En lista med frågor till mig själv

Listor är alltid kul, eller hur? Åtminstone hjälper de oss att lära känna varandra lite bättre. Och det kan ju vara extra bra, så här i coronatider när man mest möts på nätet. Denna lista hittade jag hos Flora Wiström, som i sin tur fick frågorna av en läsare. Haka gärna på du med!

1. Vem i din närhet har du varit mest stolt över på sistone?

Inte bara en, utan flera personer! Nämligen mina äldre släktingar (80+) som just nu sitter isolerade på grund av coronapandemin. Jag beundrar att de kämpar på i tillvaron utan möjlighet att handla själva och/eller träffa nära och kära (inte ens online).

2. Vilken är den bästa möbeln i ditt hem?

Svårt! Sängen skulle jag vilja säga för den är ju rätt viktig i ens liv. Men just nu går jag/vi med funderingar på att byta den mot något bättre. Får man välja en lampa? Då väljer jag den vackra golvlampan som jag ärvt av min älskade pappa. Den stod i hans barndomshem på Karlbergsvägen i Stockholm.

3. Om du måste välja: alltid vakna pigg eller alltid vara perfekt trött när du går och lägger dig?

Alltid vakna pigg! Jag är verkligen ingen morgonmänniska och man skulle ju få mycket mera gjort om så var fallet. Å andra sidan får jag ju mycket gjort på kvällarna. Mina föräldrar har berättat hur jag stod upp i mörkret och ”skakade galler” i spjälsängen när jag var liten, alldeles för pigg för att vilja sova.

4. Föredrar du februari eller oktober? Varför?

Oktober, helt självklart! Jag äskar höstfärgerna, den krispiga klara luften och det faktum att både jag och min äldste son är födda denna månad. (Bilden nedan är från min familjs sommartorp, som vi ägde mellan 1995 och 2014.) Februari då? Det är min hatmånad, med alldeles för mycket kyla och för lång tid kvar till sommaren. Jag förstår inte att de flesta ogillar november, februari är mycket värre.

5. Vad är något du vill ha, men som du inte nänns köpa?

En otroligt läcker skulptur av den franska konstnären Camille Jacobs. Varje skulptur kostar några tusen, så den får väl sättas på önskelistan inför en framtida jämn födelsedag?

6. Beskriv den perfekta mackan

Om en lobster roll räknas som en macka, väljer jag den alla dagar i veckan. Hummerbitar i ett bröd med god majonnäsröra, det kan vara det godaste som finns. Måste det vara en traditionell macka tackar jag inte nej till en BLT sandwich.

7. Vilken är din största bedrift hittills?

Förutom att ha tagit hand om mina tre barn måste det vara att jag startade eget företag och i dag kan försörja mig på det. Jag startade det under ”brinnande” lågkonjunktur 2008 och i dag, tolv år senare, är det ett lönsamt aktiebolag!

8. Säg tre ställen du förknippar med färgen blå

Grekland, vårt sovrum och vårt kök med servisen från mitt barndomstorp.

9. Vilken är den senaste komplimang du fått?

Att jag blev ”sååå snygg” i håret efter mitt senaste frisörbesök (tack mamma!). Dock lyckas jag inte riktigt återskapa dessa lockar själv på hemmaplan … Hjälp, Hårkreatör Carola!

Foto: Carola Lindkvist.

10. Visa tre bilder som gör dig glad

1) Mina tre söner när de var små, en sommardag vid vårt dåvarande torp.

2) Jag och min vän resebloggaren Eva Sollén i New York.

3) Mitt hus i Strängnäs en vacker sommardag.

11. Vilken låt borde alla ha hört minst en gång?

Fix You med Coldplay. Lyssna på hela, den ändrar karaktär efter en stund och man riktigt ryser av känslor!

12. Vilken film ska alla ha sett?

Forrest Gump: En livslektion som heter duga.

13. Vilken bok bör alla läsa?

Gregorius av Bengt Ohlsson, som belönades med Augustpriset 2004. Kan vara den bästa bok jag har läst. Men då måste man först läsa Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Gregorius är historien från en annan persons perspektiv, sanslöst imponerande berättat! Inte minst ger boken läsaren en tankeställare: Varje människa lever i sitt eget universum och vems synvinkel och version är egentligen den rätta?

14. Valpar eller kattungar?

Kattungar. Jag har aldrig varit någon ”hundmänniska”. Men det är klart att valpar också är söta. Själv vill jag dock helst leva utan husdjur.

15. Vilket klädesplagg tror du att dina kompisar förknippar mest med dig?

Långa klänningar sommartid, keps på hösten/vintern. 🙂

Foto: Simon Ström.

16. Vad var det senaste du googlade?

En länk till boktipset i fråga 13 ovan.

