellrum hyra en lägenhet i New York. Tänk att bo i ett ”riktigt hem”, med skyskraporna som mäktig kuliss utanför ditt sovrumsfönster. Med lite tur, ingår en balkong eller takterrass.

I din hyrda New York-lägenhet kan du sippa på morgonkaffet med en delikatess från den lokala delin i handen, samtidigt som du gör upp planer för dagen. Allt ackompanjerat av typiska New York-ljud. Onekligen ökar då chansen att känna sig som en riktig New Yorker.

Obs! Tänk på att korttidsuthyrning (kortare än 30 dagar) är förbjudet av staten New York. Om du ska hyra lägenhet kortare tid måste hyresvärden själv bo kvar i bostaden för att det ska vara lagligt. Att hyra ett rum som inneboende under kortare tid är därmed okej.

 

En bra sajt för att söka lägenhet i New York, är Airbnb. Här visas bilder på alla lägenheter med karta. Nyfiken på området runt omkring? Det kan du lätt kolla in med hjälp av Google Street View. Som en kvalitetssäkring fungerar också kommentarerna från tidigare hyresgäster. En trygghet som kan saknas på vissa bokningssajter.

New York Habitat är också en pålitlig förmedlare av lägenheter i New York. Här finns många pärlor i gemytliga områden. Ofta introduceras hyresobjekten av en film där du kan gå på ”guidad tur” i lägenheten. Information om grannskapet och tips på lokala sevärdheter kommer på köpet.

Craigslist är en klassisk sajt där du kan hitta New York-lägenheter till uthyrning. Här blandas dock seriöst och oseriöst. Försäkringsbolaget Europeiska höjde för en tid sedan ett varningens finger, när det gäller oseriös uthyrning. Tyvärr förkommer falska bokningsavgifter som ska betalas i förskott. Det kan också vara helt andra bilder än de verkliga som visas på webbplatsen. Men självklart finns det seriösa uthyrare även här.

Var i New York ska du då bo? Ja, det är givetvis en smaksak. Men ett tips är att tänka lite utanför schablonmallen. New York är inte bara centrala Manhattan (Midtown) och området kring Times Square. En mysig och vacker stadsdel som ”kommit” på senare år, är Harlem. Här bor bland andra den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson. Vad han tycker om sin lägenhet och att bo i Harlem kan du läsa här. Här hittar du mina egna tips på var man ska bo i New York.

Likaså är Brooklyn numera mycket ”hett”. Trendfaktorn är självklart en prishöjare men här finns fortfarande många fynd att göra på lägenhetsfronten. Vad är några få stationer att åka med tunnelbanan eller en kort taxitur? New York ligger för dina fötter, som självklart också är ett bra transportmedel.

Slutligen: Om du vill bo i Jersey City, är det helt lagligt med uthyrning av lägenhet även under kortare perioder. Priserna är lägre och du når enkelt Manhattan med tunnelbana eller färja.

Lycka till med ditt lägenhetsletande i New York!

PS. Du har väl inte missat att bloggen har särskilda tips för dig som ska resa till New York för första gången?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Benedikte Akker
7 years ago

Tack för bra tips om lägenheter i N.Y. Och visst är det mer hemkänsla att bo i en lägenhet. Nu är ju Harlem helt ok men annat var det förr.
Vi bodde ju i "Hells Kitchen" under ett år, då rena slummen i slutet av 70-talet men så populärt idag.
Hoppas du njuter och har härliga dagar i "din " stad som även är lite av "min".
Kram!

Eva - People in the Street

Som du vet föredrar jag att bo i lägenhet när jag besöker New York och vår gemensamma lägenhet i Jersey City var riktigt prisvärd. Vi har alltid varit väldigt nöjda när vi hyrt lägenhet oavsett om det varit i New York eller någon annanstans.

Hoppas du har det fantastiskt i favoritstaden just nu <3
Kram

Biggeros.blogg.se
7 years ago

Jag är ju sugen på att åka till NY!! Jag vet dock inte om jag får med min man som inte är riktigt glad för storstäder. Jag ska verkligen tänka på dina tips om att hyra bostäder om det blir aktuellt att bo NY länge. Bra att läsa andras recensioner.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Gör det! Jag har bott via Airbnb i flera länder. Det har alltid gått bra. Det gäller bara att kolla recensionerna noga och ta sådana som fått genomgående positiv respons.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Leena! Vad roligt att höra att du uppskattar bloggen, likaså att du snart ska till New York igen. Harlem är ett mycket bra val. Jag önskar dig en riktigt härlig resa!

Marina
7 years ago

Det där med Airbnb är något jag ska test framöver. har hört så väldigt mycket gott om det men aldrig testat själv.

Unknown
7 years ago

Tack för en bra blogg. Massa bra information��
Jag ska till New York för andra gången, i juni, och har valt att bo i Harlem. Just för att vi ska se annat än bara Midtown.
Hälsningar Leena