Fira midsommar i New York

 

Är du i New York på midsommarafton? Packa picknickkorgen, gör en blomsterkrans och slå dig ner i Battery Park. Där väntar både Små grodorna och partystämning på hög nivå. Allt med Frihetsgudinnan som fond!  

För ett år sedan var jag själv i New York på midsommarafton. Dagen började med en trevlig utflykt till Coney Island och Brighton Beach. Men när kvällen nalkades började det dra ihop sig till midsommarfirande Swedish style.

Jag och min man begav oss då till Battery Park på södra Manhattan, närmare bestämt till den del som heter Robert F Wagner Junior Park. Där ordnas nämligen midsommarfirande på äkta svenskt manér varje år, i regi av Battery City Parks och Svenska Generalkonsulatet i samarbete med flera sponsorer. Här kan du läsa om 2016 års midsommarfirande i New York.

Hundratals svenskar vallfärdar till denna gräsplätt för att riktigt frossa i de svenska traditionerna med blomsterkransar, Små grodorna och nubbe. Ja, det sistnämnda är egentligen inte tillåtet i New Yorks parker. Men jag vågar nog påstå att en och annan (host, host) inte riktigt håller alkoholförbudet …

Vi hade kommit överens med en vän att träffa henne för gemensam picknick. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort! På grund av allt från miss i mobiltelefonkommunikationen till folkträngsel så hittade vi aldrig varandra.

Här talar vi nämligen om FOLKTRÄNGSEL med versaler. Ju senare kvällen lider, desto mindre gräs syns i parken. Desto livligare uppträder också besökarna. Har du inte brett ut din picknickfilt ordentligt får du räkna med att picknickgrannen sätter sig enbart ett par centimeter intill eller (som i mitt fall) dig! Men som man säger: ”Finns det hjärterum …”.

Stämningen går i alla fall inte att klaga på, när solen dalar över Hudsonfloden. Det är en mäktig – och lite absurd – syn att se silhuetten av den svenska midsommarstången med Frihetsgudinnan i fonden.

Själva är vi lätt småhungriga (dagens understatement) där vi sitter utan midsommarmaten, som är i den försvunna kompisens ägo. I stället får vi stå i den långa kön till buffén som kanske inte var mitt livs bästa men ändå fyller magen.

Här är mina bästa tips för midsommarfirandet i New York:
  • Ta med egen picknickmat. Det finns mat att köpa men köerna är långa.
  • Bestäm i god tid och tydligt med dina vänner om var ni ska ses. 
  • Ha överseende med överförfriskade firare. 
  • Glöm inte att njuta av solnedgången över Hudson River. Kvällens absolut största behållning!

Har du också firat midsommar i New York? Berätta gärna!

PS. Välkommen att även gilla och följa New York-bloggen på Facebook. Mina övriga resor kan du följa både på min andra reseblogg Travel on a Cloud och på Instagram. Glad midsommar!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja, det var verkligen annorlunda och häftigt! Men lite väl mycket folk och rörigt. Man får planera in sitt besök lite bättre och inte bli utan picknickmat och kompis som vi, hehe …

Jeanette
7 years ago

Det ser verkligen ut att vara en annorlunda och kul upplevelse att fira midsommar!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, det får du testa och då gå efter min tipslista! Kul grej att ha sett men jag föredrar nog midsommar hemma, faktiskt. Förstår att ni tog igen ert eget firande med råge i år, så underbar som er midsommar verkar ha varit!

Kram

Eva - People in the Street

Fira midsommar i New York ska jag också göra någon gång! Förra året var vi i Kanada på midsommarafton och just den dagen hann vi inte alls fira midsommar, men det tog vi igen med råge den här midsommarhelgen!
Kram

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, det är verkligen maffigt – såsom så mycket i New York. Kul att ha sett det om inte annat. Hoppas du kommer dit en dag! 🙂

Ämma
7 years ago

Häftigt att man kan fira på "riktigt" även i New York. Jag som fortfaradne inte varit där tycker det låter maffigt liksom det mesta annat.