Konsten att beställa kaffe som en New Yorker

Någon som går med en kaffe i handen, med raska steg på Manhattan – det är väl lite sinnebilden av en New York-bo. Om du inte gjort det själv har du säkerligen sett det på film. Men hur går det egentligen till att få det kaffe man vill ha i New York? Så här beställer du kaffe som en riktig New Yorker!

Att dricka kaffe är ett måste för mig, inte minst när jag är i New York. Förutom att det garanterat piggar upp under de första jetlaggade dagarna, hör det ju till en av mina favoritaktiviteter.

Vare sig jag går med en take away-kaffe i handen eller sitter på ett mysigt fik, är den där New York-känslan extra stark då. Att sippa på den heta drycken med stadens välbekanta ljud som kuliss, att spana på folk och bara vara.

Blaskigt kaffe på en amerikansk diner hör visserligen också till saker man inte får missa i New York. Men självklart är det en fördel om kaffet också är gott. Därför kan det behövas en liten guide till hur man gör utanför de stora kedjorna (som Starbucks), till exempel på en deli.

Guide till att beställa kaffe i New York:

Caffè americano (italienska för amerikanskt kaffe) är just det kända amerikanska blaskiga kaffet. Det är espresso som spätts ut med hett vatten. Visste du att amerikanska soldater började dricka denna dryck i Europa under andra världskriget? Därefter togs seden till USA.

Regular coffee eller bara coffee är en kopp med massa mjölk/grädde och socker. Du behöver alltså inte säga ”med mjölk” eller ”med socker”. Det kommer på köpet när du beställer en ”regular”.

Dark coffee är kaffe med bara lite mjölk i.

Lite eller light är kaffe med mer mjölk än i en regular coffee.

Extra-lite eller extra-light är kaffe med ännu mer mjölk än ovan. (Min kommentar: Kanske bättre att bara beställa ett glas mjölk då, haha.)

Sweet and lite är kaffe med mycket socker och mycket mjölk.

No sugar måste du säga om du inte vill ha socker alls i kaffet. Upprepa det gärna, för socker är annars det du får automatiskt.

Black coffee, slutligen, är vad du beställer om kaffet ska vara helt utan mjölk.

Hur och var vill du själv dricka ditt kaffe i New York? Berätta gärna. Själv föredrar jag en kopp sojalatte och den avnjutes med fördel på The Bean.

Enjoy!

Photo sources/Bildkällor: Bild 1: Photo by christian Koch, bild 2: Ulrika Andersson, bild 3: Photo by Annie Spratt, bild 4: Photo by Don Ross III, bild 5 och 6: Anna Ström Åhlén, bild 7: Photo by Brooke Cagle, bild 8: Blake Richard Verdoorn.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
5 years ago

Jag dricker ju inte kaffe! Men däremot te. Här i Spanien beställer jag te i varm mjölk, inget vatten. Gott! Mannen dricker däremot americano.

Ann-Louise
5 years ago

En väldigt bra inlägg för alla som likt mig är kaffeälskare! 🙂 Ofta tycker jag att amerikaner blir förvånade när man beställer black coffee, har fått många kommentarer om det under årens lopp. Ju svartare och starkare desto bättre. 🙂