Greklandsdrömmar

Grekland, visste du att det är det land jag har varit i flest gånger i mitt liv? Ja, faktiskt fler gånger än jag rest till New York. Grekland har alltid en speciell plats i mitt hjärta. Nu var det tre år sedan sist och kanske dags igen?

Det började när jag var 16 år. Då hade jag varit på språkresa i England med (nästan) konstant dåligt väder. Min familj hade varit på Rhodos och tyckte synd om mig. Så synd, att de faktiskt bjöd mig på en resa till samma resmål och det samma sommar. Det var onekligen ett och annat ögonbryn som höjdes när jag och min mamma gjorde Rhodos osäkert.

Jag tror sällan jag har skrattat så mycket som under min första Greklandsresa. Min mamma och jag reste ”ospecificerat” och hamnade på ett hotell som inte ens hade en ordentlig skylt (bara ett klistermärke på grindstolpen). Det var inget fel på hotellet, men eftersom det var nytt fanns det inga taxichaufförer som hittade dit. Dessutom låg det i de mer slummiga kvarteren av Rhodos stad.

Ja, SOM vi skrattade. Inte minst åt hotellpersonalens försök att uppfylla våra önskemål. Vid första frukosten frågade vi om det fanns yoghurt. ”Ett ögonblick” var svaret men det blev ett lååångt ögonblick. Tjugo minuter senare sladdade personalen in med tunga matkassar. Reseledaren gjorde hjälplösa försök att få med oss på charterutflykter. För att slippa tjata sköt han in lappar under vår dörr, vilket bara föranledde ännu fler skrattattacker …

Sedan blev jag Greklandsfrälst. Jag fortsatte åka dit under mina sommarlov som universitetsstuderande. Oftast helt ospecificerat och alltid utan luftkonditionering. Men vem brydde sig? Att bo i en liten grekisk by dit inga svenskar hittat, att få håret tvättat med vattenkanna av hyresvärdinnan, att bli tjenis med den lokala bartendern … I rask takt avverkades Korfu, Samos, Mykonos, Kreta och Zakynthos för att ta ett axplock.

Efter ett längre uppehåll under småbarnsåren var det dags att återvända i mitten av 00-talet.Och nu är vi frälsta igen. Senaste turen gick till Kefalonia 2015, ett återbesök för att visa barnen det vi själva upplevde som 20-nånting.

Kefalonia är än i dag den finaste ön vi besökt. Det kristallklara vattnet, den frodiga grönskan, de gästvänliga öborna och den goda maten: det slår allt. Här några bilder från Ithaka och Kefalonia:

I dag, när aprilvädrets snöflingor yr runt knuten får jag Greklandslängtan. Jag vill känna dofterna av bougainvillea, jag vill sätta tänderna i en rykande het moussaka, jag vill se solnedgångar som är så vackra att de går rakt in i hjärtat. Jag vill bada i rent, klart vatten och fånga sockerbitsvita hus med blå fönsterluckor på bild.

Grekland, jag är kär i dig! Ses vi i sommar? Vi är just nu i valet och kvalet. Besöka en ny plats, som till exempel Algarvekusten, eller återvända till dig? Snart vet vi.

Har du varit i Grekland och vad tyckte du?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Louise Paulsson
6 years ago

Åh, Grekland är ju så underbart. Jag har varit där fyra gånger, en gång på Santorini (det var faktiskt min allra första utlandsresa 1992), en gång på Rhodos och två gånger på Kos. Älskar verkligen också Grekland och skulle åka tillbaka dit gång på gång om det inte var för att det finns så många andra spännande ställen som man också vill hinna upptäcka. 🙂

FREEDOMtravel
6 years ago

Jag har knappt varit i Grekland (bara en kort sväng i Ioannina innan vi körde in i Albanien) men Peter var i Kassandra i september, och han var positivt överraskad! Så kanske blir det Grekland för oss igen vid tillfälle 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad härligt att höra, Ditte! Ja, Grekland är stort och det finns så mycket att besöka, både att utforska nytt och återvända till gamla favoriter. Så häftigt att du var på Rhodos redan under tidigt 60-tal, då måste ni nästan ha tillhört pionjärerna. Så fint att båtluffa med döttrarna också. Vilka minnen för livet att dela med familjen! Stort tack för ditt råd också. Det var intressant! Grekland är ju det som lockar mest trots allt, och du har rätt: Detta klara och vackra hav är svårslaget. Vi har inte bokat eller letat närmare än (inte hunnit) men ska absolut… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Lena! Vad roligt att du känner igen vissa saker. Och visst är det så att man lärt sig en del under årens lopp, likaså att en del förutsättningar har förändrats. Tänk när man skulle välja boende utifrån en minibild i en katalog eller från ordet "ospecificerat" i en tidningsannons. 🙂

Tycker helt klart du ska satsa på ett återbesök i Grekland, kanske under våren eller tidig höst?

Ja, tänkt om vi stötte på varandra efter alla dessa bloggår. 🙂

Hoppas du har en fin vecka!

Ditte
6 years ago

Jag ler och småfnittrar igenkännande. Jag har ockås varit i GRekland säkert 20 gånger och på olika platser. Min första Greklandsresa gick med mina föräldrar också till Rhodos, 1962, Ja, du kan tänka dig. och många fler resor blev det. PÅ 80-talet med döttrarna båtluffade vi under några somrar och stannade då alltid till på både Naxor. Santorini och Antiparos plus att dte varje sommar blev några för oss nya öar att besöka. Kefalonia och Ithaka är så vackra. Jag skulle välja gRekland på nytt. Algarve kan du ta en förlängd helg…Inte, i mitt tycke alls lika mysigt som Grekland… Read more »

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Men vad härligt att du också var i Grekland med din mamma. Det var på 80-talet för min del också! Kul att du läste grekiska på gymnasiet.

Angående att göra egen fetaost blev jag så klart nyfiken och googlade: https://grundligmatlagning.wordpress.com/2013/08/10/gora-egen-fetaost/

Lycka till! 🙂

Lena i Wales
6 years ago

Vad roligt med lite resenostalgi, känner igen vissa saker från min ungdom, vilket får mig att skratta och tänka att förhoppningsvis har man lärt sig något mer under årens lopp.
Dock har jag inte varit mycket i Gredkland, 2 gånger, tror jag. Men blir lite sugen, men tyvärr träffas vi nog inte där i sommar, tycker det är för varmt sommartid.
Algarvekusten var på i januari,så det blir nog inte mer i år heller. Troligare för mig att vi stöter på varandra i Sverige!
Ha en fin helg och trevliga planer!

Eva – People in the Street

Åh vilken fin beskrivning av Grekland som också är ett av mina favoritresmål. Jag återvänder ständigt till Grekland, men väljer alltid ett nytt ställe där.

Min första utlandsresa gick till Loutraki nära Korintkanalen, det var 80-tal och vi åkte hela familjen. På min senaste resa till Grekland åkte vi till vackra Parga som var fantastiskt mysigt. Kefalonia har jag kvar ��

Ja, Grekland har verkligen något för alla!

Kram och trevlig helg.

Emma, Sol som sol?
6 years ago

Jag var på Kreta en vecka med mamma 1987, jag skulle jobba hela sommaren och sedan börja läsa grekiska på gymnasiet. 🙂 Gillade det jättemycket! Här i Spanien är det så attans svårt att hitta en bra fetaost, de äter inte ost på det sättet tyvärr. Undrar om det är svårt att göra själv … 🙂