Möt Maria Östberg – Fine Pastry Chef på FIKA i New York

Hon har fått drömjobbet i New York. På Manhattan bakar hon delikata tårtor och njuter av sin nya hemstad. Möt Maria Östberg som är Fine Pastry Chef på svenska succén FIKA.

Delikat choklad, bakverk, kaffe på perfekt rostade bönor och svenska smaker. Succén var ett faktum, när svenskägda FIKA slog upp portarna på Manhattan. Det är nu sju år sedan och framgångarna bara växer. FIKA-butikerna dyker upp som svampar, och New-Yorkborna njuter för fullt av svenska, traditionella smaker – ofta med innovativ och modern twist.

FIKA erbjuder allt från chokladsnittar och espresso till affärsluncher och catering, och man har också fullständiga rättigheter. Filosofin är att leverera kvalitet utan kompromisser. Att de har lyckats är ett faktum.

Jag blev förstås nyfiken på denna svenska succé. Inte minst då jag träffat svenska Maria Östberg, via en gemensam vän. Maria, som fått en ny hemstad – New York – och drömjobbet som Fine Pastry Chef.

Maria arbetar till vardags på FIKA i Financial District, men jag träffade henne i Tribeca, där hon gjorde tårtor med van och säker hand.

Hallå Maria, hur fick du jobb på FIKA i New York?
– Jag var i New York för tre år sen och såg att det var en chokladmässa i stan den helgen. Eftersom jag under den tiden jobbade som chocolatier i Göteborg, så gick jag självklart på den. Där träffade jag Håkan Mårtensson som är chocolatier på FIKA, och vi började prata och bytte kontaktuppgifter. Vi höll lite sporadisk kontakt och sen dök en möjlighet upp att få komma över på praktik i 6 veckor, vilket jag självklart ville göra. Cirka 3 veckor in i praktiken blev jag erbjuden jobb som deras Pastry Chef! Jag blev chockad men svaret var självklart ja! Samma dag började vi ansöka om mitt visum och 6 veckor efter att jag kommit hem till Sverige så var jag tillbaka i New York med ett arbetsvisum i handen och alla möjligheter i världen.

Berätta om ditt jobb. Hur kan en dag se ut?
– Jag börjar klockan 06.00 på morgonen. Dagen börjar med att fixa inför leveranserna till våra 5 butiker runt om på Manhattan. Sen är det ofta nån tårta eller liknande som ska iväg. Alla dagar är olika. Jag gör biskvier, mazariner, chokladbollar, cookies av olika slag och massa annat gott. Mitt liv består av sötsaker. Det roligaste på jobbet just nu är att få vara med i utvecklingen av FIKA, och att se inte bara företaget växa utan även alla människorna i det.

FIKA är ju en succé i New York, vad tror du att det beror på?
– Det som vi tycker är väldigt vanligt för oss är nästan exotiskt för amerikanerna. De är öppna för att prova på nya saker, speciellt i New York som är så mångkulturellt. Och det skadar ju inte att vi har riktigt kaffe heller. Sen har Sverige blivit väldigt populärt här i NYC de senaste åren, då det har kommit mycket svensk musik och svenska skådespelare till USA.

Nu har du bott i New York i nästan sex månader. Blev det som du tänkt dig? Positivt/Negativt?
– Både ja och nej. Jag var fruktansvärt nervös att jag inte alls skulle gå ihop med mina kollegor men de är helt underbara och vi är en liten FIKA-familj. Sen hade jag heller aldrig träffat min roomie men hon är fantastisk på alla vis och vi har snabbt blivit bra vänner. Jag vände ju upp och ner på hela mitt liv och det känns skönt att ha bra vänner här med. Saknaden efter min familj och mina vänner därhemma är stor men jag klarar av den tack vare min New York-familj. Jag visste ju redan att jag älskar staden men jag faller mer och mer. Jobbet är som vilket annat jobb som helst, fast när jag går hem för dagen då är jag i New York; jag kan gå och se en musikal eller promenera längs Hudson River. Möjligheterna är oändliga!

Berätta om hur/var du bor.
– Jag fick kontakt med en tjej, via en kompis, som sökte en roomie till en trea i Harlem. Vi kom överens på Facebook utan att ha träffats att jag skulle flytta in hos henne. Vi har en fin trea med allt man kan behöva, vi kom bra överens från början och har blivit bra vänner på kort tid. Jag gillar Harlem och det är ganska nära till Central Park. Kommunikationerna in till centrala Manhattan är också jättebra.

Vi är många som älskar New York. Vilka skäl har du?
– Bara tanken på vilka möjligheter som finns här fick mig från första början att vilja åka hit. Sen så älskar jag filmer och har ju sett många som har utspelat sig här. 🙂 Älskar även det faktum att New York är så mångkulturellt, det finns garanterat minst en människa från varje land i hela världen här. Att kunna vandra runt i en park mitt i stan, att kunna komma på mitt i natten att jag behöver mjölk och kunna köpa det då. Billig Ben&Jerrys-glass, Broadwaymusikaler, Brooklyn Bridge, låg dollar = billiga kläder och framför allt att det är världens huvudstad.

Vad gör du helst en ledig dag i New York?
– Just nu jobbar jag väldigt mycket, så när jag väl är ledig så blir det mest till att sova. Men annars så älskar jag att bara gå runt i stan och hitta nya ställen att se; jag tar en väg som jag aldrig tagit förr och kanske snubblar över en underbar liten butik. Jag vandrar runt i Central Park med vänner, ser en bio eller sätter mig på en bänk och kollar på folk. Nån kväll går jag gärna ut också, tar en drink och äter nåt gott.

Några favoritrestauranger och -barer?
– Det har inte blivit så att jag ätit ute speciellt mycket ännu, men jag gillar mexikanskt och det ligger ett ställe som heter Mamajuana Café på Upper West Side. De har god mat och underbara drinkar. Sen finns det många indiska restauranger i de krokarna med som jag gillar men inte kommer ihåg namnen på. Jag brukar också hänga på The Watering Hole på 19th St/Park Ave, kanske lite för att jag har en vän som jobbar där men alla är verkligen jättetrevliga och drinkarna är goda.

Ditt eget favoritfika?
– Förutom mammas hallonsaft och drömrulltårta, så är det en kopp kaffe och ett chokladsnitt på jobbet.

Nu närmar sig julen, vad händer på FIKA då?
– Just nu är det verkligen fullt ös som gäller. Lucia har precis varit och vi hade flera hundra lussekatter att väga och rulla upp för hand. Cateringordrar för lussefika rullar in men allra populärast är all choklad. Många kommer in och köper askar eller beställer online. Vi kokar även egen pepparkaksdeg, och kavlar och stansar ut grisar, granar, gummor och gubbar för hand.

Hur ser den närmaste framtiden ut för FIKA?
– Vi har många nya caféer på gång, bland annat på 79th/Broadway och vid Bryant Park. Sen är det på gång att öppna ett nytt bageri som kommer att ligga mitt i smeten på Manhattan. Målet för FIKA är att ha 20 butiker över hela Manhattan i början på 2015.

Har du några råd till andra som drömmer om att jobba i New York?
– Våga! Men var även realistisk, det är ganska dyrt att leva och bo i New York och lönerna är inte alltid de bästa. Men i slutet av en arbetsdag så går du ut från jobbet och är i The Big Apple och det gör det värt allt slit.

Slutligen – vad gör du om fem år?
– Om jag får drömma stort så jobbar jag kvar på FIKA men jag är inte lika aktiv på golvet och bakar längre. Jag testar nya produkter och håller kurser i svenskt konditori. Så har jag en härlig lägenhet på Upper West Side och har träffat mannen i mitt liv.

Tack så mycket för intervjun, Maria! Jag önskar dig varmt lycka till med jobbet. Vi ses nästa gång jag kommer till New York.

Det här är Maria:

Namn: Maria Östberg.
Bor: I Harlem, New York.
Gör: Är Fine Pastry Chef på FIKA i New York.
På fritiden: Jag älskar filmer! Att gå på bio eller bara mysa ner mig i soffan och se en bra film är helt underbart. Jag får fly från verkligheten en stund och sen är jag redo för vad nästa dag har att erbjuda.
Jag springer också ganska ofta i Central Park och försöker att umgås med vänner så ofta mitt schema tillåter det.
Pryl jag inte kan vara utan: Det är hemskt att säga det men jag kan inte leva utan min telefon. Jag har alla viktiga kontakter där och all information jag behöver, både för jobb och fritid. Sen så kan jag inte leva utan min palett och min snittkniv.
Motto: Wish it. Dream it. Do it.

Vill du veta mer om FIKA? Titta in på deras nya webbplats eller besök någon av deras butiker på Manhattan.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack så mycket, Annika! 🙂 Det var verkligen jätteintressant att besöka FIKA och Maria är en otroligt trevlig person. Jag hoppas och tror också att det ska gå fortsatt bra för henne – så klart. Apropå bilderna, så inser jag nu att jag måste använda min systemkamera mera. Det ska jag göra på nästa resa!

Annika Ilic
10 years ago

Vilken härlig intervju, fina bilder, vad duktig du är och hoppas det går lysande för Maria även i framtiden, men varför skulle det inte göra det:-))

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Härligt, Eva! Men det är ju det som är så underbart med New York: Det finns ALLTID något kvar att upptäcka. 😉

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Vad kul att höra! Jag kan tänka mig att längtan blir svår när man inte ätit svenskt på ett tag. Underbart ställe!

Eva
Eva
10 years ago

Ja, en sak är säkert, Anna! Efter att jag läst den här intervjun om Maria och FIKA ska jag inte missa ett besök dit! Tänka sig, alla gånger jag varit i New York så har jag inte lyckats besöka dem, fastän det alltid har varit tanken… Det blir en FIKA i maj 🙂

Trillingnöten
10 years ago

När FIKA öppnade hade jag bott i NY under ett år och det var verkligen en DRÖM att kunna gå och fika svenskt. Då fanns bara ett litet hål på 59th street. Nu finns det så många! Jag var faktiskt på det i Tribeca under sommaren (när jag var tvungen att vittna inför en Grand Jury). Jag åt köttbullar och potatismos och det var så gudomligt gott 🙂 Plus en kanelbulle så klart!
FIKA är fantastiskt!