Fyra saker att komma ihåg när man tar sig runt i New York

Kom i håg-listor kan man aldrig få för många av. Själv är jag en listnörd. Jag gör packlistor, listor över matställen, listor över saker jag inte får missa i New York och att göra-listor för varje resa.

Sedan är det klart att dagsformen och oväntade händelser kan ändra planerna. Och så ska det ju vara! Listorna är bara tänkta som inspiration och påminnelse.

Men här är i alla fall fyra bra saker att komma ihåg när du ska ta dig runt i New York. Särskilt nummer 3, som jag inte lär glömma i första taget …

1. Se till att ha en bra karta, som visar både gatunamn och tunnelbanelinjer. Den perfekta kartan över Manhattan finns på MoMA Store: StreetSmart som tål både regn och tuffa tag, när den åker upp och ner ur väskan.

2. Var inte säker på att det går fortare med tunnelbana eller taxi. Vi säger att du ska ta dig från East Village till Soho. Närmaste tunnelbana är Bleecker Street och det visar sig att du behöver åka en station. En station – det går jättefort, eller hur? Nja, var inte så säker på det. New Yorks tunnelbana är rik på trappor, långa gångar och (givetvis) trängsel.

Taxi är smidigt och prisvärt. Men du kan fastna i rusningstrafiken. Dessutom kan det vara svårt att få tag på en bil när det är skiftbyte. Läs mer om NYC Taxi här.

Det kan faktiskt gå mycket fortare att gå, ovan jord. Dessutom är det så mycket trevligare!

3. Se upp för hål i asfalten, på övergångsställen och trottoarer! New York är fullt av så kallade potholes. Ett sådant förstörde tyvärr en del av min senaste resa. Jag korsade helt enkelt en gata på ett övergångsställe och – som de flesta – gick jag inte direkt och tittade ner i marken. Det finns ju en viss sannolikhet för att trafikens status, den ”vita” (gröna) gubben, gatuskyltarna eller skyskraporna pockar mer på uppmärksamheten.

Farligt pothole. Mitt var dock inte utmärkt! Foto: Wikipedia.

Resultat: stukad fot, ändrade planer och ofrivilligt hemmamys de kommande dygnen. En stor räddning blev dock ett närbeläget ställe för frozen yogurt (återkommer till det).

Här kan du läsa om hålen i New Yorks gator och den senaste statusen för hur de lagas.

4. Det lönar sig att köpa Metrokort även för få dagar. Kanske stannar du bara några dagar i New York. Kanske orkar du inte gå från stadsdel till stadsdel när du ska uppleva ”allt”. Köp ett 7-dagarskort för tunnelbanan!

Det kostar ett par hundralappar och kommer att spara dina ben en hel del (trots nummer 2 i denna lista). Läs mer om New Yorks tunnelbana här.

Enjoy!

 

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments