Frank Restaurant & Vera Bar – A Place to Eat: italiensk mat i East Village

”A Place to Eat” står det på skylten, som visar en riktig italiensk matmamma. Eller farmor/mormor? Snart ska jag få svaret, när jag kliver in i den mysiga restaurangen på 2nd Avenue. Fönstren kantas av cafégardiner i spets och från väggarna blickar svartvita brudpar.

Det handlar om Frank Restaurant & Vera Bar, en mysig italienare i East Village. Och nog är det ”A Place to Eat” alltid. I alla fall för den som är sugen på hemlagad italiensk mat.

Den gamla damen på skylten visar sig vara Grandma Carmella, vars recept gått i arv i familjens ägo. Det är också hon som namngivit den rätt jag snart ska välja.

Jag äter nämligen Grandma Carmella’s Tomato and Meat ”gravy”och vilken rätt! På min tallrik ligger pasta kokad al dente till perfektion, mustig tomatsås och smakrika köttbullar toppade med pikant ost. Jag njuter andäktigt av varje tugga.

Min kompis däremot väljer inte rätt. Hon tar ”Ceasarsallad”, som jag här sätter inom citattecken. Den uppvisar nämligen inga likheter med sådan vi brukar äta. Visst kan man göra Ceasarsallad på olika sätt men denna har några märkligt grova blad som inte känns rätt. Med andra ord: Hon skulle ha tagit pastan.

Jag är i alla fall hur nöjd som helst och skulle gärna återvända för ett besök i Vera Bar. Drinklistan där visar ytterst humana priser på 7 dollar/drink (även om dollarkursen stigit rejält för oss svenskar).

Men vem är då Frank, kanske du undrar? Hans fullständiga namn är Frank Prisinzano och året han öppnade var 1998. Frank var ute efter att fylla gapet mellan svindyra finkrogar och enkla snabbmatsställen. Han ville utgå från familjens traditioner, med klassiska recept, men inte snåla på smaker och ambition: ”More, more and more” är hans paroll. Och nog har han lyckats, i alla fall enligt min erfarenhet. Hör och se Frank själv berätta, i filmen nedan.

 

Frank Restaurant & Vera Bar hittar du på 88 2nd Avenue, mellan East 5th St och East 6th St i East Village. Det finns också en filial på 1st Ave: Li’l Frankies, med fokus på pasta och pizza. Obs! På båda restaurangerna gäller cash only.

Enjoy!PS. För ännu fler tips om New York: Välkommen att gilla och följa bloggens Facebooksida.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Ja, jag älskar också italiensk mat!

Det finns massa bra italienska restauranger i New York. Sök även på kategorin "Italienskt" här i bloggens sidomeny så kommer fler tips upp, bland annat Frankies Spuntino, Cucina di Pesce och Sfoglia.

Frank vill jag absolut rekommendera, i alla fall utifrån min egen upplevelse.
Kolla även recensionerna på Yelp. Jag ser att "min" rätt finns med där, dock under namnet Rigatoni Bolognese.

http://www.yelp.com/biz/frank-new-york

Hoppas din syster får en härlig resa!

Krönikören
9 years ago

Italiensk mat är, åhh, bara så god!

Tycker du att det här stället är ett som kan tipsas om till några som strax ska åka till NY? Det är tyvärr inte jag, men min syster.

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack så mycket, Maria! Ja, East Village har blivit ett område jag ständigt återvänder till och som verkligen är New York för mig. Tack för tipset om din blogg. Ha det fint, du med!

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack så mycket, Lena! Det var roligt att höra. Hoppas nu bara dollarkursen blir bättre för oss … 😉

maria at inredningsvis

Du har verkligen fångat NY känslan i ett nötskal i detta inlägg:) hoppas annars du haft en kul helg.

Om du gillar New England kan du kika in min nya post:)

ha en kanonvecka

LOVE Maria Inredning – it's Swedish for decor

lenaiwales
9 years ago

Alltid trevliga reportage hos dej! Intresset för NY bara växer hos mej!