Business class med Qatar Airways

Åka på långflygning i business class, visst låter det som en dröm? Att slippa trängas och få njuta av god mat och service. Nu har jag provat. Så här var det att flyga i business class med Qatar Airways.

Det började för drygt ett år sedan, när jag fick ett bloggpris. Min New York-blogg blev utsedd till Best Travel Guide Blog 2016 av Travellink, och vad vinsten var vet du som följt mig ett tag: en resa vart jag ville i världen med Qatar Airways. Valet föll på Sydostasien och här kan du läsa om min resa till Malaysia.

Men hur var då själva flygresan med Qatar Airways? Det tänkte jag berätta om nu. Enligt diplomet jag fick skulle ju ena rutten vara i business class, något jag verkligen såg fram emot. Undertecknad hade nämligen dittills bara passerat denna lyxiga miljö, med (det ska medges) vissa suktande blickar.

Platsen i business class var dock bara en standby-plats stod det i det finstilta. Något jag inte upptäckte direkt. Det såg också ganska mörkt ut ett tag. På vägen till Kuala Lumpur var jag flera gånger vid olika informationsdiskar och visade mitt vinstbevis som personalen såg helt frågande ut inför. Allt var fullbokat … Detta ledde tyvärr till att jag inte heller hade specialbeställt någon mat. Jag äter ju glutenfritt men hade fått rådet av Qatars kundservice att inte beställa det. Då skulle jag inte få njuta av hela menyn om jag väl hamnade i business class.

Detta resulterade i en ganska påver måltid i ekonomiklass. Det enda jag kunde äta var lite pulvermos! Men rutinerad som jag är hade jag laddat med energy bars i handbagaget.

På hemvägen var det dock äntligen dags för business class! Jag lyckade knipa en plats mellan Kuala Lumpur och Doha, ett morgonflyg som verkligen blev en bra start på den långa resan.

Det första som gällde var att bekanta sig med flygstolen. Medresenärerna kunde nog dra vissa paralleller till Mr Bean eller Herr Gunnar Papphammar, vid åsynen av undertecknad. Det var spakar hit och reglage dit, och jag åkte i alla möjliga riktningar innan jag förstod mekanismen. Men sedan var det bara att njuta! Så perfekt att kunna ordna liggläge och framför allt fälla upp ett fotstöd.

Det var gott om plats och luftigt, fjärran från den trängsel som alla vet kan råda i flygplan. Dock finns det förstås inga garantier för total tystnad ens i business class. Några rader ifrån mig satt en betydligt yngre resenär med sin mamma. En resenär som gärna gav hals i form av bebisgråt vid flera tillfällen. Nu är jag ju själv mamma, så jag vet att mest stressad av detta blir egentligen föräldrarna. Dessutom erbjöd Qatar brusreducerande lurar. Jag måste dock säga att mina egna lurar var snäppet vassare så jag använde dem i stället.

Så fick jag det närmast obligatoriska glaset champagne. Jag tillhör verkligen inte dem som beställer in en stor stark eller ett glas vin i ottan ”bara för att det är semester”. Men nu var det en bit in på förmiddagen och hur många gånger i livet åker man business class?

Sedan njöt jag för fullt av den magnifika servicen under hela flygturen. Nytt för mig var att det inte var några bestämda tider för måltidsservering. Man kunde beställa vad man ville från menyn, så ofta man ville.

Jag valde ett fruktfat två gånger och även ett fat med lax. På alkoholfronten blev det intet nytt, fast utbudet var stort vad gäller allt från vin till drinkar. Som van resenär vet jag att det inte är värt det.

Extra lyxigt var det att få en Armaninecessär med parfym, hudkräm, tandborste/tandkräm och ögonmask med mera. Även toaletten bjöd på extra bekväm miljö, med handkräm, väldoftande tvål och matta i stället för det ofta smutsiga flygplansgolvet.

Servicen fick mig verkligen att känna mig bortskämd. Så fort jag ens bad om ett glas juice, kom personalen farande med en stor linneservett som de lade i mitt knä. Detta kändes, helt ärligt, ibland på gränsen till lite fånigt. Det blev en sådan uppenbar kontrast mot ekonomiklass. Men kostar det, ska det förstås smaka!

Maten var riktigt delikat och jag hade gärna beställt mer, men bestämde mig för att äta mer på rutten mellan Doha och Stockholm. Men tji fick jag. Jag hade missförstått, så det blev ingen business class-plats för mig på den färden. Tillbaka i ekonomiklass och hänvisad till pulvermos … Men då jag påtalade situationen för kabinpersonalen kom de i alla fall med lite frukt till mig.

Slutsats 1: Det är enorm skillnad mellan ekonomiklass och business class.

Slutsats 2: Underbart är kort, men likväl underbart.

Har du också flugit i business class med Qatar Airways och hur upplevde du det?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christine - 29°
7 years ago

Men va underbart! Har aldrig rest i business class men det finns som en punkt på min bucketlist, så någon gång hoppas jag det ska bli av.

Däremot har jag flugit med Qatar mängder av gånger och tycker det är ett extremt bra bolag, typ det bästa faktiskt. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, här talar vi verkligen om lyx och att bli bortskämd. 🙂 Det förstår man ju så klart men tanke på vad det kostar. Tydligen är det här de satsar allt krut, inte på ekonomiklass. Tycker dock ekonomiklassen kunde ha hållit en högre nivå.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, det här var verkligen lyx i kvadrat. Intressant och kul att ha fått uppleva det! Det blev dock en sådan sanslös skillnad mot ekonomiklass att det borde finnas ett tydligare mellanting.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Förstår att du också är sugen på deras business class! Ja, det var verkligen en upplevelse. Intressant att du också flugit i Qatars ekonomiklass och har samma erfarenhet som jag. Det var verkligen inget speciellt, snarare tvärtom. Tala om kontraster när jag fick hoppa tillbaka dit sista rutten … 🙁

4000mil
7 years ago

Oj vad lyxigt! 🙂 Man kastar ju längtansfulla blickar mot business när man går igenom mot ekonomiklass…

Ditte
7 years ago

Quatar har vi rest med några gånger och då i ekonomiklass, men det var riktigt bra.
Business har vi åkt med Finnair ett par gånger och det har varit bra men jag tror nog kanske matmässigt att Quatar står sig bättre. Men komforten har varit jättenra där och med fullt liggläge.
Väldigt roligt att du fick prova , men jag tycker du kunde fått åka hela vägen hem i business.
Och visst är underbart alltför ofta kort.
Stor kram!

FREEDOMtravel
7 years ago

Ser riktigt bekvämt och lyxigt ut! Ja visst är det stor skillnad jämfört med ekonomiklass, men gissningsvis stor skillnad på priset oxå 😉

Daniel Rydén
7 years ago

Härlig upplevelse och BC står absolut på att-resa-listan. Däremot blev jag väldigt besviken på Qatars omtalade flygningar, förvisso när jag flyg ekonomi nu senast. Deras Dreamliner och boskapsvagn (ekonomi alltså) var verkligen högst medelmåttig.