Mina tankar kring att boka och välja hotell – så här gör jag

Hotellet, den där detaljen som kan vara hur liten eller hur stor som helst på en resa. Hur tänker jag kring hotellfrågan på en resa? Här svarar jag på 14 frågor om att boka och välja hotell.

Det är nu cirka två år sedan som Towe med resebloggen Come Fly With Me drog i gång en utmaning med 14 frågor, kring att resa och boka hotell. Flera resebloggare hakade på (se länkar i slutet av detta inlägg), likaså jag.

I dag svarar jag inte exakt detsamma på frågorna, eftersom jag varit med om lite mer. Här kommer därför en något ombakad favorit i repris. Vi kör!

1. Vad är viktigast när du ska välja hotell?

Allra viktigast för mig är en skön hotellsäng. Från att ha kunnat sova i princip var som helst (som på stationsgolv) har jag blivit allt mer kräsen med åren. Sängen ska vara mjuk och ”fluffig”, punkt! Här kan du läsa mer om min jakt på och konsten att hitta hotell med sköna sängar.

2. Vad är det första du gör på ett hotellrum?

Jag kollar om sängen är skön (en följd av punkten ovan). Därefter går jag till fönstret och spanar in utsikten. Jag kikar också på badrummet och i skåpen. Om jag tänker blogga om hotellet (vilket ofta är fallet) åker förstås kameran fram innan jag packar upp. Har jag då familjemedlemmar med mig gäller det att vara snabb, eftersom de ogärna står kvar och snällt väntar i korridoren.

Chelsea Pines Inn i New York.

3. Hur ser det ut när du ska boka och välja hotell, hur går du tillväga?

Priset och läget är förstås också viktigt, så jag googlar recensioner och jämför olika sajter. Ett lugnt läge är vad som gäller, utan tung trafik utanför. Men viktigast av allt är betyg från tidigare gäster. I motsats till många letar jag inte läge exakt efter var sevärdheterna finns. Så länge det finns goda kommunikationer eller hyfsat gångavstånd funkar det ju oftast ändå-

4. Vad är värt att lägga extra pengar på?

Nog betalar jag lite mer för en extra hotellstjärna. Oftast går ju standarden hand i hand med gästbetygen, men långt ifrån alltid.

För mig är det också viktigt med eget badrum och att hotellrummet ska ha ett fönster. Numera finns ju många billigare boenden som saknar just detta. Då går de oftast bort!

5. Vilket är det bästa hotellet du bott på i Sverige?

Det bästa hotellet jag någonsin bott på i Sverige är ett hotell i Piteå. Det är dock närmare 25 år sedan och finns inte kvar i dag. Hotellet låg i alla fall inrymt i ett före detta mentalsjukhus (!) i en vacker park och rummen kändes otroligt lyxiga. Bäst var frukosten, som bland annat innehöll färska hjortron till nygräddade våfflor. En läsare upplyste mig om det troligen var det som i dag är Furunäset Hotell & Konferens. Kanske hette det Bellona då om jag inte minns fel?

Utsikt från hotellkorridoren på ett hotell i Ostrava, Tjeckien.

6. Vilket är bästa hotellet du bott på i världen?

Det lyxigaste hotellet jag bott på var länge Sofitel i New York. Överallt fanns färska orkidéer och mot kvällen kom personalen för att iscensätta en särskild nattningsprocedur. Kimptonhotellet 70 Park Avenue i samma stad kvalade också in högt på listan, med ”hosted wine hour” varje kväll. (Detta hotell har dock tyvärr bytt ägare och heter Iberostar 70 Park Avenue. Mig veterligen har de inte samma koncept.)

Men vinnare alla kategorier är i dag Pangkor Laut Resort i Malaysia. Det hörs nästan bara på beskrivningen: bo i en trädvilla vid regnskogen på en paradisö, med det lyxigaste badrum jag sett och den godaste mat jag ätit. Kanske en ”once in a liftetime”-upplevelse, vem vet?

7. Vad ger ett hotell extra pluspoäng?

Personlig omtanke och genomtänkta detaljer, kort sagt ”det lilla extra”. Det kan vara allt från ett vänligt bemötande med inställningen ”det här ordnar vi” till färsk frukt på rummet, gratis fika i lobbyn eller finurliga inredningsdetaljer som på Munira, ett mycket prisvärt designhotell i Rom. Det är också trevligt om hotellet har något litet nyhetsblad som varje dag berättar om vad som är på gång i trakten. Ett sådant har till exempel Chelsea Pines Inn i New York.

