Besök The Vessel – New Yorks senaste sevärdhet

Följ med till The Vessel, New Yorks mest aktuella sevärdhet! Här klättrar du 16 våningar upp i ett konstverk med utsikt över Hudsonfloden och nya området Hudson Yards. Och vet du vad? Det är gratis!

Som en stor glänsande ananas eller bikupa tronar The Vessel på Upper West Side i New York. Om du är en sann New York-entusiast har det säkert inte undgått dig att detta är New Yorks senaste sevärdhet.

Ett interaktivt konstverk i New York

Men vad är egentligen The Vessel? Svaret är ”ett interaktivt konstverk”. Det är i alla fall designern Thomas Heatherwicks mål.

Tanken är att man ska klättra kors och tvärs i denna skapelse som i ett ”jungle gym”. Allt för att ge nya perspektiv både på New York och på sig själv. Stephen Ross som är CEO för Hudson Yards utvecklare Related Companies har sagt att den ovanliga formen är tänkt att sticka ut som ”a 12-month Christmas tree”.

Klart är i alla fall att The Vessel bjuer på många läckra fotomotiv och -vinklar, och bara att beskåda alla fotograferande blir ett nöje i sig.

Boka biljett gratis via webben

Att klättra upp i The Vessel är gratis men det finns en maxgräns för hur många som får vara där samtidigt. Därför måste man boka biljett i förväg och det gäller att hänga på låset. (I alla fall i skrivande stund, sommaren 2019.)

Biljetter släpps klockan 08.00 (amerikansk tid) varje morgon för två veckor framåt. Här får man välja mellan olika ”time slots”, där varje besök varar en timme. Det kostar ingenting men spara biljetten, antingen på papper eller i din mobil, så de kan skanna streckkoden. Besökare från 6 år och uppåt behöver boka biljett. Den som vill ha fritt tillträde när som helst under dagen kan boka ett Flex Pass men då kostar det 10 dollar.

Själv hade jag planerat att besöka The Vessel ungefär vid solnedgången. Men platserna rök fort och den tänkta tiden fick bytas mot närmast möjliga: 17.40 till 18.40.

Klättra 16 våningar i 30 graders värme

Så kommer dagen för besöket, med tropisk värme. Jag har nätt och jämnt hunnit ta en ”snabbsiesta” på hotellrummet, efter en lång dag till havs (mer om det framöver). Liggande där på sängen, med AC:n på fullt ös, känner jag mig lite tveksam. Men eftersom jag inte ger upp i första taget, är bara att använda apostlahästarna (aka benen) och trava på. I handen har jag självklart en vattenflaska som kommer väl till pass, både under promenaden upp till Hudson Yards och senare inne i The Vessel.

Att ”checka in” går smidigt. Det är ingen kö och när personalen skannat streckkoden på min mobilbiljett är det bara att ta sig an den spännande attraktionen.

Cirkel för mobilfoton

Direkt innanför entrén är det dock folksamling vid en cirkel i marken. Här visar det sig att man ska lägga sin mobil, sätta den på tidsinställning och ta en selfie mot toppen av The Vessel. Det är snabba puckar som gäller, då det bara är en person/grupp i taget som kan göra detta.

Mitt försök blir som synes inte vidare lyckat. Som en slags lila version av Hulken (?!) förevigas jag mot skyn. Men ja, ja, jag bjuder på den!

Så är det dags att börja klättra. Min kondition är det inte något som helst fel på men hettan tar ut sin rätt. Upp och ner, åt sidorna, fram och tillbaka kliver jag med kameran i högsta hugg.

Det dröjer inte många minuter innan svetten fullkomligt rinner ner och svider i mina ögon. Hur går det med smink och frisyr inför mitt stundande besök på en takbar? Det är ett senare problem. Ja, faktiskt helt ovidkommande.

En bildbomb från The Vessel

Jag fotograferar och fotograferar. Så varsågoda: en bildbomb!

Vad tyckte jag då om The Vessel?

Mitt första intryck (utifrån) var att konstverket var mindre än vad jag trott (utifrån bilder jag sett i sociala medier).

Men väl på plats, inuti, kändes The Vessel mycket större. De vindlande trapporna var mäkta imponerande och jag förstår att de lockar såväl barn som vuxna. Platsen är helt klart värd ett besök! Det skadar ju inte heller att det är gratis.

The Vessel är fotografernas mecka och kommer givetvis att bli scenen för en och annan modell- och bröllopsfotografering. I början hade Hudson Yards en regel att alla foton och filmer som togs i konstruktionen skulle tillhöra dem, men nu har man börjat rucka på detta så besökarna i alla fall har rätt till sina egna foton.

En liten varning kan vara på sin plats: Räckena är inte särskilt höga, så håll i både varandra och era tillhörigheter om ni lutar er ut. Jag brukar inte ha höjdskräck men det kändes onekligen lite småläskigt med dessa öppna plattformar så pass högt över marken.

Fakta om The Vessel

Här kommer lite intressanta fakta och siffror om The Vessel. Kanske användbara som en mental förberedelse eller ett uppslag till samtalsämne med andra New York-nördar?

  • Höjden är 46 meter.
  • Konstverket har 16 våningar.
  • Det finns 154 trappor.
  • Antalet trappsteg är 2 500.
  • Det finns 80 trappavsatser.
  • Hiss finns för den som har svårt att gå i trapporna.
  • Namnet The Vessel är egentligen bara ett arbetsnamn, med tillägget TKA (Temporarily Known As). Folk har ombetts lämna förslag på andra namn, så vi får se vad det landar i.

Sugen på ett besök? Här bokar du gratis biljetter till The Vessel. Kombinera gärna besöket med en promenad på the High Line som är ansluten till området Hudson Yards. Om själva området kommer jag att berätta mer i kommande inlägg.

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evy Knoph
4 years ago

Men vilka härliga och annorlunda bilder du fick till ! Bra med fakta också. Jag gjorde helt rätt som inte gick på det där med ”det finns hiss”. Klarar ju inte ens av 3 våningars shoppingmall med avgrundshål i mitten… takbarer är en helt annan historia, där har man ju inget hål i mitten :-). Räckte att spana in den nerifrån för min del :-).

Ditte
4 years ago

”The Wessel” ligger i de kvarter där jag bodde i ett år. Ja, i princip på stenåldern 1978-79- Hit skulle jag gärna gå och även klättra upp. Som du vet har jag besökt N.Y många gånger men det är historia nu. Senaste gången jag var där var i mitten av 1990-talet. Så visst är det dags igen. Hoppas jag får till ett besök. Och om du visst alla roliga minnen jag har härifrån stan. Skulle kunna bli fler roliga kåserier. Njuter av att komma hit tillsammans med dig via bloggen-
Stort tack! Och så härliga bilder.

Lena i Wales
4 years ago

Härlig bildbomb!
Byggnaden får mig att tänka på La Seta (svampen) i Sevilla.
Vad kul att klättra upp där, men kanske bäst när det inte är för varmt.
Ha det bra!