Takahachi – japansk restaurang i Tribeca

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

”Folk säger att det är den bästa sushi de någonsin har ätit!” Det berättade en NY-vän för mig och vittnade om massa lyriska omdömen.

Det handlar om Takahachi, en japansk restaurang i Tribeca. Naturligtvis begav jag mig dit. Maten är en stor del av resan för mig; här ska inte chansas på dåliga kort.

Att ta sig till Takahachi är enkelt. Från World Trade Center är det cirka tio minuters promenad upp till Tribeca. Dörren och skylten är ganska oansenliga men gå bara efter adressen, 145 Duane St, så hittar du rätt.

Vi hade lytt rådet att komma före klockan 19.00, så det var inga problem att få bord. Annars är förhandsbokning ett måste på populära restauranger i NYC.

I det öppna köket rådde febril aktivitet medan vi visades till en plats längst in i lokalen. Som gjord för romantiska möten!

Först blev det dryckesbeställning, som vållade både huvudbry och ett gott skratt. Det vita vinet fick vi tyvärr skicka ut, då det inte utföll till belåtenhet. Mina vänner valde i stället öl respektive mineralvatten, medan jag satsade ett annat kort.

Min tipsande vän hade rekommenderat ”plum wine”, vilket visade sig vara ett utmärkt val till de kryddiga rätterna. Innan vi över huvud taget fick beställa (efter det utskickade vinet) fick dock mannen i sällskapet visa legitimation. Inte utan stolthet, då hans ålder med råge överskred den lägst tillåtna … 😉 Vi damer meddelade också vår ålder till kyparen, som höll på att baxna av verklig (eller förställd?) förvåning.

Så till maten! Vi tog in ett antal olika rätter och smakade av varandra: sushi, shiitakesvamp, tofu och en wokrätt med biff. Själv åt jag också en märklig skapelse vid namn ”Kiss of the Spider Woman” men tentaklerna (!) på tallriken gjorde sig dock inte på bild.

När tofun kom in slog våra hjärtan några extra slag. Vad var det som rörde sig ovanpå maten? Något som levde? Än i dag har vi inte svaret. Men vi hoppas att det bara var en effekt av luftkonditioneringen …

Om stället kan rekommenderas? Ja, det var inte den bästa sushin jag ätit i mitt liv. Men det är en spännande japansk restaurang, med intressanta smaker. Helt klart värd ett besök!

Enjoy!

PS. Förutom i Tribeca, finns Takahachi också i East Village.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments