Fira jul i Prag, del 3 – julafton och juldagen

Nu har vi kommit till finalen på 2014 års julfirande i Prag – julafton och juldagen. Då går vi på julkonsert och äter en minnesvärd middag på Hergetova Cihelna. Min 14-årige son gör också en film: ”Prague winter 2014”! 

På julaftons morgon vaknar vi upp på KK Hotel Fenix, där vi börjar dagen med en dignande frukostbuffé. Detta hotell har verkligen en av de bästa frukostar jag någonsin ätit. Här finns allt!

Vissa gäster nöjer sig med kakbuffén, vilket inte riktigt är vår melodi. Andra siktar in sig på enbart cava, som den 85-åriga bordsgrannen som glatt meddelar att hon är helt frisk och pigg! (Eventuella samband lämnar vi kanske därhän …)

Ute på gatorna och torgen fortsätter Prags julmarknader, med allehanda delikatesser. Varmt vin med kryddor, starka korvar, smårätter eller grytor är bara en del av utbudet – som är stort. Givetvis finns också tjeckiskt hantverk till salu, av blandad kompott.

Våra tonårsöner provar den tjeckiska specialiteten Trdelník, som är mäkta populär. Den är dock lite för söt för att falla dem helt i smaken. Men kul att prova!

Efter att ha utbytt några få paket på hotellrummet är det dags för julkonsert. Denna har vi bokat i förväg, på hotellets rekommendation. Konserten äger rum i Smetana Hall, en ståtlig lokal där vi bänkar oss för en stunds avkoppling. Här får vi njuta av klassiska verk av Prague Music Chamber Orchestra. Faktum är att det är så avkopplande att en i sällskapet dåsar till …

Efter ännu en promenad genom Prags ståtliga kvarter väntar dagens höjdpunkt: julmiddagen. Vi har inte ätit någon lunch, så nu är vi rejält hungriga. Och inte minst förväntansfulla! Eftersom god mat är så viktigt för oss, får vi absolut inte göra några misstag en julafton.

Efterforskningar (åter via hotellet och en del googlande) har lett oss till en vacker byggnad på Lillsidan. Här har också min pappa varit ett antal gånger, mycket nöjd. En rekommendation som heter duga!

Restaurangen heter Hergetova Cihelna och lever upp till förväntningarna med råge! Systemkameran var inte med denna kväll, så du som läsare får föreställa dig de rätter som smorde vårt krås: först en krämig fisksoppa, sedan mör hjortfilé med rotfruktsterrin och som final en äppeldessert med glass. Allting skamlöst billigt, med tanke på att det är en lyxrestaurang! Obs! Ska du boka bord här, se till att få sitta på nedervåningen, annars får du ingen utsikt alls. Vi ser förstås till att se ljusen glimma från Karlsbron.

Statyer utanför Hergetova Cihelna. Foto: Graham C99.

Hergetova Cihelna i Prag. Foto: Wikimedia, Cultural Monuments, Prague.

Julmiddagens huvudrätt. Foto: Simon Ström (som hade mobilen med).

På juldagen står en guidad tur genom Prag på schemat. Den ingick i priset när vi beställde taxiresa tur och retur från flygplatsen.

Guiden visade sig vara mycket kunnig och tar vår samlade tropp genom gator och prång, alltmedan vi får oss Prags historia och diverse anekdoter till livs. Något som absolut kan rekommenderas! Samlingen sker på torget i Gamla stan, där Astronomiska uret är en ständig turistmagnet. ”Överskattat” tycker vissa. Men själv älskar jag detta torg, inklusive ur.

Så avslutas resan på annandagen med lite ”sista minuten”-shopping. Det mesta har nämligen varit stängt under själva juldagarna.

Undertecknad är på plats när varuhusportarna slår upp och hinner, enligt ett schema klockat på minuten (!) fynda en hel del till bra pris: främst vissa flaskor och hygienartiklar. En fin läderväska får också följa med mig hem. Hit ska man absolut återvända för shopping!

Hur var det då att fira jul i Prag? Innan jag svarar på det, vill jag påminna om syftet med vår resa: att komma bort från all julstress och alla måsten i Sverige. Och framför allt, att slippa laga mat och bara koppla av. Med det i åtanke kan jag svara: ”Mission accomplished”.

Vi bodde bra, vi åt bra och vi fick uppleva vackra Prag – för alla (utom mig) för första gången.

Svensk julstämning fanns det inte mycket av, om man nu hade varit ute efter det. Hotellets juldekorationer var ytterst sparsamma och det gick inte någon julmusik (av amerikansk typ) på repeat i affärerna. Men det var vi ju inte heller ute efter. Och vad innebär egentligen ”julkänsla”?

Kort sagt – vi fick vi fina dagar tillsammans och just en sådan jul vi önskade. (Sen är det en annan historia att vi trots allt hade en liten minijulafton hemma – med sill och svenska köttbullar!)

Här kan du läsa del 1 och del 2

Enjoy!

PS. Du är också välkommen att följa mig på Instagram.

Samtliga foton där inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Hej! Var roligt med en sådan resa, likaså att ni väljer samma hotell som vi. Be gärna om ett rum så högt upp som möjligt i huset. Det kan ju vara lite nattsuddare utanför på helgkvällar, eftersom det är en klubbgata, men vi stördes inte. Den guidade turen ingick i taxibokningen som jag skrev om i första Praginlägget. Här är taxin: http://www.taxiprag.se/ Vi tror dock att det finns ännu "bättre" turer som också går upp mot slottet etc. Denna tur hölls mest kring Gamla stan och Vaclavplatsen men den var bra. Ska samla ihop lite mer Pragtips; dock har jag… Read more »

Helene holmberg
8 years ago

Hej Anna.
På väg att boka dotter- mor resa .
Bokar "ert hotell" väntar bara på dotterns kompis + mammans fullständiga namn. Hoppas det kommer mer tips om Prag.
Var bokade ni taxi + guidad tur?
Med vänlig hälsning, Helene. Nabbelina på IG )

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för din kommentar. Ja, det var lyckade dagar och precis så mycket "jul" som vi önskade. 🙂

Maria
8 years ago

Jul i Prag verkar ju inte så dumt 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Kul att höra! 🙂 Det beror kanske på om man har en "sweet tooth" – och det har vi nog inte i vår familj. Stavningen är knepig. Så här skrivs det på tjeckiska: Trdelník.

Katarina Wohlfart
8 years ago

Tradlnik (hur man nu stavar) föll mig och Daniella precis i smaken. Älskade! Så sött var ju inte det. 🙂