Vågar man planera en resa till New York?

Längtan till New York är stor nu. Kanske är det dags att försiktigt börja planera, inte för i år utan nästa år? Så här tänker jag kring nästa resa till New York!

Jag har ju accepterat faktum: ingen New York-resa i år. New York är inte ”sig själv” ännu även om staden är en god bit på väg att öppna upp. Förutom det självklara skälet att förhindra smittspridning, känns dock inte en resa aktuell förrän det finns något att uppleva på plats. Att bara sitta med hämtmat på hotellrummet eller i en park blir kanske inte särskilt roligt.

I dagsläget går det visserligen att äta på restauranger som dukat upp på gatan, och det fungerar förstås utmärkt så länge det är hyfsat varmt. Men vad händer när kylan sätter in och de ännu inte har sittning inomhus? Det finns olika teorier om tält eller uppvärmda ”igloos” som under den kalla årstiden redan förekommer på takbarer. Men ingen vet, ännu. Nej, jag tar det säkra före det osäkra och avvaktar med min resa.

New York-nörden i mig börjar dock bli otålig. Den där nörden som alltid ser bokstäverna NY lysa som eldskrift, vad hon än läser. Betyder de ”ny” som i ”oanvänd”? Nej, såklart är det äpplet som avses, det där stora som man aldrig kan få för många tuggor av. Hon, vars mun vattnas, bara hon tänker på en saftig lobster roll eller bagel; hon som vet precis hur det ser ut i favoritkvarteren en ljum vårkväll, när mörkret har sänkt sig över avenyn, hur den vita ångan trolskt stiger ur gatorna och hur det känns att kliva upp ur underjorden för att översvämmas av alla de klassiska New York-ljuden. För att inte tala om dofterna: en blandning av regnvåt eller solstekt asfalt, rostade kastanjer, pretzels, sopor och matångor från all världens kök.

Det är också den där nörden, som inne i mig oavsett vad jag vill, viskar rakt in i hjärnan: Du måste börja planera nästa resa … Du måste hålla hoppet uppe. Så här är vad jag tänker:

#1 När är det dags att planera in nästa resa till New York?

Efter 2020 års inställda resa med SAS har jag en voucher från flygbolaget. En summa som, efter marginellt tillägg, faktiskt räcker till en ny New York-resa tur och retur. Det jag säkert vet är att den måste användas senast under i början av maj 2021. Därför lutar planen starkt åt att planera en vårresa och att göra det snart. Redan nu finns prisvärda resor tillgängliga, särskilt via lågpriskalendern.

#2 Boka flyg och hotell nu eller senare?

Jag tänker: Varför inte boka flyget redan nu eller snart? Priserna är fortfarande relativt låga. Ingen vet vad som händer nästa år, om världsläget har förbättrats och den stora bokningsruschen eventuellt sätter i gång. Självklart kommer jag inte att bryta mot UD:s rekommendationer. Men är jag fullt frisk och smittspridningen har minskat markant i vår, ja, då åker jag.

#3 Av- och ombokningsbart eller inte?

Helt avbokningsbart flyg tänker jag inte boka. Det blir ofta betydligt dyrare. Blir flyget inställt av flygbolaget får man med största säkerhet en ny voucher, ersättning eller ombokad resa. Vad gäller SAS så vet jag att det i alla fall går att boka om till en viss kostnad om oturen skulle vara framme. Här gäller det förstås att ha en bra försäkring också. Den som erbjuds via bankernas kreditkort räcker sällan fullt ut.

Däremot kommer jag garanterat att boka hotell med gratis avbokning. Det är en läxa har jag lärt mig efter vårens händelser! I mitt fall ordnade det sig dock till slut, eftersom hotellet lät alla européer avboka gratis efter Trumps inreseförbud. Men aldrig mer icke avbokningsbart! Även om man har bra försäkring och därmed kan ställa in på grund av eventuell sjukdom, så kan omständigheter utanför ens kontroll uppstå. Att ha en hotellbokning som går att skippa fram till strax före avresan är ovärderligt. Dessutom: Vem vet om det dyker upp bättre priser eller erbjudanden före resan? Kanske till och med på något riktigt lyxigt hotell? Att vara flexibel in i det sista är win-win.

#4 Vad händer med dollarkursen?

Tjoho, dollarkursen har sjunkit! Det vill säga, den svenska kronan har blivit starkare. I skrivande stund är dollarkusen nere på 8,65 kr, vilket var mycket länge sedan.

Kanske borde man ha is i magen och därmed avvakta med hotellbokning? I vissa fall räcker det med att betala på plats och då kan kursen sjunka ännu mer. Samtidigt kan motsatsen förstås ske. Det som är viktigt att tänka på, är hur som helst att alltid betala i landets egen valuta (inte i svenska kronor). Det gäller även under shoppingturen!

New York våren 2021, jag hoppas vi ses! To be continued … Tills vidare kanske du också drömmer om en vårresa och då vill jag tipsa om några tidigare inlägg på temat:

Vårminnen från New York

Min fredag om jag hade varit i New York

En dimmig vårdag i Central Park

Fem höjdpunkter från våren i New York

Tio saker jag längtar till i New York i vår

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva - People in the Street

Kloka tankar och aldrig her icke avbokningsbart hotell här med! Jag avvaktar all bokning av utlandsresor så länge med rackarns vad JAG LÄNGTAR TILL NEW YORK!

Ha det bäst!