8. Ett riktigt bottennapp i hotellväg?

Det sämsta hotellet jag någonsin bott på är Stadshotellet i Tranås. Sängen liknande närmast en sliten brits och inredningen såg ut att falla samman när som helst. Men detta var på 90-talet, så jag skulle bli förvånad om det inte har genomgått en helrenovering sedan dess. (Var tvungen att googla och ser att svaret är ja: men först år 2010!)

En del av hotellfrukosten på Buddha-Bar i Budapest.

9. Hur viktig är hotellfrukosten?

Den är mycket viktig! Jag räknar dock inte alltid med att det ska ingå frukost i hotellvistelsen. Men om den ingår; då är den oerhört viktig! På frukostbuffén ska det finnas både laktos- och glutenfria alternativ. En kock som steker omelett eller ägg på beställning ger också pluspoäng. Blä för stelnade förstekta ägg, likaså för överkokta eller för löskokta. Det ska också finnas fräscha varma rätter, som äggröra och bacon. Men kakor och sötsaker kan jag vara utan! Frukosten på Pangkor Laut i Malaysia (ja, samma hotell igen) är hittills den godaste jag någonsin ätit.

10. Tre bra saker i ett hotellrum?

Skön säng (okej, nu vet ni), fri wifi och ett kylskåp (särskilt i varma länder där man inte kan dricka kranvattnet). Sedan är det ju toppen om det finns bra produkter i badrummet, som tvål, schampo, balsam och bodylotion.

11. Tre mindre bra saker i ett hotellrum?

Avsaknad av luftkonditionering, störande trafik utanför och obekväma sängar (ja, ni VET …). Men allt detta brukar ju gå att kolla i förhand. Ett otrevligt bemötande av personalen sänker också hela hotellupplevelsen. Tar hotellet extra betalt för wifi? Ja, då går det bort direkt. Får jag ta en sak till? Då är det lampor som det krävs en högteknologisk examen för att släcka och tända!

Ett av Sveriges vackrast belägna vandrarhem: fyrbyn på Stora Karlsö.

12. Vilken typ av hotell föredrar du?

Det beror på vilken resa jag gör. På ett ställe som Stora Karlsö är det fullt tillräckligt med en enkel stuga, utan massa faciliteter. Är jag på resa med familjen passar ett lägenhetshotell bäst, medan ett fyrstjärnigt gärna bokas för weekendresan. Åker jag dessutom till länder med bra prisläge så tackar jag inte nej till lyx. Det kostar ju ändå inte mer än ett ”vanligt” hotell! Exempel är Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel i Malaysia och Sofitel i Warszawa.

TravelAnna (jag) på Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel i Malaysia.

13. Klagar du om du inte är nöjd med hotellrummet?

Absolut. Men ”klaga” låter så negativt. Allt handlar om hur man framför sina synpunkter. Man kan vända på det och med ett leende ”framföra önskemål” i stället. Då får man oftast ett utmärkt bemötande och det man vill. En gång fick jag ett rum med utsikt mot en brandvägg med en fläkt som lät som ett tröskverk. Jag ”klagade” och fick en svit, med vattensäng och kristallkronor … 😉 På en av mina resor till Italien var inte luftkonditioneringen på hela natten. Vi sade vänligt till och fick en perfekt temperatur de kommande nätterna.

14. Finns det någon hotellkedja som ligger dig extra varmt om hjärtat?

Jag brukar inte bo på någon särskild hotellkedja. Men Kimptons hotell i New York är något alldeles extra. Skulle gärna återvända till ett sådant, men smakar det så kostar det. Scandic Hotels i Sverige tycker jag också har bra och prisvärt boende, med sköna sängar och rejäl frukost.

Hur tänker du som läsare när du ska välja hotell? Jag är nyfiken!

 

PS. Här kan du läsa ursprungsinlägget om att boka och välja hotell på Come Fly With Me. Fler bloggare som svarade på utmaningen: Daniel med Traveler’s Edition, Gunilla och Christofer med 4000 mil, Helena och Peter med FREEDOMtravel, Charlotta med Bara brittiskt och Ann-Louise med Från Stad till Strand. Har du också svarat? Berätta, så länkar jag.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evy Knoph
5 years ago

Location location säger jag. Nära kommunikationer..oftast hellre bussar än Tbanor..Med badkar, alltid badkar. Ok standard. Hiss. Rum nära hiss. Inte för hård säng. Eluttag nära sängen. I vårt kära New York ska det låta av polissirener m.m.. inte tyst o lugnt. Frukost ganska oviktigt.. kan man ta ute..gärna vattenkokare.Gärna kylskåp.. Bor ju oftast på det slitna Pennsylvania, som ändå uppfyller flera av mina krav..o har betydligt hyggligare pris än de flesta andra med lika bra läge. Ett av de absolut bästa hotellen jag bott på är Mercure Stare Miasto, Krakow, vid Gallerian/stationen. Det perfekta badrummet där någon tänkt finns där.… Read more »

