Hur kommer New York City att förändras efter coronakrisen?

New York City är en stängd stad just nu. En folktom plats med vyer vi bara sett på film. Men vad händer när staden öppnar upp igen? Hur blir det i New York efter corona?

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg med rubriken ”100 skäl att älska New York”. Men inte ens den listan räckte; det var svårt att begränsa sig till ”bara” 100.

Människorna som gör New York

Ett av skälen var: ”Spana på och träffa människor från hela världen, med olika kulturer” (nr 38). För visst är det så, att den unika samlingen av människor är en stor del av stämningen i New York. Ja, det är till och med den mixen av människor som byggt staden och gjort den till vad den är i dag.

New York är inte representativt för USA och det som är typiskt amerikanskt. Nej, New York är som ett eget universum, byggt av kultur, mat och seder från världens alla hörn. Visserligen även korsat med det amerikanska, vilket gör att mixen inte finner sitt motstycke någonstans.

Vem kan inte sitta i timmar på ett café i New York bara för att spana på folk? Eller lyssna till de mest fascinerande konversationer i hissen, på bussen eller i det oväntade mötet. Mötet, där du själv blir en del av en till synes iscensatt happening. Men det är verklighet.

Mötena mellan människor i New York är just det som skapar den där dynamiken, den där basen för obegränsade samtal, idéer och händelser. Var öppen och dagen blir aldrig som du tänkt dig. Det visar inte minst mitt och vännen Evas (People in the Street) spontana frisörbesök på Lower East Side. Ett besök som långt ifrån omfattade hårvård och höll på att leda till ofrivillig kriminalitet … Eller besöket på den gamla anrika spanska baren, där den 80-årige bartendern trollade fram en överraskning.

Men i coronatidens New York är dessa möten inte längre självklara. Det mesta är stängt, förutom apotek och matvaruaffärer. Klädbutikernas lokaler är tomma, för att minska risken för inbrott. Människor köar till Trader Joe’s med social distans och de flesta som vistas utomhus bär munskydd.

Även om jag hade kommit iväg till New York i april hade det inte längre varit min stad, det New York jag känner och minns.

New York efter corona

Men vad händer framöver när New York öppnar upp igen och så småningom lättar på alla restriktioner? Kommer det någonsin att bli som förr? Ja, det är verkligen frågan.

Staden har redan nu en plan, hur man stegvis ska bryta sin ”lockdown”. Först ut att öppna blir mer samhällsnyttiga verksamheter. Restauranger kommer förstås att ha begränsat antal gäster och distans mellan borden.

Man talar om att stänga av vissa gator från biltrafik för att restauranger ska kunna flytta bord utomhus och på så sätt säkrare ta emot gäster.
Fler gator som Stone Street, med andra ord!

Men vad händer med turistmagneter som teatrar på Broadway? Kommer det att löna sig att öppna, för att enbart ta emot ett begränsat antal besökare? Nej, det är tveksamt.

Folkmyller på Times Square, ett minne blott? Foto: Chris Barbalis.

Nyårsfirandet på Times Square, med ”the ball drop”, då tiotusentals människor samlas, kommer det att vara historia? Ja, det scenariot känns inte otänkbart.

Prognos om New Yorks framtid

I videoklippet nedan berättar YouTubern och New York-bon Jon Barr hur New York kan förändras efter coronapandemin. Högintressant!

Jon Barr talar om att förstagångsbesökarna knappast får lika enkel tillgång till de kända turistattraktionerna. De återkommande besökarna däremot, skulle fortfarande kunna njuta av staden utan krav på särskilda sevärdheter. Men det förutsätter förstås att restaurangerna inte håller stängt och att tillräckligt många människor finns på plats för att skapa den där magiska stämningen, den som gör New York. Om så blir fallet, det står ännu skrivet i stjärnorna.

Hur tror du själv att det kommer att bli i New York efter coronakrisen? Eller i världens övriga större städer? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Speciella upplevelser att minnas från New York

Tills vidare får vi njuta av minnen från New York ”på den gamla goda tiden”. Har du inte varit där än, finns det ju mängder av filmer och/eller tv-serier att njuta av. Men härligast är förstås att se tillbaka på egna minnen. Här är några länkar till speciella upplevelser jag haft i världens bästa stad:

New Yorks minsta och mest udda museum

Den dolda restaurangen i ett bankvalv

”Life underground” i New Yorks tunnelbana

Tre dumplings för en dollar

Enjoy!

Foto, överst: Columbus Circle, Florian Wehde. Övriga foton, om inget annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
4 years ago

Ja, vilka tider vi är i! Blir skrämd när jag ser bilder på människor som sitter nära varandra eller stora folksamlingar. Jag vet att de är tagna i andra, normala tider, men första reaktionen, hemskt. När ska man själv bli sig själv igen (höll på att skriva, när man själv blir normal igen, men det kommer nog aldrig att hända, låter tråkigt att var normal)? Mycket kommer att ändras, men kanske inte bara till det negativa. Vi kanske kommer att få nya värderingar som gör saker bättre. Även om man längtar efter frihet, hoppas jag man tar det lugnt, så… Read more »

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Sitter och funderar på detta med återgången och hur det blir … Frånsett då att vissa saker inte får vara öppna/igång så kommer det väl småningom att öppnas och jo, jag tror att folk kommer att bete sig som vanligt igen. Min förhoppning är att vi med denna händelse har lärt oss saker och hittat nya bättre vägar som fortsätter efter pandemin, att man inte bara slutar och återgår. Kanske är det ”bra” att vi tvingats stanna upp och tänka efter? Och jag menar det med all respekt för alla drabbade på olika sätt, alla sorger och eländen som också… Read more »

Jossus Travelpics
4 years ago

Tänk dessa städer där folk har klagat på den stora mängden turister, som Venedig, Barcelona och Dubrovnik. Och så går det så här. Såg på nyheterna från Venedig, helt öde.
Tror massturismen kommer utebli, för vem vill trängas på stränder och sevärdheter nu?

Gerd Lindblom Collin
4 years ago

Jag har aldrig varit i New York och visst har jag längtat till att en dag kunna resa dit! Mitt första USA-besök råkade bli till Chicago och det är jag gränslöst tacksam över. Men, nu är allting uppochnervänt och jag kommer inte ens till mina barn och barnbarn. Jag bor som ensam släkting här i min stad. Känner mig låst som 70+ utan bil. F.ö. så tror jag att detta är ett stort observandum, något som vi verkligen ska tänka över. Klimatmässigt får vi en bättre värld, naturen och djuren kommer tillbaka. Föroreningarna minskar och människan måste tänka mer känslomässigt.… Read more »

Pia
Pia
4 years ago

Det är märkliga tider vi lever i och svårt att ta in den stora katastrof som drabbat världen. Men det kanske leder till att vi kan samarbeta över landsgränserna, lära oss att vara flexibla och ta snabba beslut. Att hjälpa varandra med att handlam sjunga utanför äldreboenden och jobba hemifrån och på så sätt slippa pendla. Jag tror att vi kommer att få ett annat miljötänk när detta ger mig sig. Under tiden får vi hålla ihop och hålla avstånd. Trevlig blogg, kommer in här fler gånger!