Ny dokumentärserie om New York

Längtar du till New York? Nu kan du ”resa dit” på fredagskvällar klockan 21.00, i alla fall via din tv. I kväll startar nämligen Kunskaps-kanalen en ny dokumentärserie om New York.

Destination New York tar oss med på en rundresa i New York, under fem fredagskvällar.

Vi kommer att få resa vid sidan av de klassiska turiststråken, berättar Kunskapskanalen på sin webbplats. Under rundturen kommer de att söka stadens sanna själ och puls, genom att utforska olika stadsdelar och tala med lokalbefolkningen.

Första anhalt på denna New York-resa är Downtown, i avsnitt 1 av 5: Det var på Manhattan som staden New York föddes 1626. Downtown omfattas av Soho, Greenwich Village, Little Italy, Tribeca, Chelsea och Chinatown. Dessa kvarter har på olika sätt påverkats av flera immigrationsvågor och generationer av filmälskare, avantgardistiska konstnärer och författare.*

Fredagskvällen är alltså räddad! Bänka dig framför tv:n, gör det bekvämt för dig och smutta gärna på en drink. Varför inte en som även smakmässigt tar dig över Atlanten?

Här kommer tips på några typiska New York-drinkar: Kanske en Cosmopolitan, som föredras av tjejerna i Sex and the City? Eller varför inte en Manhattan? Gillar du whiskey, blandar du med fördel en 42nd Street.

Cosmopolitan, en typisk New York-drink. Foto: Ralph Daily.

Nyfiken på vad de kommande avsnitten ska handla om i Destination New York?

Här kommer agendan för avsnitt 2 till 5:

Del 2 av 5. Bronx. Länge ansågs Bronx vara en av de farligaste platserna i hela USA. Men den uppfattningen har totalt förändrats under de senaste tio åren. Det var i Bronx som hip-hopen föddes och det är den grönaste stadsdelen i New York City, men den minst kända.

Del 3 av 5: Queens. Queens är till ytan den största stadsdelen i New York och har två miljoner invånare, men är ganska okänd och obesökt av turister i stan, som hellre håller sig på Manhattan och i Brooklyn. Men Queens är mycket rikt på 150 olika nationaliteter och deras kulturer, språk och religioner.

Del 4 av 5: Brooklyn. Brooklyn är den stadsdel i New York som genomgår den snabbaste förändringen med upprustning och renovering av kvarter efter kvarter. Brooklyn är en mosaik av olika områden som Williamsburg, Brooklyn Heights och Park Slope, alla med sin egen charm.

Del 5 av 5: Harlem. Harlem – jazzens, gospelns och den afro-amerikanska kulturens vagga befinner sig för närvarande i en omvandling. Dagens Harlem letar efter sin identitet i röriga kvarter, mellan ett mytiskt förflutet och en svårdefinierad samtid.

Enjoy!

*Samtliga avsnittsbeskrivningar kommer från Kunskapskanalens webbplats.
Länkarna till New Yorks stadsdelar är tillagda av Anna Ström Åhlén, Falkblick Kommunikation.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments