Ett annat Manhattan – fantastisk guidebok om New Yorks mest populära stadsdel

Vi är många som älskar New York. Vi är många som ständigt återvänder. Men blir vi klara? Svaret är förstås nej. Alltid finns något nytt att utforska i denna djungel, som alltid förändras.

En sådan tur då, att det finns en vägvisare! En kunnig guide på plats, som med entusiasm, berättarglädje och humor tar oss dit vi aldrig skulle hitta annars. Jag talar förstås om Daniel Svanberg, ett känt namn bland New York-fantaster och nu aktuell med reseguiden Ett annat Manhattan.

I min bokhylla finns redan ett tummat exemplar av föregångaren: Ett annat New York. Min positiva recension av den kan du läsa här. Naturligtvis var förväntningarna höga, när jag än en gång äntrade planet mot The Big Apple med den nya boken i bagaget.

Som du säkert redan räknat ut, blev jag inte besviken. Den nya guideboken är utgiven på annat förlag och har en något annorlunda layout men berättarrösten är densamma. Fast jag (ännu) inte träffat Daniel IRL, känns det som om jag går bredvid en gammal vän på Manhattans gator och avenyer.

De personliga anekdoterna och målande liknelserna finns även här, kryddade med lockande minitips som ”Tio suveräna York-låtar” och ”Hemligheter på Manhattan”.

Ett annat Manhattan är, på logiskt vis, uppdelad efter öns stadsdelar. Att utforska en stadsdel i taget är förstås ett sätt att spara tid, utan onödiga resor kors och tvärs. Det börjar med Midtown, ”världens hjärta”, en stadsdel som många vana New York-resenärer skippar, på grund av turisthorderna kring Times Square. Men även här finns det förstås pärlor, både för den hungrige och shoppingsugne. Därefter följer övriga stadsdelar.

Restaurangtipsen överväger (till min stora glädje) men här finns också tips på shopping, museer, takbarer och udda sevärdheter. Lite historia får man sig också till livs.

Precis som i föregångaren finns förslag på dags- och kvällscheman av typen ”En dag söder om Houston Street”, ”En utekväll i East Village” och så vidare. Lockande fotografier kompletterar, tillsammans med kartor där de olika tipsen är fastnålade. (På kartorna hade jag möjligen önskat lite tydligare siffror, då svart mot blått kan bli svårläst i litet format.)

Något jag verkligen uppskattar är bredden på tipsen. Med Daniel Svanbergs guide kan jag både hitta måltider för en (!) dollar och världens mest svårbokade restaurang. Jag får också veta vilken efterrätt som förändrat Daniels syn på världen och vilken hamburgare som får en att tuppa av och slå huvudet i bordet, för att sedan fortsätta äta.

Den som är ute efter de annorlunda koncept, som är så typiska för New York, får också sitt lystmäte. Här finns gott om tips på kombinerade barer och utställningar, bruncher med uppträdanden och anonyma vintageaffärer.

Själv läste jag boken från pärm till pärm – långsamt, som frossande i en godispåse man aldrig vill ska ta slut. Men var helst inte hungrig när du läser: Vart och varannat tips innehåller formuleringar som ”smaker som exploderar i munnen”, ”beroendeframkallande” och ”kan vara den bästa i New York”. Allt är ju gott!

Om du skulle få beslutsångest, är det dock bara att gå på Daniels personliga tips. Den dessert han ofta äter till frukost (!), kan man nog lita på är ett säkert kort.

Det är bara att ta av sig hatten för Daniel Svanberg och tacka för den fantastiska research som ligger bakom denna bok. Och för flera hundra anledningar att ständigt återvända.

Enjoy!

Daniel Svanberg med hustrun Ming. Foto: Daniel Svanberg.

Fakta om Daniel Svanberg:

Daniel Svanberg är bosatt i New York där han arbetar som tv-producent och författare. Han har tidigare skrivit böcker om New York, San Francisco och Florida, och en stor del av hans lediga tid går åt till att utforska städer runtom i USA. Han har examen i film och historia från San Francisco State University, och har bott i USA sedan 1994. Källa: Hoi Förlag.

Läs mer om Hoi Förlag här.

PS. Slutligen en musikvideo med en av Daniel Svanbergs favoritlåtar:

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Ja, helt klart! Liksom Daniel Svanbergs övriga böcker. Bra sajt ni har startat förresten. Jag är gärna med. 🙂

svenska resebloggar
10 years ago

Boken låter som värd att investera i!

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack! 🙂 Härligt att kunna hitta inspiration hos varandra. Ha det fortsatt bra i Kanada!

Jenny - Pregnant Backpacker

sv: Tack så mycket Anna! 🙂 kul att läsa om new york också!! 🙂