7 fördomar om New York

Är New York världens bästa stad, som man aldrig kan få nog av? Eller är den bara en betongdjungel där alla sevärdheter klaras av på en helg? Åsikterna om New York är förstås många. Det finns också en radda fördomar som vi i dag ska bemöta. Då kör vi!

#1. New York är bara en massa skyskrapor

Det är lätt att få intrycket att skyskraporna står som svampar i jorden när man ser foton från New York. Speciellt via utsikter från ovan på Manhattan.

Men New York är så mycket mer än så. Skyskraporna är faktiskt främst koncentrerade till mitten av Manhattan (Midtown) och södra Manhattan (Financial District). (Varför det är så kan du läsa om här.) Däremellan och norröver finns mest lägre byggnader som förstås ”försvinner” på dessa foton.

Stanna alltså inte kring Times Square om du reser till New York. Ta dig utanför detta mest intensiva turiststråk för att se helt annan bebyggelse som mer påminner som Paris med vackra fasader och slingrande gator med träd.

Bege dig också utanför Manhattan; staden har ju faktiskt fler stadsdelar!

#2. Det finns så mycket brottslighet i New York

Har du kanske sett filmer som Taxi Driver och Fatal Attraction? Eller katastroffilmer som The Day After Tomorrow eller dystopier som Flykten från New York? Mycket bra filmer helt klart, men inte ger de en bild av staden i dag.

Visst fanns det en tid (i verkligheten) när New York verkligen var en livsfarlig stad att vistas i och där man gjorde bäst i att hålla sig borta helt  från vissa stadsdelar. Inte minst efter mörkrets inbrott.

New York i dag är något helt annat. Här kan du läsa om mer om säkerheten i New York och saker som du (liksom i alla storstäder) bör akta dig för. Men generellt sett är New York en mycket säker stad!

#3. Allt är svindyrt i New York

Skyhöga hyror, lyxvåningar till fantasipriser och galet dyra drinkar. Jo, det är tyvärr sant vad gäller New York. I alla fall om du, som de flesta, tycker att tre-, fyratusen dollar i månaden för en liten etta är i kraftigaste laget. Eller om du inte gärna bjuder laget runt på takbaren när drinkarna går loss på 18 dollar exklusive dricks.

Men glöm inte att New York är kontrasternas stad. Här kan du också äta mat för några få dollar, shoppa billigt på outlet och secondhand och göra många, många saker helt utan kostnad: till och med äta gratis! Botanisera bara här i bloggen så lär du bli överraskad.

#4. Det enda grönområdet i New York är Central Park

Har du snöat in på den där gröna rektangeln bland skyskraporna som syns på flygfoton? Ja, visst ser det ut som om den enda grönskan i staden bara är koncentrerad till Central Park. Det vore i och för sig inte så ”bara” med tanke på att parken är flera kvadratkilometer stor och bjuder på de mesta skilda miljöer och upplevelser, från stora ängar till djungelmiljö eller italienska, franska och engelska trädgårdar.

Men visst finns det fler grönområden i New York (som återigen inte bara består av Manhattan). Fort Tryon Park, Brooklyn Botanical Garden, Battery Park och Governors Island är bara några exempel. För att inte tala om alla mer eller mindre hemliga trädgårdar (community gardens) som gömmer sig bland huskropparna, ibland med helt egen flora och fauna!


#5. New York är typiskt amerikanskt

”Jag vill inte åka till New York för allt där är typiskt amerikanskt”, kanske du invänder. (Jo, undertecknad har hört det argumentet.) Men faktum är att New York långt ifrån är representativt för USA.

Detta är en helt unik stad, som består av ett myller av nationaliteter, kulturer, kök och arktitekturformer. Ordet ”smältdegel” är verkligen på sin plats, samtidigt som många kvarter har tydlig indelning i kultur och befolkning från till exempel Italien, Kina och och Indien. (Nej, det ”riktiga” Little Italy ligger inte på Manhattan, det ligger i The Bronx.)


#6. Det är alldeles för mycket folk i New York

Har tagit en selfie vid Times Square? Kanske var det då lite trångt? Hm, inte konstigt. Här kan det stundtals vara så mycket folk att man får armbåga sig fram. Inte nu, i skrivande stund, förstås när coronapandemin florerar. Och vem vet hur det ser ut när den är över.

Men återigen gäller tipset att söka sig till andra stadsdelar, att bege sig in på sidogator, bort mot floderna och även utanför Manhattan. Du kommer att se exempel på raka motsatsen! Varför inte leta upp några av mina hemliga parker?

#7. Det räcker med en långweekend för att beta av New Yorks sevärdheter

Empire State Building, ”check”; Top of the Rock, ”check”, World Trade Center, ”check”; Frihetsgudinnan, ”check” och MoMA, ”check”. Kanske en promenad i Central Park och på 5th Avenue plus lite shopping på Broadway och ett musikalbesök. Sen är man klar med New York, eller?

Nej, du är verkligen inte klar med New York efter att ha ”betat av” de stora sevärdheterna (om du ens behöver göra det; själv vägrar jag att besöka Frihetsgudinnan). New York lär du inte känna förrän du begivit dig iväg planlöst, till fots, in i vindlande kvarter, talat med lokalborna, dykt in i små specialbutiker, besökt kvarterskrogar och dive bars. Och inte ens då. För du kommer nämligen att upptäcka att du vill ha mer. Att du vill testa en genuin diner i The Bronx, den där båten som går till sandstränder vid Atlanten eller den där porten som leder till en hemlig restaurang

Hur många dagar i New York är då lagom? Följ länken för mina personliga erfarenheter och tips.

Blev du sugen på att ge New York en eller flera nya chanser? Missa då inte 35 saker du inte får missa i New York, New York från A till Ö, 100 skäl att älska New York och New York for Dummies.

Men när kan vi då åka till New York igen? Svaret är lite oklart men dagen kommer, var så säker. Staden har rest sig förr. Om hur den öppnar upp, sakta men säkert kan du läsa här.

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén utom bilderna av mig: Anders Ström.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
3 years ago

Säkert fördomar en del har och vid en första tanke känns det kanske så, men du har verkligen öppnat mina ögon för denna stad och mina tankar stämmer inte alls in på dessa fördomar längre.
Trevlig helg!

FREEDOMtravel
3 years ago

Jättebra inlägg! Min fördom är att jag själv måste välja pålägg och såser till min macka, haha (gillar verkligen inte det, tycker att kocken bör ha koll ;)), men det är i bästa fall också en fördom. Kanske får vi ge New York en chans vid tillfälle 🙂 Hoppas att du har en fin sommar! Hälsningar från ett regnigt Vänersborg!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Så roligt att ta del av, får medge att detta om New York och människors inställning hade jag helt missat. Du säljer in staden så bra att jag kan riktigt föreställa mig allt.

Eva - People in the Street

Alltså! Alla dessa fördomar du skriver och berättar får mig bara att längta ännu mer efter mångfalden och upplevelserna i New York! För att inte tala om alla dina lockande bilder 😀 Jisses, vad jag saknar världens bästa stad …

Mycket bra inlägg 🙂