4000mil
5 years ago

Läget, läget och läget. Alltid eget badrum. Sen beror det på. Antingen har vi bestämt oss för att spara pengar och bo ganska basic och då är det det som gäller. Eller så spenderar vi lite mer och då ska det vara vackert inrett, personlig service och gärna någon form av utsikt. Frukost är inte viktigt. Klart det är kul om det är bra frukost, men annars anpassar jag mig.
Det allra viktigaste är kanske ändå det personliga, oavsett prisläge. Jag älskar när ägaren själv är på plats och pratar med gästerna och fixar och donar lite. 🙂

Ann Rumbleinthearctic
5 years ago

Vi bokar oftast hotell med insikten att vi enbart ska sova där ändå. På sistone så har jag försökt hitta det billigaste alternativet, och då har ibland Airbnb vunnit, men inte alltid förstås. Är helt förbi tiden med bra hotellfrukost, finns det i USA om man inte vill betala en halv arm? Vi siktar istället in oss på platser som har kyl kaffekokare av något slag, kök är ju prima för då kan man laga egen mat! Det värsta hotellet, eller kanske motellet vi bodde på var ett som ligger mellan Montana och Wisconsin, ingen aning om vart. Men….vi körde,… Read more »

Lena i Wales
5 years ago

Jättekul att läsa dina svar. Genom jobbet har jag bott på så otroligt många hotell av olika slag. Viktigt är att läget är bra. Gillar nog bäst små hotell, utan större lyx. Vistas oftast inte så mycket på hotellrummet när jag reser privat. Kolla alltid ut genom fönstret först i ett hotellrum, sedan om duschen funkar (i alla fall i UK, där det ofta är lite dåligt med detta), om jag är ensam också att TV och varmvatten kokare funkar. Gillar inte att äta frukost, framför allt inte på hotell, så glad om det inte ingår. Berättar alltid i receptionen… Read more »

Ditte
5 years ago

Det du tar upp tycker jag också är viktigt. För många år sedan bodde jag på Waldorff Astoria i N.Y ett par nätter och det var en sann upplevelse. Så lyxigt- Men idag är det kanske helt ändrat. Har även bott ett par nätter på The Oriental och The Peninsula i Bangkok. Båda väldigt bra. Vi har även runt i USA bott på olika Hilton och Sheratonhotell, bra boende till bra priser. Har heller ingen direkt kedja som vi brukar använda men har i Sverige bott en del på First och Elite hotel som varit bra. Men det varierar så… Read more »

Inger Hansson
5 years ago

Vilket trevligt inlägg. Ska absolut överväga att hänga på!

Ann-Louise
5 years ago

Jag svarade också på den här utmaningen, för nästan exakt två år sedan såg jag nu 🙂 http://www.stadtillstrand.se/2016/09/28/hotellutmaning/ Tror att mina svar skulle bli ungefär desamma idag förutom att jag kanske skulle ändra lite på vilka som är de bästa hotell jag har bott på eftersom det blivit några fler favoriter under de här båda åren. Håller med om det mesta du skriver, men skrattade lite extra åt det där med lampor som det krävs examen för att släcka. Oj så många gånger man sprungit runt på rummet, sent på kvällen, för att försöka klura ut hur sjutton man ska… Read more »

Ditte
5 years ago

Såg att jag svarat tidigare men har nu stött på en kedja som heter Citizen M och som har hotell både på olika ställen i Europa och i N.Y. Vi bodde ett par nätter ganska nyligen i Köpenhamn och jag gillade konceptet. Ganska små rum, men sängar på 2×2 m och ett rejält badrum. Ingen direkt lyx men trevligt och personligt. Väl värt att kolla upp mer. Och tämligen prisvärt. Även Nordic Choice med Clarionvarianterna gillar jag. Finns ju i olika prisklasser. Håller med dig när det gäller hotell . Airbnb har jag inte testat och är lite tveksam till… Read more »

Johanna Elisabet Bergström

Spännande och viktig läsning. Det första jag gör/kollar i ett hotellrum är utsikten. Gärna öppnar jag fönstret/balkongdörren. Ibland till personalens förtret såklart. Är utsikten för dålig kan det bli att jag direkt ber om förflyttning (vilket kan resultera i hörnsvit mot Oxford Street). Men det behöver inte vara panorama över stadens skyline, en sliten bakgård i Paris kan vara lika mycket värt. Därefter fotar jag rummet, om det är det minsta lilla estetiskt eller om jag hur som helst ska skriva om det och vill ha bilder.