Mud: Our Story of Kuala Lumpur – en musikal om Kuala Lumpurs historia

Vistelse i samarbete med Malaysia Experten

Hur gick det till när Kuala Lumpur grundades? Och vad har hänt med staden genom åren? Det får du veta i musikalen Mud, av talangfulla dansare och skådespelare. Bli inte förvånad om du själv får komma upp på scenen! 

Dag två på vår resa i Malaysia har vi just flyttat in på Traders Hotel efter en spännande guidad rundtur i Kuala Lumpur.

På kvällen är det dags för nästa programpunkt: en musikal. Men det är inte vilken föreställning som helst utan en specifik som bara går här i Kuala Lumpur.

Mud: Our Story of Kuala Lumpur har inte mindre än tre år på nacken. Föreställningen äger rum i en vacker byggnad från 1901, Panggang Bandaraya, som är KL:s äldsta teater: ursprungligen centrum för Kuala Lumpurs Sanitary Board.

I lobbyn till teatern bli vi väl emottagna av Hera Keziah, som är Sales & Marketing Manager Executive. Hon berättar engagerat om föreställningen, som är flerfaldigt prisbelönt.

Mud: Our Story of Kuala Lumpur  framförs hela två gånger per dag och med en och samma ensemble. Varje skådespelare har dessutom lärt sig två, tre av rollerna! Otroligt imponerande och svaret på min fråga, när jag undrar vad som händer om någon skulle bli sjuk.

Genom Mud vill man hylla KL:s invånare och historia, och skapa ett band mellan dåtid och nutid. Både för invånarna själva och turister.

Så här säger producenten Tiara Jaquelina: ”We hope this story will stand the test of time and our audiences find an appreciation towards the architecture, history, and spirit of this city we call our home.”

Så är det dags att sätta sig i teatersalongen. Vi är bara en handfull personer på plats just vid denna föreställning. Men då ska man som sagt ha i åtanke hur ofta föreställningen går och att det är ganska tidigt på kvällen.

Sedan får vi följa med på en resa genom Kuala Lumpurs historia. Allt börjar på 1880-talet när upptäckten av tenn lockade asiatiska pionjärer till ”det grumliga sammanflödet” där de två floderna möts: Sungai Gombak (då Sungai Lumpur) och Sungai Kelang.

Vi får träffa de tre vännerna Mamat, Meng och Muthiah som kommer till denna gryende stad för att söka lyckan och ett nytt liv. Genom dem får vi se Kuala Lumpur växa fram och följa deras personliga historier, framförda i kombination med både sång och dans.

Det är verkligen färgstarkt och livfullt gjort. Det märks att skådespelarna kan sin sak men absolut inte rutinmässigt utan med stor spelglädje och intensitet.

Två stora händelser är centrala, då de påverkat Kuala Lumpur starkt: Först en stor brand, som i princip ödelade den trä- och stråtaksfyllda staden. Sedan, när allt byggts upp igen, kom den stora översvämningen år 1881 … Desto mer imponerande är det att stadens invånare tog sig igenom allt och åter gjorde staden till sin. De byggde den och gjorde den till vad den är i dag, från ett gruvsamhälle till en av Sydostasiens blomstrande storstäder. Det berör.

En speciell sak är att showen är interaktiv, vilket Hera Keziah förvarnat oss om. Jag och min man sitter längst fram och gissa vem som så småningom blir uppkallad på scenen? Jajamen, undertecknad!

Det är med klappande hjärta som jag stegar fram till scenen. Men ingen fara! Jag är, tro det eller ej, faktiskt själv ”gammal skådespelare”. Under hela min uppväxt spelade jag teater och jag har även medverkat i det prisbelönta Enskedespelet som fick DN På Stans Guldkänga år 1993 (påstår dock inte att det var min förtjänst, haha.)

Hur som helst, upp på scenen kommer jag. Och jag tackar ödet för min lämpliga klädsel: vida svarta byxor och svart blus samt sköna skor, så jag naturligt smälter in och inte behöver oroa mig för effekterna av slitsad klänning eller högklackade skor.

