På plats i Ostrava: ”Vulkan”-besök och presspass

Efter två dagar i Ostrava har jag besökt en ”vulkan”, gått vilse, shoppat tokbilligt och fått mitt livs första presspass till en konsert.

Nu är jag på plats i tjeckiska Ostrava med ett tjugotal resejournalister. Resan hit tog sin tid, då jag gick upp fyra på natten, flög till Prag och sedan åkte tåg nästan ända bort till polska gränsen. Tolv timmar senare var jag framme, ganska mör. Men resan gick bra och fylldes av en hel del skratt, tack vare mitt eminenta ressällskap Peter och Helena från FREEDOMtravel. 

Alla hotell här är fullbelagda, på grund av den stora musikfestivalen Colours of Ostrava. Vårt lilla sällskap fick därför spridas ut lite. Själv bor jag på Hotel Harmony Club, där det började lite tokigt då kära internet vägrade infinna sig. Att sitta och surfa i korridoren är ju ingen direkt hit så därför tog jag glatt emot förslaget på byte till ett ledigt (!) rum.

Utsikt från hotellkorridoren.
Helena läser kartan med trötta ögon. Inte visste vi att Solna ligger i Tjeckien? 😉

Spännande middag på Scansen

Sedan var MIDDAG (med versaler) vårt mål, och efter en del irrande hittade vi fram till Scansen där energin återvände. Här avnjöt vi en spännande rätt som var både förrätt och varmrätt i ett: kalvkött i buljong med olika tillbehör som grönsaker, potatis, päronkompott och pepparrot.

 

Prisvärd shopping i Ostrava

Efter maten ägnade vi oss åt lite shopping i stora Karolina Mall. Priserna här är betydligt lägre än i Sverige, så det var ett rent nöje. Men sedan var det tack och god natt, för att samla nya krafter. Tyvärr blev det inte så mycket sömn för min del då rummet saknar luftkonditionering. Men snart var vi redo för dag två.

Ostravas vulkan (eller Ema Slag Heap)

Dag två var det dags att träffa de andra resejournalisterna. Vi består av en bred samling från många länder, och det är mycket intressant att ta del av allas erfarenheter och arbetssätt. Först på programmet dag två står ett besök på Ostravas vulkan. Men det är inte så dramatiskt som det låter. Det handlar nämligen om en slagghög från stadens gruvverksamhet. Här lagrades avfall mellan 1920- och 60-talet, och den kemiska reaktionen gjorde att det började brinna. Än i dag glöder det inne i ”vulkanen” och snön lägger sig aldrig här på vintern. (Annars hade denna 315 meter höga kulle passat perfekt som skidbacke!)

Även om det går, så kokar vi inte ägg på vulkanen. I stället njuter vi av utsikten mot de gröna omgivningarna. Guiden berättar att Ostravaborna endast har 30 minuters färd till Bedyskybergen och att staden räknas som den grönaste i Tjeckien, sin industri till trots.

Hamburgare och öl utan gluten på HogoFogo Bistro.

Efter kanotpaddling och (i mitt fall) ett museibesök äter vi lunch som är en riktig höjdare. Lyckan är total när HogoFogo Bistro både kan erbjuda mig glutenfri hamburgare och glutenfri öl.

Presspass till konserterna på Colours of Ostrava

Så beger vi oss till konsertområdet för Colours of Ostrava: ett område med mycket speciell miljö. Här reser sig ruffa och läckra stålkonstruktioner mot himlen, och mellan balkarna har små festivalstånd börjat sättas upp inför anstormningen av musikälskare från hela världen. I morgon drar det i gång på riktigt.

Vi i gruppen får efter köande varsitt presspass! Det är inte utan spänning och stolthet jag läser att jag har tillstånd att fotografera banden och (förhoppningsvis!) riktigt nära … Hur nära? Det är inte helt klart än men fortsättning följer …

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

Denna pressresa genomförs i samarbete med Czech Tourism Scandinavia and Finland och Statutory City of Ostrava. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva - People in the Street

Vilken intensiv dag! Med många roligheter 🙂

Lena i Wales
8 years ago

Ja, ni har verkligen hunnit med mycket!
Intressant info från en plats jag knappt kände till, men nu gör jag det.
Ha en fortsatt trevlig resa!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket! Vad kul att du gillar att följa fortsättningen. Det har dock varit ett mycket intensivt program så det har inte blivit mycket tid vid datorn. Men snart kommer fler inlägg! I dag reser jag hem.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, vad kul att du gillade bilderna. Tack för i går också och alla skratt. 🙂 Ja, nu är det dags för nya äventyr – all in!

PS. Svarade direkt men min kommentar kom inte upp som ett "svar" så jag flyttade den nu. 😉

FANTASY DINING
8 years ago

Vad mycket kul ni får vara med om 🙂 jätteroligt att läsa. Ha det fantastiskt!

FREEDOMtravel
8 years ago

Fina bilder! Snart ses vi för en ny intensiv dag! Sova får man göra nån annan gång 😉