Resorna som jag inte vill göra

Vilka resor är det som jag INTE är lockad av? Det ska vi titta närmare på i det här inlägget!

Just nu skriver många resebloggare om resorna de inte vill göra, alltså rena motsatsen till en klassisk bucket list. Jag blev också sugen på att haka på, även om det kanske inte kommer att bli så peppande läsning. Sååå … mot uppgiften! Vilka biljetter skulle jag rata om de lades i min hand?

Campingresa

Jag och tält? Nej, det är inte en bra matchning. Jag har visserligen provat, hela två gånger. Första gången jag tältade var jag 19 år och skulle på midsommarfirande med pojkvännen och dennes kompisar. Det var dessutom första gången jag skulle introduceras för dessa kompisar. Om det blev lyckat?

Låt mig sammanfatta vistelsen så här: Det ösregnade så gott som hela tiden och mina reskamrater tillbringade hela midsommardagen med fotbollsturneringar (trots regnet). Själv hade jag inte förstått att saker ska packas i plast under en campingsemester, så jag satt i tältet genomsur i mer än en bemärkelse. Under hemvägen, på ett café, började jag äntligen tina upp, vilket ledde till följande omdöme från en av kompisarna: ”Hon har ju humor!”

Resa till överexploaterade chartermål

Proppfulla stränder, där man ligger och pressar som en sardin i en konservbruk, det går fetbort, för att använda ett modernt uttryck. På denna strand får det gärna också finnas mängder av folk som röker, fimpar i sanden och dräller runt berusade. Det vill säga, de får gärna ha det så helt utan mitt sällskap. Varsågoda, platsen är er!

Fula hotellkomplex från 60-talet längs nämnda strandremsa gör inte resmålet mer lockande. Tvärtom. Lägg därtill inplastade menyer på svenska med galna priser och jag drar fortare än en avlöning.

Resa med all inclusive och familjehotell

Förbi är tiden med familjehotell. Ni vet, de där hotellen som lika gärna skulle kunna ligga på Ikea. Möbelvaruhuset i all ära men några längre vistelser inbjuder det inte till. Åtminstone inte bland skrikande (för all del också skrattande) barn, ”olyckor” i poolen och trängsel utan dess like. Dessutom med all inclusive så man slipper besöka de lokala restaurangerna.

Missförstå mig rätt. Jag och min familj har också bott på sådana här hotell. Åtminstone ett, i Grekland när barnen var små. Det var helt okej och rätt bekvämt att ha barnrätter tillhands och koll på telningarna (ibland i barnklubbens regi). Men i dag? Nej, been there, done that.

Äventyrliga sportresor

Dykning, vild forsränning eller bungyjump (om det räknas som sport): nej tack! Jag har dock varit på Playitas, sportanläggningen på Fuerteventura och det är väl det närmaste en sportresa jag kommit. Särskilt äventyrlig var den dock inte. Jag var där med Mix Megapols tjejplan 2010 och nöjde mig helt med promenader och styrketräning. För träna gillar jag! Däremot vill jag inte utsätta mig för farligheter.

Resa till Thailand

Det här är kontroversiellt, jag förstår det. Därför är det väl lite ”hukande” som jag skriver dessa rader. Men Thailand lockar mig inte alls! Jag vet inte riktigt varför. Men med risk för att få en skur av motargument drar jag ändå mina skäl: att ”alla” åker dit, att det är en diktatur, att det finns barnprostitution … Dessutom riskerar man att åka på både magsjuka och denguefeber.

Okej, jag vet att Thailand också är fantastiskt vackert. Jag förstås också hört om gästvänligheten, de låga prisnivåerna och den goda maten. Men nej, det lockar inte just nu. Dock ska man ju aldrig säga aldrig!

Resa till Egypten

Pyramidernas land. Visst borde det vara fascinerande för en gammal lärare (utbildad i svenska, engelska och historia). Men här får mitt argument bli kortfattat. En av mina vänner råkade mycket, mycket illa ut i Egypten. På ett flott hotell, dessutom av hotellets egen personal med chefen i spetsen som hotade vännen till livet. Fler exempel finns och vissa områden i landet är inte heller på UD:s säkra lista. Nej, inte nu och inte i framtiden heller som det ser ut.

Resa till Dubai

Jag som älskar Las Vegas och New York borde väl älska Dubai, med den läckra arkitekturen? Ja, det lockade mig faktiskt mycket ett tag. Men en plats där alla människor inte har lika värde och vissa diskrimineras eller riskerar att bli straffade för sin läggning? Sedan vet jag förstås att jag inte är helt konsekvent. Att jag också varit i och älskat andra platser där inte alla heller har samma rättigheter. Men just nu: nej tack till Dubai.

Ja, det var mina (kanske provocerande) antiresmål. Vilka är dina? Berätta i kommentarsfältet eller länka till din egen blogg, så lägger jag till dig i listan.

Fler som bloggat om resorna de inte vill göra:

 

Foton, nr 1: Aldric RIVAT , nr 2:  Scott Goodwill, nr 3: Hu Chen och 4: Darcey Beau

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marias memoarer
4 years ago

Jag förstår känslan om Thailand för jag har också haft den. Men så blev det ändå av i höstas (mest för att min kompis ville, men så slutade det med att hon inte kunde komma med så jag for ensam). Nu har jag en lite positivare bild av landet 😊 Och min mage var i toppenskick hela resan.

Ann Nennesson
4 years ago

Haha….campingresor & överexploaterade chartermål e verkligen inte min grej heller!!!🙈😂🙈Egypten med all in har vi dock gjort när svärföräldrarna firade guldbröllop, men det var ingen hit……tog 24 tim o sen kraschade magen totalt för resten av vistelsen!!😳Turkiet som land har aldrig lockat mig faktiskt….besökte Istanbul 2015 & det både räcker o blir över……

Ann-Louise Paulsson
4 years ago

Känner igen mig i mycket! Intressant att du har med Thailand, jag tänkte haft med det i mitt inlägg (som kommer publiceras om en liten stund) men sedan blev det så många olika resmål i min lista så då utelämnade jag Thailand. Jag har varit där för ca 20 år sedan men har absolut ingen längtan tillbaka. Och Dubai är svårt.. jag skulle älska skyskraporna osv men tvekar också på grund av de orsaker du nämner.

Lena i Wales
4 years ago

Kul att läsa dina tankar.
Vissa stämmer in hos mig.
Campat har jag gjort under många år, under studenttiden och som småbarnsförälder, runt i princip hela Europa. Var fantastiskt då, men det är avklarat för mig.
Åker inte på semester under högsäsong och då är det aldrig för mycket folk. Som t ex på Costa del Sol, där jag bor under lågsäsong. Det finns så enormt mycket att uppleva här längs kusten, men framförallt bara några minuter uppe i bergen.
Thailand skulle jag dock gärna vilja komma till.
Ha det bra!

FREEDOMtravel
4 years ago

Kul att du också skrev på det här temat! Även om det just nu känns konstigt, när man inte kan resa någonstans alls … Sååå konstig tillvaro! Hur har ni det?