Sagofigurer i Central Park

A New York fairytale, det behöver du inte vara barn för att uppleva. Om inte New York City är en saga nog i sig själv, behöver du bara bege dig till Central Park.

Visste du att det finns ett trettiotal statyer i Central Park? Några av dem har direkt anknytning till sagans värld. Passa gärna på att besöka dem nästa gång du strosar i parken, oavsett om du har barn med dig eller inte.

Intill Conservatory Water, vid East 74th St, finns författaren H C Andersen som staty. Här har han suttit, sagornas mästare, sedan år 1956 då skulptören John Lober skapade honom. Han är större än IRL, där han sitter med sin uppslagna sagobok och läser för en anka intill. Vågar vi gissa att ankan är ”den fula ankungen”? Svar: Ja.

Den här platsen är en fridfull oas i Central Park men också en bra mötesplats, då det inte direkt går att missa sagoberättaren. Hm, nåja, fridfullt är det väl kanske inte alltid, då barn gärna samlas intill. Kanske inte för att beundra eller lyssna på den (stumma) statyn, utan för att klättra på det konstverk som finns i närheten. Men de är så välkomna!

Statyn av Alice i Underlandet är nämligen byggd just för att barn ska kunna klättra på den, och därmed lära känns Lewis Carrolls sagofigurer. Detta monument är, precis som H C Andersen, också i brons.

När dina barn (och du?) tröttnat på att klättra kan ni köra båtrace på Conservatory Water i stället. Det här är ytterligare en av de saker jag fullständigt älskar med New York: bredden på upplevelserna och kontrasterna som aldrig tar slut. En bit bort brusar trafiken på avenyerna, men här i parken kvittrar fåglarna i den lummiga grönskan. Ja, visst är det vinter när detta inlägg skrivs. Men våren kommer igen. Se till att vara i New York vid den tiden på året. Du kommer inte att ångra dig! Osäker?

Här kan du läsa mer om de olika årstiderna i New York.

Vill du se fler sagofigurer i Central Park? Besök då Conservatory Garden. Dessa förtrollande trädgårdar är nog min absoluta favoritplats i parken.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
MarinaLinda, Resa mevetetAnna Ström Åhlén Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Marina
Guest

Statyn från Alice i Underlandet är helt fantastisk!

Linda, Resa mevetet
Guest

Jag har alltid gillat skulpturer mer än platt konst, kul med inspiration

Anna Ström Åhlén
Guest

Ja, visst är den! Så häftigt att den är byggd just för att klättras på också. Man önskar nästan att man var barn igen … 😉

Anna Ström Åhlén
Guest

Vad kul att du tycker det! Jag är också väldigt svag för skulpturer och sådana finns det ju gott om i New York, både i permanenta och temporära utställningar. Ett sant nöje!