Sagofigurer och segelbåtar i Central Park

A New York fairytale, det behöver du inte vara barn för att uppleva. Om inte New York City är en saga nog i sig själv, behöver du bara bege dig till Central Park.

Visste du att det finns ett trettiotal statyer i Central Park? Några av dem har direkt anknytning till sagans värld. Passa gärna på att besöka dem nästa gång du strosar i parken, oavsett om du har barn med dig eller inte.

HC Andersen i Central Park

Intill Conservatory Water, vid East 74th St, finns författaren H C Andersen som staty. Här har han suttit, sagornas mästare, sedan år 1956 då skulptören John Lober skapade honom. Han är större än IRL, där han sitter med sin uppslagna sagobok och läser för en anka intill. Vågar vi gissa att ankan är ”den fula ankungen”? Svar: Ja.

Den här platsen är en fridfull oas i Central Park men också en bra mötesplats, då det inte direkt går att missa sagoberättaren. Hm, nåja, fridfullt är det väl kanske inte alltid, då barn gärna samlas intill. Kanske inte för att beundra eller lyssna på den (stumma) statyn, utan för att klättra på det konstverk som finns i närheten. Men de är så välkomna!

Alice i Underlandet

Statyn av Alice i Underlandet är nämligen byggd just för att barn ska kunna klättra på den, och därmed lära känna Lewis Carrolls sagofigurer. Detta monument är, precis som H C Andersen, också i brons.

Segelbåtar eller skridskor på Conservatory Water

När dina barn (och du?) tröttnat på att klättra kan ni köra båtrace på Conservatory Water i stället. Från april till oktober är vattnet redo för modellbåtar, allt från vind- till radiostyrda. Men även på vintern är detta ett utflyktsmål, bara temperaturen har sjunkit tillräckligt. I så fall: Ta en skridskotur just här!

Allt detta är exempel på saker jag fullständigt älskar med New York: bredden på upplevelserna och kontrasterna som aldrig tar slut.


En bit bort brusar trafiken på Manhattans avenyer, men här i parken kvittrar fåglarna i den lummiga grönskan.  Se till att besöka Central Park, oavsett tid på året. Du kommer inte att ångra dig! Osäker?

Här kan du läsa om de olika årstiderna i New YorkDet finns alltid något för alla!

Vill du se fler sagofigurer i Central Park? Besök då Conservatory Garden. Dessa förtrollande trädgårdar är nog min absoluta favoritplats i parken.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad kul att du tycker det! Jag är också väldigt svag för skulpturer och sådana finns det ju gott om i New York, både i permanenta och temporära utställningar. Ett sant nöje!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ja, visst är den! Så häftigt att den är byggd just för att klättras på också. Man önskar nästan att man var barn igen … 😉

Linda, Resa mevetet
6 years ago

Jag har alltid gillat skulpturer mer än platt konst, kul med inspiration

Marina
6 years ago

Statyn från Alice i Underlandet är helt fantastisk!

Lena i Wales
4 years ago

Fantastiskt hur välkänd H C Andersen är i världen.
Här i UK känner ingen igen namnet H c Andersen, men säjer man Hans Christian Andersen, ja, då vet de flesta vem han är.
Han finns som staty i Málaga också.
Fin staty av Alice och The Mad Hatter. Han finns som staty i Llandudno i norra Wales. Lewis Carroll lär ha fått inspiration till sagan i denna stad.
Ha det bra!