Så gör du New York-klassikerna Cosmopolitan och Manhattan


Pod 39. Foto: Anna Ström Åhlén.

Längtar du till New York? Dröm dig bort till staden som aldrig sover med en klassisk drink eller cocktail. Här är bakgrunden till Cosmopolitan och Manhattan – och så gör du dem själv.

Även om du inte kan avnjuta drinken på en läcker takbar, som Press Lounge Ink48 eller 230 Fifth, kan du ändå för en stund stilla längtan efter New York.

230 Fifth. Foto: Anna Ström Åhlén.

Manhattan är en cocktail som snart har 150 år på nacken. Enligt legenden ska den ha serverats första gången på en bankett, på 1870-talet. Skapare var Dr Ian Marshall som omedelbart gjorde succé med sin blandning av whiskey, röd söt vermouth och angostura bitter.

Platsen var Manhattan Club, och namnet föddes direkt när de nöjda gästerna spred ryktet om ”the Manhattan cocktail”. Det finns dock flera andra historier kring hur drinken kom till. En del hävdar att den första gången serverades på en bar på Broadway, av bartendern Black.

Manhattan. Foto: Adrian Scottow.

 

Cosmopolitan, ”Cosmo”, är en betydligt yngre drink, som skapades på 1990-talet. Med sin blandning av cointreau, vodka, tranbärsjuice och lime tillhör den en av mina absoluta favoritdrinkar. Cosmopolitan slog igenom rejält via tv-serien Sex and the City. Där höjdes den minst sagt ofta, i en skål bland väninnorna Carrie, Charlotte, Miranda och Samantha.

Cosmopoltian. Foto: Ralph Daily.

Sugen på att testa Cosmopolitan och Manhattan? Här kommer handgripliga instruktioner på film. Sedan är det bara att slå sig ned framför tv:n och avnjuta en film som utspelar sig i New York.
 
Enjoy!

PS. Du gillar väl New York – My Bite of the Big Apple på Facebook? Välkommen dit för ännu mer inspiration och tips om New York.0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för din kommentar, Lena! Jag svarade tidigare men det blev tydligen inte publicerat (?!). Tråkigt att du är citrusallergiker. Nu när du nämner det, så inser jag att väldigt många drinkar innehåller just citrus. Men som tur är finns det ju många goda viner att välja bland. Sådana slinker ner här också! 😉

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Varsågod, vad roligt att du uppskattade inlägget med recepten! Tack också för att du delar med dig om dina favoriter. 🙂 Jag föredrar också Cosmopolitan framför Manhattan. "Way back then" gillade jag också de drinkar du nämner. Haha, de var riktigt trendiga då!

Birgitte Rosenius
8 years ago

Tack Så hemskt mycket för recepten på drinkarna!!
Jag föredrar cosmopolitan!! På 80-talet tyckte jag även om drinkar som Tom Collins och San Fransisco. Härligt att läsa ditt inlägg:) kram

lenaiwales
8 years ago

Jag brukade gilla drinkar, men sedan jag blev citrusallergiker är utbudet begränsat. Cosmopolitan funkar inte och whisky är inte riktigt min grej.
Men vin går bra ner genom min strupe, hi,hi!!!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Råttfylld promenad, hu då! Haha, ja, då kan man verkligen behöva något starkare. Rooftopbarer ja, nog kan de ta betalt. Men utsikten … 51 dollar i Miami var väl dock kanske smärtgränsen. 😉 Tack för tipset angående 230 Fifth. Just den drinken har jag inte tagit där, men mojito tillhör mina favoriter. Ja, jag förstår verkligen att du längtar. Själv har jag ingen resa inbokad just nu, så längtan är därmed olidlig. Får ta tag i saken!:)

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Härligt, Eva! Ja, längtan finns alltid där. Och tack detsamma får jag säga: Självklart tar jag mycket gärna en drink med dig på en takbar i New York. Vilken spelar egentligen ingen roll, då sällskapet och utsikten går före.:)

Eva - People in the Street

Jajamen, jag längtar till New York! Alltid! Och att ta en drink (vilken som ;)) på en takbar i världens bästa stad! Gärna med dig ..!

Evy Knoph
8 years ago

Ååå vad gott.. Cosmopolitan är verkligen en drink i min smak..drack en sådan på Plaza hotel efter en råttfylld promenad i Central Park. På 230 5th rekommenderar jag gärna Raspberry Mojito. Nu är längtan efter juni, då jag åker dit nästa gång stark…Drinken på Plaza var typ min dyraste hittills…slogs lätt på nyårsafton i Miami Beach, då mitt sällskap fick betala 51 USD för en drink…Älskar rooftop-barer.