Resebloggarnas bästa New York-tips

Brooklyn Bridge

”Vilket är ditt bästa New York-tips?” Den frågan ställde jag till mina kollegor i gruppen Svenska resebloggar. Så här svarade de.

Kan man egentligen välja bara en enda sak, som bästa New York-tips? Nja, det är tveksamt. Själv har jag som bekant tidigare listat 100 skäl att älska New York. Och inte ens den listan räckte till.

Men rent spontant, det bästa tipset om New York, ifall man bara måste välja? Mina resebloggarkollegor i gruppen Svenska resebloggar fick lämna varsitt bidrag och här är resultatet (helt utan inbördes ordning).

Enjoy!

De bästa New York-tipsen från Sveriges resebloggare

 

Springa New York Marathon

Cathinka Ingman med resebloggen På vift anmäler sig gärna till något av de fantastiska maratonlopp som finns runtom i världen:

”Att resa med ett syfte är ett roligt och inspirerande sätt att resa och maratonresor är inte något undantag. Kanske är just maratonresan till New York kronjuvelen. Så peppande att NY-borna går man ur huse för att heja fram oss deltagare. Ett roligt sätt att få se alla stadsdelar är det förstås också även om du kanske inte njuter jättemycket den sista milen. :)”

Här kan du läsa mer om Cathinkas tips att springa New York Marathon.

New York Marathon
Foto: Pardonmeforasking.

Ta en helikoptertur över New York

Daniel Rydén med resebloggen FlyingDryden tipsar givetvis om en härlig helikoptertur:

”Det finns flera olika varianter och sträckor, allt från tiominutersrundor längs Hudson River till att dingla med fötterna ovanför Manhattans skyskrapor.

De flesta turer utgår från Pier 6 på södra Manhattan och räkna med priser från 2 000 SEK per person för den kortaste turen. Är det lågsäsong behöver man förmodligen inte boka i förväg. Tipset är att hålla det öppet, så att man kan välja dag nära inpå för att på så sätt säkra bra väder.”

Här kan du läsa om Daniels tips på helikoptertur över New York.

Helicopter ride New York
Foto: Daniel Rydén, FlyingDryden.

Staten Island Ferry: det bästa gratisnöjet i New York

Frågar du resebloggaren Inger Hansson som bloggar på Halloj världen! så är The Staten Island Ferry det absolut bästa gratisnöjet i hela New York.

”Du kommer inte riktigt lika nära Frihetsgudinnan som om du betalar för att åka med turistbåtarna som går dit ut. För att få till bra bilder ska du helst ha en kamera med möjlighet till zoom. Men du slipper betala någonting alls. Och du slipper köa. Och du får en känsla av vardagslivet i storstaden när du reser bland pendlarna. Därtill får du fina vyer över Manhattans skyline. Och du kan lägga ön Staten Island till dina besökta delar av New York City.”

Här kan du läsa mer om Ingers tips på Staten Island Ferry, det bästa gratisnöjet i New York.

Staten Island Ferry New York
Foto: Inger Hansson, Halloj världen!.

Så ansöker du om Esta och så gör du om din Esta inte blir godkänd

Christian Muda med Matochresebloggen råkade ut för något som måste varje USA-resenärs fasa: att inte få Esta godkänt för en av familjemedlemmarna.

På hans blogg finns både tips för dig som ska söka Esta, så du gör det snabbt och effektivt, samt tips på hur du ska göra om du mot förmodan nekas Esta.

Här berättar Christian hur han lyckades lösa problemet med en icke godkänd ansökan om Esta.

Statue of Liberty New York
Foto: Kit Suman

Resa till New York med barn och gå på American Museum of Natural History

Eva Gyllenberg med resebloggen Rucksack har utforskat New York i sällskap med sina barn, något hon varmt kan rekommendera:

”New York är kanske inte det första resmål man tänker på som barnfamilj. Jag har dock besökt staden med familjen och hittat allt från spännande godisbutiker till båtturer och museer i världsklass. Bäst på resan? American Museum of Natural History. Så stort att du behöver planera för en heldag och med utställningar som får den kräsnaste 5-åring att säga Wow. Kan detta vara världens bästa naturhistoriska museum?”

