Min lista till världen – resetips


Spring time in Tokyo. Photo: Mikas Matsuzawa.

 

Frågor och svar om resor – en sådan lista cirkulerar just nu bland Sveriges resebloggar. Jag hittade den hos Freedomtravel och hakar självklart på. Här är min lista till världen!  

Favoritutflyktsmålet på orten där du bor?
Bara tio minuters promenad från mitt hem, mitt i Strängnäs, ligger Mälaren. Att ta en promenad vid vattnet med domkyrkan i fonden lyfter vilken dag som helst.

Var vill du helst möta våren?  
Helst i min egen trädgård, här i Södermanland – Sveriges lustgård. Jag skulle också gärna möta våren i Tokyo eller i Prag, där jag hittills bara varit under den kallare årstiden. 

Tre weekendstäder du gillar – eller tror du skulle gilla?
Måste man välja tre? Några favoriter är i alla fall Prag, London och Lissabon.

En bakgård i Lissabon. Mobilfoto från 2009: Anna Ström Åhlén.
Ditt bästa sommarställe i Sverige?

Mitt hjärta klappar mest för barndomens somrar vid sjön Klämmingen, återigen i fagra Sörmland. En enastående natur, med allt från branta berg till kuperade åkrar och ängar. Men Stora Karlsö är också en favorit.

Om du fick välja ett ställe i ditt grannland, vart skulle du vilja åka då?

Jag skulle gärna återvända till Danmark. Älskar både Köpenhamn och vackra Sjaellandskusten med sina vidsträckta sanddyner.

Finns det något resmål du blivit nyfiken på från att ha läst en bok, ett tidningsreportage, ett blogginlägg – eller sett en film?

Just nu verkar allt fler upptäcka Zanzibar. Det är ett resmål jag inte tänkt på förut men som ter sig allt mer lockande.

Om du fick 20 000 kronor och en veckas ledig tid – vart skulle du åka?

Till Tokyo, gärna medan körsbärsträden fortfarande blommar.

Var finns paradisstranden?
Alldeles säkert på Seychellerna. Men hittills finns den på Kefalonia – Antisamos.

Vart skulle du helst åka med din bästa vän?
Svaret på både denna fråga …

… och med din partner?

… och den här är och förblir: New York, staden som har något för alla, alltid. 

Av de ställen du varit på, i Sverige och utomlands, vart skulle du helst vilja åka tillbaka?
Till Grekland!* Får aldrig nog av den enastående naturen och det sköna klimatet. Och det finns alltid en ny ö att upptäcka!

Var skulle du helst vilja äventyra?
I Sydamerika. Patagonien vore fint att se.

 

Väderöarna. Foto: Anne-Marie Mauuarin.

 


Vilka resor, nästgårds eller långt bort, har du inplanerade?

Hittills: Närmast en långweekend till Rom, sedan Göteborg och därefter Budapest.

 
Dina topp tre drömresor i Sverige som du ännu inte upplevt? 
Det skulle vara spännande att komma riktigt långt norrut, till Riksgränsen. Jag vill även besöka Gotska Sandön och en av de yttersta utposterna västerut: Väderöarna.
 

Dina topp tre drömresmål i världen som du ännu inte upplevt?
1) Seychellerna  2) Tokyo 3) Singapore

PS. Samtidigt med dessa resetips vill jag passa på att ge mina bästa tips mot jetlag. Ett litet bidrag till #Reseutmaning2016, inlägg nummer 6.

Har du också gjort en ”lista till världen”? Berätta!

*PS 2. Fick verkligen hålla mig i skinnet för att inte svara New York på hela sju av frågorna … 😉 Delar du min passion? Då är du välkommen till min blogg om New York här.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, Lena!

Men vet du, jag har ju varit i Wales i alla fall – i motsats till flera av platserna på listan. Jag tyckte mycket om Wales och jag skulle gärna återvända. Dock är det inte det ställe jag HELST återvänder till, hehe. Som sagt, jag hade svårt att avhålla mig från att skriva en viss stad på nästan allt …

Ha en jätteskön söndag, du med! 🙂

lenaiwales
8 years ago

Kul att få läsa dina svar. Vissa var ju givna!
Men vet du vad, du glömde Wales, hi,hi!!! Välkommen!
Ha en skön söndag!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Linnea! Kul att höra att du också blev förtjust i Grekland. Det är faktiskt det land jag varit allra mest i; jag har tappat räkningen på resorna. 😉 Men Naxos har jag inte varit på. Bra tips!

