Var i New York ska man bo?

Du har bokat flygbiljetter till New York. Grattis! Men så kommer nästa fråga – och en av de vanligaste jag får här på New York-bloggen: ”Var ska man bo? I vilken stadsdel?” Här är mina tips!

#1 Tänk brett – det går lätt att ta sig runt i New York City

Ett mycket vanligt önskemål, särskilt från förstagångsresenären, är att vilja ”bo centralt”. Frågan är då vad som menas med det. Det går relativt lätt och snabbt att ta sig runt i New York City, antingen till fots eller med tunnelbanan. Okej, det är stort. Men troligtvis vill du se mer än just kvarteren i Midtown som många tänker är mest ”centrala”. Visserligen har du nära till de mest kända sevärdheterna här: som Times Square, Empire State Building, Top of the Rock, Fifth Avenue och Central Park. Men snart kommer du att inse att New York City är så mycket mer.

Century 21
Fynda på Century 21, som både finns downtown och på Upper West Side.
West Village
West Village, mitt favoritområde – men rätt dyrt att bo i. 

 

#2 East Village och Lower East Side

Bo därför gärna mer söderut på Manhattan, det vill säga downtown. Det väljer ofta återbesökarna att göra. De har klarat av alla klassiska sevärdheter och vill nu ”bara vara”. Downtown är det perfekta stället att göra just det.

Bor du i East Village, bor du i punkens vagga. Ett område som på 80-talet var direkt farligt att vistas i men nu är New Yorks mest bar- och restaurangtäta, med ös dygnet runt. Här finns också många småbutiker, inte minst second hand, och närhet till Union Square, där du hittar outletparadis som Burlington Coat Factory och DSW. För att inte tala om megabokhandeln Barnes & Noble. Varje gång jag kommer till New York är Union Square ett måste. Särskilt om dollarkursen är fördelaktig och jag lämnat gott om plats i resväskan … Härifrån är det även gångavstånd till shoppingmeckat SoHo och (sist men inte minst) underbara West Village.

DBGB hamburger
Hamburgare av världsklasss på DBGB i East Village.

#3 Brooklyn

Tveka inte att bo utanför Manhattan! Fördelarna är många: Det är lugnare och framför allt billigare! Dessutom är det ändå nära. Mitt bästa förslag är att bo i Williamsburg, nära L-tåget. Då är du på Manhattan på ett kick. På köpet får du uppleva extremt mysiga områden, med låga, färgglada hus och en explosion av läckra butiker, restauranger och barer.

#4  Harlem

Harlem är givetvis inte vad det var för 30 till 40 år sedan. Nu är det snyggt, fullt med lockande utbud och säkert. (Möjligen med visst undantag för East Harlem by night.) Bo gärna nära expresståget så är du vid Midtown eller downtown på kort tid. Men missa inte att utforska Harlem ordentligt. Här finns allt från vackra parker till fantastiska restauranger och en spännande boutiquemarknad. Läs mer här.

#5 Jersey City

Fyra minuter med tunnelbanan. Längre tid tar det inte mellan World Trade Center och Exchange Place i Jersey City. Varför inte bo här? Du får en magisk vy över Manhattan från The Waterfront och betalar en löjligt liten del av boendepriserna på andra sidan floden.

Vill du ha tips på hur man kan hyra rum och lägenhet i New York? Spana in min lista via länken, där jag ger många tips.

Enjoy!

PS. Nyfiken på fler tips om både New York och andra resmål? Välkommen att följa mig även på New York-bloggens Facebooksida, och Instagram.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket Lena, det gläder mig! Hoppas du själv har haft en fin helg. Här har det varit ren sommar, helt underbart!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, Linda, vad roligt att du uppskattade inlägget! 🙂

lenaiwales
7 years ago

Intressant läsning och fina bilder. Älskar dina miljöbilder!
Ha en fin lördag!

Linda Engström, 155cm.se

Kul läsning, har inga resor planerade dit just nu men trots det intressant läsning.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack – och så härligt att du också älskar New York! Jag förstår absolut, har även själv fått bra priser på riktiga lyxhotell, särskilt i paketpris. Men att hyra rum via Airbnb (helt lagligt i Jersey City) för enbart några hundra kronor natten – det kallar jag en riktig deal. 🙂 Men visst, bo på Manhattan är ju ändå det mest lockande.

Anonym
Anonym
7 years ago

Intressant inlägg, älskar New York! Har varit där massa gånger, men blir alltid att man bor i midtown då det oftast går att få en riktigt bra deal på hotell där i krokarna. Men som du skriver så spelar det egentligen inte så stor roll var man väljer att bo då tunnelbanan är så smidig!