Här kan du läsa mer om Evas tips att resa med barn till New York och besöka American Museum of Natural History i New York.

American Museum of Natural History
Foto: Eva Gyllenberg, Rucksack.

Se New York från vattnet med Circle Line Cruises

Helena Gunnare med resebloggen Oh, darling, let’s be adventurers ger sig gärna ut på vattnet för bästa vyerna av New York:

”Att lägga en timme eller två på att uppleva New York från vattnet är något jag verkligen kan rekommendera. Det är både skönt att vila fötterna (för det blir garanterat många steg när du är i New York) och en lite annorlunda upplevelse att få se landmärken från en gungande båt.

Jag åkte Landmark Cruise med Circle Line Cruises som tar 1,5 timmar och fick se bland annat Frihetsgudinnan på nära håll och åka under Brooklyn Bridge.”

Här kan du läsa mer om Helenas tips på en båttur med Circle Line Cruises i New York.

Statue of Liberty New York
Foto: Helena Gunnare, Oh Darling, let’s be adventurers.

Gå på fiskmarknad i New Yorks Chinatown

Medan Helena ger sig ut på vattnet för sina bästa New York-tips, väljer resebloggaren Johnny Friskilä motsatsen och låter vattnet komma till honom. Eller snarare alla de små varelser som bor i det stora djupet utanför New York och Long Island.

På resebloggen Johhnybajdzjan sveps du med av både dofter, smaker och målande beskrivningar när Johnny beger sig till myllrande Chinatown.

Här kan du följa med Johnny på fiskmarknad i New Yorks Chinatown!

Fish market
Foto: lånat av Johhny Friskilä, Johnnybadzjan.

Besöka butiken Fishs Eddy i New York

Från fiskar på tallriken går vi vidare till en butik med fisk i namnet. Eva Sollén med resebloggen People in the Street har flera favoriter efter många New York-resor. Här är en:

”Innan du reser till New York, vare sig det är första gången eller inte, så har du säkert läst på om alla roliga och spännande attraktioner, upplevelser, restauranger, takbarer, parker och annat som ska ge dig den där genuina känslan att vara ett med världens bästa stad.

Mitt tips på en sådan lyckad känsla av att hitta just det där unika New York-minnet att ta med dig hem finns i butiken Fishs Eddy på 899 Broadway i Flatiron District.

Sedan Julie Gaines 1986 fick ta hand om ett lager gammalt porslin som bar på amerikansk historia som hon började sälja, har den charmiga butiken blomstrat och det finns alltid något roligt porslin eller annat att fylla shoppingväskan med. Jag besöker butiken minst en gång varje gång jag besöker New York!”

Här kan du läsa mer om Eva tips: butiken Fishs Eddy i New York.

Fishs Eddy New York
Foto: Eva Sollén, People in the Street.

Besöka stränderna i New York

Pernilla Bredolt med resebloggen Runawaytoadventures är både New York-frälst och strandälskare:

”En sommar blev det en minst sagt oväntad semester i the Big Apple när vi var på väg till Florida men blev strandade i NYC med en packning bestående av strandgrejer. Efter lite depp över den missade Floridaresan bestämde vi oss för att utforska stränder i NYC vilket blev en höjdarresa.

Åker du till NYC på sommaren så glöm inte beachgrejerna. Utforska Coney Island, Rockaway Beach, Staten Island och Hamptons på dagarna och NYC:s citypuls på kvällarna så kommer du garanterat åka därifrån med ett annat perspektiv på staden.”

Här kan du läsa Pernilla Bredolts inlägg om stränderna i New York.

New York beach
Foto: Pernilla Bredolt, Runawaytoadventures.