Linnea
8 years ago

Grekland skulle jag faktiskt också vilja åka tillbaka till. Vi var på Naxos för några år sedan och det var väldans fint! Roligt att läsa din lista!
/Linnea

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva, vad roligt att höra! Haha, ja, som du förstår var det HELT ärliga svaret egentligen att jag skulle dra till New York direkt om jag fick 20 000 kr. Och jag hade gärna svarat NY på många av frågorna … Men jag kan ju inte tjata hål i huvudet på mina läsare. 🙂 Hur som helst, så håller jag fast vid min paroll: Det ena behöver inte utesluta det andra. Så listan får läsas så här: "Utöver New York vill jag resa till …" 😉 Ser fram emot en lista från dig också när/om du väl… Read more »

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket och tack själva för att ni fångade upp denna idé med listan! Roligt att höra så mycket positivt om Zanzibar; det gör mig som sagt allt mer nyfiken. Jag hoppas kunna återkomma med en ordentlig rapport om Väderöarna en vacker dag.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Ditte! Vad glad jag blir för din utförliga kommentar och dina fina ord. Verkligen roligt att höra att du också gillar New York och att du till och med har bott där. Det skulle jag gärna vilja veta mer om. Roligt att vi delar en del av de framtida resedrömmarna men ledsamt att höra om dina solskador. Hoppas att du kan hantera det hela på bästa sätt och ändå kunna njuta av resmål med varmt klimat. Grekland har du också som en favorit, åh vad roligt! Vi verkar ha mycket gemensamt. Jag ser fram emot att fortsatt… Read more »

Eva - People in the Street

Vilken härlig och inspirerande lista 🙂 Jag smålog för mig själv när jag började läsa den och tänkte "få se nu på hur många av svaren det står New York ;)"
Jag ska försöka ta mig tid att göra en liknande lista, men det är lite körigt just nu!
Ha det bäst <3

FREEDOMtravel
8 years ago

Vad kul att du hängde på! Vi kan instämma i att Zanzibar är fantastiskt! Kul att höra om Väderöarna, hade aldrig hört talas om dem förut!

Ditte
8 years ago

Vilken härlig lista! Såg denna också hos Freedom, men har inet kommit till skott ännu med att svara på frågorna. Men det kommer. Jätteroligt att läsa din lista och en hel del sammanfaller med mina tankar och en del inte. N.Y gillar jag också.Jättemycket! Bodde där ett år för länge sedan och har återvänt flera gånger . Men nu är dte länge sedan senast. Tokyo vill jag gärna besöka och Zanzibar och Seyschellerna också. Men det finns ett krux. Mina tidigare solskador är inte passande för sol. Och på både på Seyschellerna och Zanzibar är dte ju mycket stränder som… Read more »

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Åh, då har du verkligen något att se fram emot, Ida! Du är varmt välkommen till mig för tips. Om du besöker New York-bloggens webbversion finns dessutom flera undersidor och etiketter du kan söka på.

För övrigt: Så fantastiskt med en jorden runt-resa!

Ida - Att resa med barn

…och jag har aldrig varit i NY… Men kanske blir det vårt sista stopp på kommande jorden runt-resan, i så fall vet jag nu var jag ska vända mig för tips!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Haha, kul att du förstår mig! 😉 Jag ska med glädje dela med mig extra när det blir din tur att åka till NY! 🙂 Jag gläder mig också åt både Rom och Budapest så klart. Den ena staden "long time, no see" och den andra helt ny. Dags att läsa på lite hos dig igen, tror jag!

Fantasiresor
8 years ago

Hihi förstår att du hade svårt att inte svara New York på allt. Själv har jag New York fortfarande där på min lista över platser att åka till. Ser fram emot att läsa om Rom och Budapest, två storfavoriter hos mig!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Helena! Vad kul att du blir så sugen. Jag ska återkomma med ännu fler bilder/rapporter i sommar efter mitt nästa besök. Men vem vet – du kanske hinner dit före mig. 😉

Helena
8 years ago

Kul att läsa dina svar! Jag blir alltid så sugen att åka till Stora Karlsö när du nämner det.