Skådespelarna får skickligt med publiken i spelet. När jag sitter där på scenen får jag en mortel framför mig. Kvinnan bredvid mig börjar ställa frågor som inte alls har med pjäsen att göra. Men jag fattar snabbt galoppen. Medan jag mortlar i takt med musiken lockar hon fram en sinnesstämning hos mig som passar perfekt in i spelet. Och jag är inte sen att spela med! Det går faktiskt bra och min nervositet släpper.

Efteråt får jag höra av min man Anders att det verkade som om jag hörde till ensemblen och det var ju hedrande. Dock förevigades inte detta historiska ögonblick. (Synd för er.) Anders slapp för övrigt inte heller undan scenen, något som också gällde övrig publik. Framåt slutscenen var så gott som alla på scenen i ett dansnummer utom en ensam busschaufför. Tack och lov inte i en avancerad koreografi, då min smidighet på området närmast kan liknas vid den hos ett kylskåp. 😉

Efter en timme är musikalen slut och vi tackar de sprudlande glada skådespelarna för deras stämningsfyllda framförande.

Sedan tar vår chaufför med oss på en liten fotsejour i Kuala Lumpur by night. Han ger sig inte förrän vi fastnar på en acceptabel bild, vid de glimmande skyskraporna och magiskt upplysta palmerna.

Tack för en speciell kväll! I morgon väntar ännu en.

Fortsättning följer …

Här är en lista över alla mina artiklar om Malaysia:

Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel

Pangkor Laut Resort på en paradisö i Malaysia

Bergbana till Penang Hill och David Brown’s Restaurant

George Town i Penang – Orientens pärla

Utflykt till Kuala Sepetang med örnskådning

Middag i Kuala Lumpur Tower

Traders Hotel – bästa utsikten i Kuala Lumpur

Mud: Our Story of Kuala Lumpur – en musikal om Kuala Lumpurs historia

Discovery Walking Tour – guidad tur i Kuala Lumpur

Villa Samadhi – ett romantiskt hotell i Kuala Lumpur

Vistelsen i Malaysia genomfördes i samarbete med Malaysia Experten. Text, innehåll och åsikter är som alltid mina egna.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva - People in the Street

Haha, så klart att du fick komma upp på scenen 🙂 Jag förstår att Anders tyckte att du passade in där. Kul att även han fick kliva upp där.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack själv, Lena, vad kul att du gillade informationen. Ja, det var en kul idé och ett speciellt sätt att lära sig mer om Kuala Lumpurs historia på. Visserligen har jag ju scenvana men det är ändå nervöst att bli uppkallad på scenen. Tur att jag slapp avancerad koreografi, haha.

Ha en underbar fredag!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja det var en häftig grej att göra! Kul idé att lära besökarna om Kuala Lumpurs historia på detta sätt. Föreställningen är ju inte så lång heller, så man hinner med Kuala Lumpur by night också. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, det var ett speciellt och kul sätt att lära sig mer om Kuala Lumpurs historia. Jag har ju en del scenvana men det är ändå nervöst när man är oförberedd. Som tur var gick det bra och jag slapp avancerad koreografi, haha. 🙂

Lena i Wales
7 years ago

Där fick jag verkligen lära mej mycket!
Vilken bra kombination av underhållning och en inblick i historian, gillar jag.
Kul att du också fick vara med!
Tack för yttelrigare ett intressant inlägg!

Marina
7 years ago

Vilket underbart sätt att lära sig historien bakom staden! och vilken häftig upplevelse att få vara med!

Biggeros.blogg.se
7 years ago

Så trevligt uppträdande och inte minst att du fick vara med att agera uppe på scen!!Vilken erfarenhet =) Modigt!!Vilken fina bilder på Kuala Lumpur under kvällstid.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Kul att du gillade bilderna och blev sugen på upplevelsen, Ditte! Det hade blivit ännu mer drag med mer folk i publiken förstås. 🙂 Men spelas en föreställning så ofta som denna kan det förstås bli lite tunnsått ibland. En bra och lättsam "historielektion". 🙂

Åh, KL by night! Längtar tillbaka …

Stor kram till dig med!

Ditte
7 years ago

Vilken fantastisk upplevelse! Stort tack för att du så generöst delar med dig. Detta är en föreställning jag väldigt gärna velat se och ett perfekt sätt att på ett lättsamt sätt få ta del av K.L.s historia. Jättefina bilder!
Kan även tänka mig att er nattvandring i stan också blev en upplevelse.
Stor kram!