Promenera över Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge

Lisa Fahlåker med resebloggen Let’s Go Explore passar gärna på att morgonjogga för att se New York vakna. Eller också snörar hon på sig promenadskorna:

”Jag vill tipsa om att gå över Brooklyn Bridge och ta Manhattan Bridge tillbaka för att få grymma vyer mot den och inte bara gå på. Plus för fantastisk grafitti på hustaken vid brofästet på Manhattan-sidan.”

Läs mer om Lisas tips på en promenad över Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge med graffitispaning.

Manhattan graffiti
Foto: Lisa Fahlåker, Let’s Go Explore.

Äta Red Velvet Cupcakes och åka till Coney Island

Att kombinera två New York-favoriter är tipset från Tina Axelsson med resebloggen World by Tina:

”Från Manhattan är det bara att ta tunnelbanan ut till Brooklyn och det kända nöjesfältet och beachen på Coney Island, resan dit tar ungefär en timme. Här åker man karuseller, solar, dricker öl eller bara promenerar längs med stranden.*

Inget New York-besök är fulländat innan man ätit en klassisk Red Velvet Cupcake, i mitt fall från berömda Magnolia Bakery som hittas på West 11th Street, 401 Bleecker St.  Ta gärna med och ät som färdkost på väg till Coney Island!”

Här kan du läsa mer om Tina tips att äta Red Velvet Cupcakes och åka till Coney Island.

*) Nathan’s Famous Hot Dogs lockar också många till Coney Island (reds. anm.)

Cupcakes New York
Foto: Tina Axelsson, World by Tina.

Se solnedgången över New York från en takterrass

Anna Ström Åhlén med bloggen New York – My Bite of the Big Apple (alltså undertecknad och innehavare av denna blogg) kan inte få nog av New York från ovan.

”Att se Manhattan från en takterrass, är en upplevelse som går rakt in i själen. Som gula skalbaggar på parad ser de ut där nere, den aldrig sinande strömmen av taxibilar. Men högt, däruppe, där är det nästan tyst. Bara en helikopter cirklar förbi, ett plan korsar himlen, och så plötsligt: Regnbågen dyker upp och går rakt ner i toppen på Chrysler Building. När solen sedan går ner och miljarder lampor tänds, då finns inget annat ord än magi.”

Här kan du läsa mitt inlägg om ett besök på takbaren The Crown på Hotell 50 Bowery, under en perfekt dag i New York.

The Crown New York
Foto: Anna Ström Åhlén, New York – My Bite of the Big Apple.

Tack alla resebloggarkollegor för era inspirerande tips! Kanske har du som läsare ett eget bidrag?

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog & doula

Jag blir bra sugen. Kanske mest för att sonens pappa reste till Charlotte i söndags och då mellanlandade i New York. På något vis så fick jag en känsla av att jag också ville dit. Gå på gatorna och se staden där. Trots min flygrädsla, kändes stort på något vis 😉

Ditte
5 years ago

Kul läsning och en del har jag testat bl.a. helicopterturen. En tur till Williamsburg gillade. Många mysiga butiker och restauranger. Tror du skrivit om det tidigare. Gratiskonsert i Central Park är kul. Såg, nja – snarare lyssnade till, Simon & Garfunkle där.
Kram och trevlig helg.

Eva – People in the Street

Precis som du säger: Det är helt hopplöst att bara välja en favorit i New York. Jag har exakt hur många favoriter som helst! Flera av dem finns med i ditt kanonbra inlägg där några av oss andra resebloggare fått förmånen att vara en del i din fina blogg.

Kramar

Ama de casa
5 years ago

Många av grejerna har jag gjort, men att springa Marathon kommer aldrig att ske. Då föredrar jag dom Tapas marathon som vi har här i Torrevieja 😉

Sara
4 years ago

OMG vilket härligt inlägg och vad sugen man blir på New York. Som alltid!! Solnedgången från en takterass är ju helt drömskt <3