Saker jag aldrig gör när jag reser

Hur mycket jag än reser finns det vissa saker jag inte skulle göra. Känner du detsamma? Berätta gärna.

Det var på resebloggen 4000 mil som jag hittade inspirationen till det här inlägget. De har nämligen skrivit detta inlägg om vad de gör och inte gör på resa.

Min lista är lite kortare; jag nöjer mig med att berätta vad jag inte gör. Då kör vi!

Lista över vad jag INTE gör när jag reser

1.  Dricker vin/öl tidigt på morgonen.
Den är obligatorisk för många, den där Instagrambilden som visar att ”nu är vi på väg”: med bilder av ett vin- eller ölglas. What? säger jag. Alkohol redan i gryningen, bara för att man ska iväg på semester? Nej, tack. Visst kan jag förstå att vissa är flygrädda och tar detta för att ”lugna nerverna”. Men själv sparar jag hellre skålandet till själva resmålet. Då mår man mycket bättre ombord och framför allt blir det enklare att hantera jetlag.

2. Köar i evigheter till till kända attraktioner.
Om det finns saker man ”bör” se men detta innebär flera timmars köande, då går det bort. Ett exempel är en replika av caféet Central Perk (ja, det hette så) från serien Friends. Under en av mina New York-resor fanns det möjlighet att besöka detta café och sitta i den kända soffan där vännerna satt. Men kön ringlade sig timslång runt flera kvarter. Vad jag gjorde? Rätt gissat: jag drog.

3. Besöker sevärdheter som man ”måste” se men som inte intresserar mig.
”Va, har du inte besökt Frihetsgudinnan?” kan folk fråga med höjda ögonbryn, jag som har varit i New York otaliga gånger. Men nej, jag är faktiskt inte intresserad. Dessutom fullständigt skriker detta besöksmål turistfälla med köer (se ovan) och onödiga kostnader. Jag har nöjt mig med att åka förbi med gratisfärjan till Staten Island och Ikeafärjan (tillika gratis) till Red Hook.

4. Går på tråkiga museer.
Trots ett stort intresse för kultur, historia och framför allt konst är jag ingen museimänniska. Tyvärr tappar jag lätt tålamodet, och museer med tråkigt presenterade montrar är inte särskilt lockande. Däremot besöker jag gärna lite mer annorlunda museikoncept, där Tenement Museum i New York nog tar priset. Att besöka tidstypiskt inredda lägenheter i en hyreskasern från 1800-talet, där immigranterna levde, det är ett museibesök i min smak!

5. Besöker en överbefolkad strand.
Folk ligger som packade sillar i långa rader med cirka en centimeter emellan varje solsäng. I vattenbrynet trängs småbarn, ibland hundar och turister som spelar strandtennis. Man får i princip armbåga sig fram för att ens kunna doppa sig. Ser ni mig här? Nope and no way.

Nu är jag nyfiken. Vad är det DU inte gör när du reser?

Photo by Denis Oliveira

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva på rucksack
4 years ago

Jag kan skriva under på ALLA punkter ovan – inklusive frihetsgudinnan (som vi också bara valt att åka båt förbi pga allt folk)! 😂 Jag har slutat besökta ”Måsten” när jag reser. I Venedig och Florens i våras var det så sjukt långa köer till alla konstmuseum, att vi valde att strunta i alla museum och vandrade runt och njöt av smågator och osterior utan turister istället. Köer får mig på dåligt humör och tar fram det värsta i folk. Så vill jag inte tillbringa min semester.

Daniela | Discovering The Planet

Skriver också under på allt. Inklusive frihetsgudinnan :). Å på stranden får det gärna vara några meters bekvämt avstånd mellan sängarna :)).

FREEDOMtravel
4 years ago

Kul inlägg! Jag brukar också undvika alkohol tidigt och jag avskyr köer. Däremot gillar jag (ofta) museer. Tycker att många museer idag är helt annorlunda mot hur de var förr (mer interaktiva och mindre montrar ;)). Fler saker jag inte gör? Jag köper inga souvenirer 😉

trackback

[…] det något du aldrig skulle göra på en resa? För en tid sedan publicerade Anna på New York My bite en lista på saker som hon aldrig skulle drömma om att göra på resa. Och hon i sin tur hade […]

Marias Memoarer
4 years ago

Jag håller med på dina punkter! Alkohol dricker jag knappt alls, varken hemma eller på resa. Ett glas av något kan det ju kanske bli nån kväll, helst är jag spiknykter för det händer lättare trista saker när man är påverkad tänker jag. Annat jag inte gör är t.ex. att packa ner obekväma högklackade skor, resa med snygga men obekväma och svala kläder (det ska vara så mjukt och skönt som möjligt under flygresan, samt jag vill inte frysa!)