New York håller på att bli en spökstad

Det är dags att inse den bistra sanningen: Det blir ingen resa till New York för mig i april. Men naturligtvis är inte detta det stora problemet. Vi står inför en historisk utmaning. Så här är läget i New York just nu!

Hur snabbt kan saker och ting ändras? Svar: overkligt snabbt. På bara några veckor har hela vår syn på omvärlden förändrats. Plötsligt öppnar folk dörrar med armbågen, de (ja, även jag) tvättar händerna i minst 20 sekunder och undviker att ta i hand eller kramas.

Som i en overklig film

Plötsligt är vi mitt i en av de där apokalypsfilmerna. Filmerna där någon smitta härjar, såsom giftigt regn, där alla slåss för sin överlevnad. Folk länsar butiker, bunkrar hemma och myllrande turistmål blir spökstäder. Men det är ingen film, det är på riktigt.

Men kom ihåg: Det är nu vi ska sitta lugnt i båten. Coronaviruset är allvarligt: ja, särskilt för vissa riskgrupper. Men allvarligt är det också när rädslan får fritt spelrum. När butiker och apotek länsas på värktabletter, handsprit, toalettpapper, pasta och konserver. Vi är inte i krig! Jordens undergång är inte nära! Men naturligtvis fruktar gemene man en karantän. Just av den typen som i dag råder i Italien och som står för dörren i fler länder, närmast i Spanien.

New York stänger ner

Hur är det då med New York? Jag är som sagt inte på plats. Men det är vänner till mig. Jag känner flera svenskar som är bosatta i New York sedan många år. Att läsa deras rapporter får mig inte att vilja chansa, att trots allt ta det där flyget som kanske går, då min resa är inbokad ett par dagar efter upphörandet av Trumps travel ban. För nu tror jag ju inte att bannlysningen kommer att upphöra. Tvärtom, jag tror att den kommer att förlängas.

Ur rapporterna på sociala medier från New York, i mars 2020: ”Biblioteken stänger nu; jag har passat på att samla böcker”, ”Columbia University tar all icke nödvändig personal ur tjänst”, ”Alla Broadwayshower har ställts in”, ”Restaurangerna tar bara bokningar till 50 procent”, ”Butikshyllor gapar tomma; folk hamstrar toalettpapper” och ”Det är väl nu det är dags att lära känna sina grannar”.

Nedan kan du se ett dagsfärskt klipp från CBS. New York håller på att stänga ner, och det här är bara början. Nej, jag sitter nog stilla i båten och ser tiden an. När Trumps travel ban förlängs (vilket jag verkligen tror) är det inte bara ombokning som erbjuds; då får man verkligen pengarna tillbaka. Ja, såvida flygbolaget inte går i konkurs …

Gränslös är min tacksamhet till de hotell i New York som lät europeiska resenärer avboka sina rum, även de ”icke avbokningsbara”.

Vi ger aldrig upp

Det är inte synd om mig, det är inte synd om oss som över huvud taget kan resa eller (som i mitt fall) varit i New York så många gånger att jag måste räkna efter … New York finns kvar. Staden som flyttade in i mitt hjärta och blev mitt andra hem. Den finns där, på andra sidan Atlanten, som en i dag ouppnåelig hägring men också som en scen ur en katastroffilm. Inte bättre än alla de övriga platser i världen som i dag slåss mot det nya coronaviruset.

”Stay safe and wash your hands”! Ja, om det vore så enkelt. Men de flesta gör förstås så gott de kan. Och framför allt ska vi inte förlora hoppet. Aldrig har min älskade pappas ord känts mer viktiga: ”Vi ger aldrig upp!” Vi, tillsammans.

Take care! 

Foto:  bantersnaps.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marias Memoarer
4 years ago

Det är verkligen märkliga tider vi lever i… Jag simmar lugnt här hemma i Finland och vistas inte så mycket ute i samhället för närvarande, besöker folk så lite som möjligt m.m. Det räcker med människorna jag kommer i kontakt med via jobbet för närvarande. Man var beredda på att stänga skolorna här inför morgondagen, men så beslöt man idag att skolorna än så länge håller öppet. Det är ett ganska stort steg att stänga skolor och dagisar..

Ann-Louise Paulsson
4 years ago

Det är helt sjuk hur snabbt allt kan ändras. För två veckor sedan var jag ju i Salt Lake City och svenskar var fortfarande välkomna till USA. Så otroligt sorglig utveckling på alla sätt. Tror som du att det kommer bli en förlängning på Trumps inreseförbud för den här tiden kommer nog inte räcka till att stoppa smittan. Vi får hoppas att det ordnar sig så småningom så att du kan återvända till ditt älskade New York och så att jag kan åka till Kalifornien.

Lena i Wales
4 years ago

Konstiga tider och allt ändras så snabbt från timma till timma.
Tycker det är jättejobbigt här i Spanien.
Trots att det inte blir någon resa för dig hoppas jag att du har det bra.

Ama de casa
4 years ago

Det är onekligen en läskig och märklig situation just nu. Här i Spanien stramas det åt mer och mer och vi är förbjudna att lämna våra hem utan ”giltig anledning”. Att handla mat hör till det man får göra och nu börjar hyllorna fyllas igen efter att hamstrarna förmodligen har fullproppade kindpåsar och inte får plats med en endaste liten makaron till. Trist att ställa in resan, men fullt förståeligt. Vi är för en gångs skull väldigt glada att inte vara ute på nån resa. En sån här karantän känns ”bäst” att genomlida på hemmaplan. Ovanligt nog så hade vi… Read more »

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog

Vad hände med vår värld? På så kort tid gick vi från öppet och fritt till detta. Det känns onekligen som en film. Aldrig tidigare har jag hållit mig inne så mycket som nu. Jag vill ogärna vara nära människor och känner också rädslan som alla andra. Städer blir spökstäder och nog tänker man på The Walking dead allt när man ser hur våra stora städer i världen gapar tomt. Jag kan tänka mig att det sticker i ditt NY hjärta att se din drömmars stad stänga så här. Staden som aldrig sover, märkligt på många sätt och vis.