Så öppnar New York upp igen i fas 1, 2, 3 och 4

Hurra, ropar många i New York , samtidigt som de är tacksamma över att man skyndar långsamt. Nu är staden inne i fas 3 av 4, på vägen tillbaka. Det här innebär varje fas, häng med!

Jag är inte på plats i New York men självklart följer jag vad som händer och sker. Att det är ett annat New York där borta nu, det står fullständigt klart.

Positivt är i alla fall att staden öppnar upp igen. Det sker sakta men säkert, till att börja med under fyra faser. Här är vad som händer!

Fas 1: Företag som inte är samhällsnödvändiga öppnar igen

Under fas 1 drog verksamheter som inte anses samhällsnödvändiga i gång: byggarbetsplatser, tillverkningsindustri, grossister och företag som jobbar utomhus, till exempel med trädgårdsskötsel. Flera av dessa hade redan varit i gång under stadens ”lockdown”. Restauranger har till exempel tillåtits vara öppna för take away eller hemleverans.

Kraven för att öppna under fas 1 (den 8 juni) var att ha säkerhetsutrustning och att kolla tempen på alla anställda.

Fas 2: New Yorks restauranger dukar bord på gatan

Så kom den efterlängtade fas 2, den 22 juni. Borta var (och är) den myllrande trafiken och det myllrande folklivet. I stället väntade nu en speciell syn för den som tog en promenad på Manhattans gator.

Flera restauranger dukade nämligen upp på gatan. i parkeringsfilen! Trottoarserveringar är ju förstås inget ovanligt i New York. Men att duka upp med vita dukar ute på själva gatan? Nja, det är nog en klar nyhet. Det som fick ryka här var parkeringsfilerna. Win-win för alla som vill slippa avgaser och äntligen kunna äta utomhus.

Så här glada blev New York-borna John Barr och hans fru Adriana, när de för första gången sen i vintras fick slå sig ned med en öl utanför den trånga lägenheten:

Nu fick man äntligen gå till frisören igen också! Mindre butiker öppnade även, gärna med produkter på gatan. Stora köpcentrum däremot förblev stängda.

Barnen fick åter tillgång till de tidigare stängda lekplatserna, men med avståndskontrollanter (!) på plats.

För kontorsråttorna var det dags att åter ila till jobbet, medan mäklarna kunde starta med visningar igen. Även fordonsförsäljning och städtjänster blev tillgängliga igen, under denna andra fas.

Fas 3: Ja till samling för 25 personer, nagelsalonger och viss ungdomsidrott

Den 6 juli var det dags för fas 3, och möjligt att samlas i grupper om 25 personer (från tidigare 10). Att få tjusiga naglar blev åter möjligt, i alla fall om det skulle ske på salong. Likaså att få massage. Även viss ”säker” ungdomsidrott fick grönt ljus i denna fas.

Restauranger skulle även öppna för servering inomhus, med max 50 procents beläggning, men detta blev uppskjutet för New York Citys del. Däremot blev det tillåtet i resten av delstaten.

Fas 4: Ja till samling för 50 personer och proffsidrott utan publik

I fas 4 börjar livet närma sig en mer normal tillvaro. Här är man redan sedan slutet av juni i vissa regioner utanför New York City-området.

Vad innebär då den fjärde fasen? Jo, då kan man samlas i grupper om 50 personer. De som vill samlas för ett religiöst möte eller en gudstjänst får göra det inomhus, om de håller sig till 33 procent av maxkapacitet.

Nu släpps också utomhuskonstnärerna fria, liksom verksamhet som botaniska trädgårdar, utomhusmuseer, djurparker och historiska platser.

Till högskolan hälsas studenter åter välkomna, men fansen får hålla sig hemma fast professionella sporter drar i gång.

Bio, gym, shoppingcenter och varuhus då? Jo, de håller fortsatt stängt under fas 4. De skulle helt enkelt dra för stora folksamlingar!

Fas 5 då?

Men blir det någon sista femte fas? Nja, inte enligt nuläget. Guvernören Cuomo avvaktar och håller koll på om nya utbrott kommer att intensifieras utanför New York. Beroende på hur det går i resten av landet avvaktar man med sin egen plan.

För den som tillbringar sommaren i New York kan det förstås bli riktigt hett (i bokstavlig bemärkelse). Det har ju inte minst undertecknad i starkt minne från förra sommaren. Jag minns till exempel min och Evys (@restanten) tur till Rockaway Beach under en perfekt dag!

Från och med 1 juli är alla stränder öppna i New York, men självklart med social distansering.

New York-bor att följa när staden öppnar upp

Vill du få direktrapport via foton och film under den här historiska tiden, på väg tillbaka från coronapandemin? Här är några tips: Youtube-vloggarna Here Be Barr och Sarah Funky rapporterar med ärlighet, humor och karisma.

Min vän Kajsa Reaves är, som namnet antyder, en svenska som är gift med en amerikan. Följ henne på Instagram via länken nedan! Kanske känner du igen henne från hennes och min dag med det bästa jag har gjort i New York?

Film alltså, vilken underbar möjlighet att nästan vara på plats och för en stund gå i någon annans skor (eller åka i någons bil) på Manhattans gator …

Enjoy!

Foto 1: Kajsa Reaves. Följ hennes rapporter på Instagram på kontot @newyorkmammanikarantan. Foto 2: Anna Ström Åhlén. Foto 3: Evy Knoph.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evy Knoph
3 years ago

Jaa..lite hoppfull läsning ändå…följer med spänning öppnandet.
Hoppas det går bra! Har inte givit upp 7 sep än… även om konserterna jag skulle på är uppskjutna o Arthurs Tavern är stängt så är man ju ändå nyfiken på favoritstaden…

Bussarna får man visst åka gratis nu, när man går av o på där bak..

★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Låter som att det även där blir ändringar. Vi får hoppas att våg 2 av covid19 inte sköljer över allt för snabbt.

Ama de casa
3 years ago

Påminner en hel del om Spaniens faser, fast vi hade total karantän i sju veckor då vi bara fick gå ut för att handla mat i närmaste affär eller medicin, och då fick bara en person i hushållet gå. Skitjobbigt! (Vi fuskade lite genom att gå tillsammans men var för sig – orättvist annars ju 😉 ). Vi ”motionerade” genom att promenera upp och ned i garaget varje. Fem vändor blev 1,6 kilometer i en mycket inspirerande miljö (NOT!). Vi klippte varandra under tiden. Anders beställde en klippmanick på nätet som jag använde på honom och han klippte mig med… Read more »

Lena i Wales
3 years ago

Känns lite som i UK. Fast vi har inga riktiga faser, inte riktigt så organiserat här. Dessutom olika i de olika länderna, en stor röra.
Trevlig helg!