Ombre Rosse – fantastisk lunch i Trastevere

Det är dags för första rapporten från min resa till Rom! Följ med till mysiga Trastevere och en lunch som blev resans bästa.

Rom byggdes inte på en dag – och upplevs förstås inte heller på en sådan. En sliten kliché men värd att tänka på! Jag är nu tillbaka från min långhelg i denna underbara stad, och har – givetvis – inte sett och gjort allt. Däremot har jag, precis som målet var, bara ägnat mig åt att njuta.

I den upplevelsen ingick att äta gott och länge. Du som följer mig även på New York-bloggen vet att maten är en mycket viktig del av en resa för mig. Därför hade jag förstås gjort en del research.

Första heldagen begav vi oss ut på långpromenad i stadsdelen Trastevere (”trans Tiberim” = på andra sidan Tibern), där vi också bodde. Mer om det i kommande inlägg!

Trastevere är det riktigt gamla, genuina Rom, utan de kända ruinerna men med charmigt nötta fasader, prunkande grönska och blanka kullerstenar. Här huserar studenterna, här frodas de gemytliga barerna och småbutikerna.

När hungern sätter in vid lunchtid, är vi framme vid målet: Ombre Rosse. Det klassas som café/bar men här finns absolut mat som mättar. Jag behöver bara kasta en blick på första bästa bord, för att inse vad jag vill ha. (För övrigt bästa sättet att välja: kolla vad de andra äter och om de är nöjda.)

Jag säger inte ”I’ll have what she’s having” men identifierar snabbt den åtråvärda rätten: en sallad med ädelost, valnötter och päron. Min kompis väljer en bricka med chark, ost, tomater och oliver. Egentligen en bricka för två – som aperitivo. Men på en semester i Rom finns inga regler.

Med ljuvlig prosecco pirrande på tungan njuter jag sakta av min sallad, allt medan folklivet myllrar i gränden intill. Vi har ingen tid att passa, inga måsten. Bara smakerna får fylla våra sinnen.

Jag vet inte hur länge vi sitter där. Men det jag vet är att jag njuter av Rom så som det ska njutas – en bit i taget.

Sade jag att det är prisvärt också? Några ynka euro för ett sprudlande glas prosecco och under en svensk hundralapp för dito sallad.

Adressen är Piazza di Sant’Egidio, 12–13 i Trastevere, Rom.

Arrivederci!

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram för mer inspiration om resor.

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Hej Dryden! (Som jag envisas med att vilja uttala på engelska: Drajden, f'låt.) 😉
Härligt att höra. Du lär hamna där, förr eller senare, för du vet väl vart alla vägar bär? Truly recommended.

Daniel Rydén
7 years ago

Hej. Jag heter Dryden och jag blev sugen på Rom, typ nu. 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Ditte! Blir så glad för dina ord. Härligt att du också tycker maten är en stor del av en resa.

Jag blev verkligen förtjust i Trastevere, det var faktiskt första gången jag besökte denna stadsdel fast jag varit i Rom förut. Längtar redan tillbaka!

Ja, visst är det Cinque Terre på min header. Där har jag ännu inte varit men det står absolut på min bucketlist. Så roligt att du varit där också.

Jag önskar dig en riktigt trevlig helg!

Ditte
8 years ago

Vad roligt att få komma tillbaka till om via dig. Och visst är maten en stor del av en resa. Absolut!
Trastevere är så läckert och med många trevliga restauranger och mysiga miljöer.UNderbara och lockande matbilder.
Ler när jag ser den "header" och minns när jag vandrade här längs Cinque Terre" åtminstone tror jag bilden är därifrån. Fin är den helt oavsett.
Njut och ha det fortsatt bra.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Lena! Jag hade en fin söndag i Göteborg och en liten paus från sociala medier. Hoppas du hade en fin helg också.

Roligt att maten är så viktig för dig också. Ja, en resa med dålig mat är inte en lyckad resa. Därför gör jag alltid noggrann research för att inte gå på några nitlotter (vilket man dock förstås kan göra ändå).

Fler Romrapporter kommer, absolut! 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, det här var ett riktigt genuint ställe. Jag aktar mig noga för turistfällorna eftersom maten är så viktig för mig på en resa. 🙂

Kul kuriosa: En annan restaurang i Trastevere skyltade med ett klart ställningstagande. Så här skrev de: "We are against war and tourist menus". 🙂

lenaiwales
8 years ago

Vilken mat! För mej ät maten en stor del av resan och i Medelhavsländerna finns mycekt god mat. Jag skulle säkert också provat en pizza, inte alls samma som i Sverige.
Ser fram emot mer från Rom!
Ha en fin söndag!

4000mil.se
8 years ago

Härligt!
Kan vara lätt att fastna i turistfällorna annars i Rom.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Håller med; det är härliga koncept! Jag gillar särskilt att de ha så otroligt fräscha råvaror. Pizza är inte min grej heller men pasta äter jag gärna om den är glutenfri. Hittade faktiskt några sådana bra ställen!

FREEDOMtravel
8 years ago

Ser fantastiskt gott ut! Vi är inte så förtjusta i pasta och pizza, men gillar Italiens antipasto och aperitivo 🙂