17. Och vilken är den senaste Youtubevideo du såg?

History of Modern med OMD. En låt man blir glad (och danssugen) av, fast den enligt bandet själva handlar om jordens undergång …

18. Vilken maträtt har du ätit flest gånger i ditt liv?

Det är säkert något med pasta. Kanske pasta med köttfärssås? Här på Cotenna i New York.

19. Beskriv hur du känner för sport generellt i ett ord

Ointressant. (Om jag ändå får förklara: Inget kul att kolla på och läsa om. Men jag älskar att träna själv!)

20. Ica, Coop, Hemköp eller Lidl?

Det beror på vilket utbud den lokala butiken ifråga har. Tycker det kan skilja sig en hel del åt. Men Hemköp skulle jag nog säga (finns tyvärr inte i Strängnäs).

21. Vilken person har betytt mest för ditt skrivande?

Nu skippar jag jantelagen och svarar: jag själv. Jag har skrivit sedan jag var sex år gammal, högt och lågt; dikter och romaner (!); uppsatser och blogginlägg och inte minst dagliga alster i mitt yrke som copywriter och skribent. Jag har utvecklats och lärt mig av mina erfarenheter under livets gång. Givetvis har jag stundtals inspirerats av olika författare. Men till syvende och sist är det ur mitt inre jag inspireras, mitt jag i relation till ”livet, universum och allting” (citat: Douglas Adams).

Foto: camilo jimenez.

22. Vilken är din favoritväxt?

Schersmin! Det växte en sådan buske vid mitt barndomstorp och doften väcker så fina minnen. Passande nog stod den intill soptunnan …

Foto: Wikimedia Commons.

22. När ska du dricka vin nästa gång?

När jag får ”feeling”. Ett glas vin kan minsann förgylla vilken dag som helst i veckan. Allra helst ska det vara i New York men det kan man ju bara glömma just nu. (Originalfrågan gällde öl men det har jag inga planer på att dricka framöver.)

Jag i New York. Foto: Evy Knoph.

23. Vad är du sugen på just nu?

Lunch! Var så hungrig när jag skrev detta att jag var tvungen att gå och göra mig en macka (leverpastej med gurka på glutenfritt knäcke; det kan ni anteckna, ni som är med i intresseklubben).

Vill du också svara på frågorna? Gör det, så länkar jag!


Översta fotot: Jag på Karpathos, fotograferad av Anders Ström

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ama de casa
4 years ago

Vilken rolig lista och intressanta svar! För din info så är det internationella öl-dagen idag, men eftersom jag är en snäll person så kan du få byta ut ölen mot vin även här 😀

Din frisyr blev sååå mycket bättre än min! Men jag är ändå glad att min inte blev värre än den blev 😀

Lena i Wales och Spanien

Oh, vad kul att läsa dina frågor och svar.
En del visste jag om dig, men inte allt.Roligt att lära känna dig bättre.
Fantastiskt jobb du gjort med ditt bolag.
Men blev nästan sjuk när jag såg dina matbilder och oh, vad jag längtar efter skaldjur!!!!
Stor lycka till i fortsättningen!

Marias memoarer
4 years ago

Så rolig lista, kul att läsa dina svar också 😊 Jag har också skrivit hela mitt liv sen jag började knäcka abc-koden (ok att jag ibland skrev bokstäverna spegelvänt och inte riktigt fått grepp om stavningen än, men jag var ju bara 6-7 år antar jag). Jag minns fortfarande vad som antagligen var den första sagan jag skrev, den handlade om en prinsessa, en riddare, poliser och allt vad det var.
Mitt sovrum har också blått som färgtema 💙

Eva - People in the Street

Åh, vad roligt att läsa alla dina svar! Alltid roligt att lära känna dig ännu lite bättre även om vi hunnit lära känna varandra rätt bra de år vi känt varandra och framförallt rest tillsammans till världens bästa stad.
Kul att du tog med bilden på dig och mig där vi hade barhäng, jag minns den som en tokrolig dag under den veckan så många knasiga saker hände … Hahahaha! Roliga minnen.

Jag får se om jag tar efter frågorna, jag kanske får ”ilet” 🙂

Må så gott!

Kram

Ditte
4 years ago

Tack för denna lista med frågor och svar. Så rolig läsning och med härliga bilder till. Funderade när jag läst på hur jag skulle svara och kunde notera att några var väldigt lika dina.
Så roligt att du lyckats så fint med ditt företag. Och jag förstår att det ligger mycket hårt jobb bakom detta.
Hoppas allt är bra med dig och de dina.
Kram och många tankar.

4000mil
4 years ago

Ja! Håller så med om Gregorius. Ett mästerverk!

FREEDOMtravel
4 years ago

Kul och lite annorlunda frågor! Schersmin hade jag aldrig hört talas om.

Veiken
4 years ago

Oj, vilken bra lista! Omfattande med kanonsvar! Det gäller att veta vem man är när man svarar på alla frågor! 🙂