Saker att akta sig för i New York

Hur säkert är det egentligen i New York? Och är det något särskilt man behöver se upp med? Här är en guide till saker att tänka på för att inte råka illa ut i New York.

New York City på 70- och 80-talet … Det var inte att leka med. Att bege sig till vissa områden efter mörkrets inbrott kunde vara med livet som insats. Men saker och ting har förändrats. Milt sagt.

Mina bästa tips för att känna sig säker i New York

Visste du att New York faktiskt har lägre brottsstatistik än Stockholm i dag? Staden har en relativt låg andel av våldsbrott och det är sällan turister råkar illa ut. Mestadels involverar brott personer som redan är bekanta med varandra eller där droger är inblandade. Inte ens fickstölder är särskilt vanligt.

Men en storstad är alltid en storstad, och visst finns det saker att se upp med. Det är ju inte alla som kan plocka fram djungelkniven eller dräpande repliker som Crocodile Dundee.

Säkerhet handlar förstås inte heller bara om brottslighet utan även om att undvika olyckor och andra fallgropar.

Därför har jag samlat mina bästa tips kring säkerhet i New York, så du ska kunna koncentrera dig på det roliga i stället: till exempel 35 saker du inte får missa i New York.

Säkerhet i New York-trafiken och i New Yorks olika stadsdelar

1. Se upp på övergångsställen och vid trafikljus: I New York är det många som går mot rött. Extra frestande förstås om gatan eller avenyn ser ut att ligga öde. Men bakom den där parkerade foodtrucken kan det dyka upp en taxi i ilfart. Vänta hellre några minuter till på vit (motsvarande grön) gubbe.

2. Kliv ur taxin på trottoarsidan: Att öppna dörren mot själva trafiken är inte bara livsfarligt för dig själv utan även för förbipasserande, inte minst cyklister.

3. Se upp för ”potholes”, hål i gatorna: Stor belastning på asfalten i kombination med tuff väderlek sätter sina spår. New Yorks gator och trottoarer är därför fulla av hål och sprickor. Akta dig så du inte kliver i ett hål! Det hände nämligen mig, med rejält stukad fot som resultat. Här kan du läsa om när jag klev rakt i ett pothole på ett övergångsställe i New York! En bekant till mig klev i ett vattenfyllt (och därmed osynligt hål) och bröt till och med foten.

4. Ramla inte ner i öppna källarluckor på trottoaren: Ett litet felsteg och du kan dyka huvudstupa ner i någons källare, via de öppna luckor som finns lite varstans i trottoarerna. Faktiskt livsfarligt om man inte ser upp!

5. Gå inte i bredd med ditt sällskap på trottoaren, det irriterar och stoppar andra gångtrafikanter. Lämna också en gångfil i rulltrappan där andra kan passera (precis som i Stockholm!).

6. Håll dig till upplysta ställen och platser med mycket folk om det är sent på natten. Gå inte ensam i parker på natten (ett självklart råd) och ta hellre en taxi än tunnelbanan om du är vid en mycket folktom station.

7. De flesta områden i New York ses som säkra i dag men undantag finns förstås: Några exempel är Brownsville i Brooklyn och Soundview i The Bronx. Men även folkfyllda platser som Times Square har högre andel brottslighet. Här finns en lista över områden i New York med lägst respektive högst brottsstatistik.

Säkerhet i New Yorks tunnelbana

1. Tänk på det här om du åker tunnelbana sent på natten: Ställ dig i området som är märkt ”Waiting area”, märkt med gult/svart. Då är man inom synhåll för stationspersonalen. Gå inte heller in i en tom vagn. Ta gärna vagnen där föraren finns: oftast i mitten av tåget, vilket innebär vagn 5 i ett 8-vagnarståg eller vagn 6 i ett tåg med 10 vagnar. Föraren kan också finnas längst fram eller längst bak i tåget. (Låt nu inte detta avskräcka dig! Det är oftast mycket folk i tunnelbanan även sent och jag har själv aldrig ens tänkt på detta.)

2. Se upp för ficktjuvar: Det är ett självklart råd men värt att påminna om. Själv har jag aldrig blivit bestulen i New York (peppar, peppar) men risken finns förstås. Som i alla storstäder gäller det att ha koll på väska/plånbok, särskilt i folksamlingar och i tunnelbanan. Ha inte plånboken/mobilen i bakfickan eller jackfickan. Har du ryggsäck eller handväska: Håll dem mot framsidan av kroppen och se till att de är stängda. Även på restaurang kan det vara bra att ha koll på väskan och inte bara hänga den över ryggstödet. Som du kanske vet, blev jag bestulen på min datorryggsäck i Stockholm då den stod på golvet bredvid min stol.

3. Vifta inte med pengar och dela upp din reskassa: Återigen ett allmänt råd, vart du än reser: Ha inte hela reskassan på ett och samma ställe. Skulle tjuven vara framme, har du förhoppningsvis ett annat kreditkort och cash kvar i hotellets kassaskåp eller i en annan väska.

Se upp med bedragare i New York

1. Uppträd inte som en typisk turist: Även om få turister råkar illa ut i New York kan man lättare ses som ”byte” om man uppträder osäkert. Stanna inte mitt på trottoaren med stor karta, utan gå diskret undan. Att stirra på eller gå i svaromål med personer som beter sig suspekt eller verkar mentalt instabila är förstås inte heller en bra idé.

2. Se upp med suspekta försäljare: Kanske stoppar någon dig för att sälja ett ”påbörjat Metrokort” eller en teaterbiljett? Gå inte på det. I Midtown finns också flera butiker/säljare som utger sig för att sälja äkta telefoner av kända märken men till ”extra bra pris” och i alla möjliga färger. Jo, tjena. Detta höll jag faktiskt själv på att gå på, under en av mina första New York-resor.

3. Kolla så taxin är seriös: En taxi ska vara märkt med licensieringsnummer och den får inte sakna taxameter. Om du åker Uber eller Lyft, kolla inte bara upp så ankomsttiden stämmer utan också registreringsnummer, bilmärke/bilmodell samt förarens namn och foto, när bilen väl anländer. Sitt också alltid i baksätet och dela inte med dig av privat information.

Vill du ha fler tips? Här är 10 vanliga misstag att undvika i New York. Men, som sagt, bli inte rädd eller avskräckt. Jag har nästan aldrig känt mig rädd i New York. Med sunt förnuft och allmänna försiktighetsåtgärder klarar man sig långt, som i de flesta storstäder. Och kom ihåg: New York är verkligen inte vad det har varit! Det är en generellt säker stad, som bara väntar på att få besök av just dig. ; )

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel på FlyingDryden

Riktigt bra tips och flera av dem är ju som du skriver applicerbara på andra ställen också. Bra info om tunnelbanan också. 🙂

Ann-Louise
5 years ago

Många bra tips! Jag har alltid känt mig säker i New York och går nog hellre genom New York än genom Stockholm sent på kvällen. 🙂

Lena i Wales
5 years ago

Bra tips som gäller på fler ställen än New York.
Älskar Crocodile Dundee,hi,hi!
Potholes är jag van vid från UK också, vi har mängder här.
Det du skriver om att inte uppträda som turist är viktigt. Som reseledare över nästan hela Europa har jag många gånger tagit upp detta ämne. Många tror inte de ser ut som turister, vilka de flesta gör, utan att veta om det.
Ha det bra!