Greklandsdrömmar

Grekland, visste du att det är det land jag har varit i flest gånger i mitt liv? Ja, faktiskt fler gånger än jag rest till New York. Grekland har alltid en speciell plats i mitt hjärta. Nu var det tre år sedan sist och kanske dags igen?

Rhodos: min första resa till Grekland

Det började när jag var 16 år. Då hade jag varit på språkresa i England med (nästan) konstant dåligt väder. Min familj hade varit på Rhodos och tyckte synd om mig. Så synd, att de faktiskt bjöd mig på en resa till samma resmål och det samma sommar. Det var onekligen ett och annat ögonbryn som höjdes när jag och min mamma gjorde Rhodos osäkert.

Jag tror sällan jag har skrattat så mycket som under min första Greklandsresa. Min mamma och jag reste ”ospecificerat” och hamnade på ett hotell som inte ens hade en ordentlig skylt (bara ett klistermärke på grindstolpen). Det var inget fel på hotellet, men eftersom det var nytt fanns det inga taxichaufförer som hittade dit. Dessutom låg det i de mer slummiga kvarteren av Rhodos stad.

Ja, SOM vi skrattade. Inte minst åt hotellpersonalens försök att uppfylla våra önskemål. Vid första frukosten frågade vi om det fanns yoghurt. ”Ett ögonblick” var svaret men det blev ett lååångt ögonblick. Tjugo minuter senare sladdade personalen in med tunga matkassar. Reseledaren gjorde hjälplösa försök att få med oss på charterutflykter. För att slippa tjata sköt han in lappar under vår dörr, vilket bara föranledde ännu fler skrattattacker …

Förälskad i Grekland

Sedan blev jag Greklandsfrälst. Jag fortsatte åka dit under mina sommarlov som universitetsstuderande. Oftast helt ospecificerat och alltid utan luftkonditionering. Men vem brydde sig? Att bo i en liten grekisk by dit inga svenskar hittat, att få håret tvättat med vattenkanna av hyresvärdinnan, att bli tjenis med den lokala bartendern … I rask takt avverkades Korfu, Samos, Mykonos, Kreta och Zakynthos för att ta ett axplock.

Efter ett längre uppehåll under småbarnsåren var det dags att återvända i mitten av 00-talet.Och nu är vi frälsta igen. Senaste turen gick till Kefalonia 2015, ett återbesök för att visa barnen det vi själva upplevde som 20-nånting.

Kefalonia: min favoritö i Grekland

Kefalonia är än i dag den finaste ön vi besökt. Det kristallklara vattnet, den frodiga grönskan, de gästvänliga öborna och den goda maten: det slår allt. Här några bilder från Ithaka och Kefalonia:

Därför längtar jag till Grekland

I dag, när aprilvädrets snöflingor yr runt knuten får jag Greklandslängtan. Jag vill känna dofterna av bougainvillea, jag vill sätta tänderna i en rykande het moussaka, jag vill se solnedgångar som är så vackra att de går rakt in i hjärtat. Jag vill bada i rent, klart vatten och fånga sockerbitsvita hus med blå fönsterluckor på bild.

Grekland, jag är kär i dig! Ses vi i sommar? Vi är just nu i valet och kvalet. Besöka en ny plats, som till exempel Algarvekusten, eller återvända till dig? Snart vet vi.

Har du varit i Grekland och vad tyckte du?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ama de casa
5 years ago

Vilka härligt glada minnen 🙂

Jag har inte varit så jättemycket i Grekland, men det är ett härligt land. Bästa upplevelsen var nog när vi hyrde en segelbåt med vårt skid- och båtgäng och seglade runt i en veckas tid. Sen var det inte så dumt nu när vår kryssningsbåt gjorde stopp på Santorini, Korfu, Mykonos och vid Olymia på fastlandet. 🙂