Hur många dagar i New York är lagom?

Hur lång New York-resa ska man egentligen boka? Finns det något som är ”lagom”? Svaren varierar förstås efter förutsättningar och behov. Men det här är mina erfarenheter och tips!

När jag närmade mig New York för allra första gången, i en taxi från JFK, var det med bultande hjärta. Snart, snart, skulle den uppenbara sig: den kända Manhattan skyline. Sedan, väl inne bland skyskraporna, var intrycken överväldigande. Allt var så stort, så svårt att överblicka. Kort sagt, det tog några dagar att bara smälta det hela, samtidigt som jag kände mig märkligt hemma på en och samma gång.

Jag stannade fyra dagar denna första New York-resa. Men det var alldeles för lite! Redan på väg tillbaka flygplatsen kände jag att jag måste se mer, utforska, förstå och dyka djupare in i stadens mysterium. Och så blev det, året därpå, och nästa och nästa …

Boka minst en vecka första gången i New York

Men hur länge ska man då stanna i New York? Minst en vecka är min rekommendation, särskilt vid första besöket. Jag vet att det finns många som inte håller med mig. Som anser att det gott och väl räcker med en weekend i New York. Men det är inte min erfarenhet, i alla fall inte om man reser dit till och från Sverige.

Hur ska man planera antalet dagar i New York?


#1 Restiden

Första aspekten är förstås restiden. Själv föredrar jag direktflyg, och eftersom jag alltid flyger från Arlanda är det enkelt. Mellan 7 och 8,5 timmar tar det, snabbare på hemvägen då man har medvind via Golfströmmen.

Räkna med att större delen av första och sista dagen går bort för själva resan. SAS-planen, som jag oftast reser med, går kring förmiddag/lunch från Sverige vilket innebär att jag landar under eftermiddagen, New York-tid. Det tar sedan ett par timmar innan jag är på Manhattan, efter ibland långa köer i Immigration. Själva buss- eller tågresan från flygplatsen tar också runt en timme. Väl framme gäller det att stanna uppe till minst 21.00, men jag orkar helt klart mer sedan jag började med vätskeersättningen Uppy.

Den som reser till New York med mellanlandning får förstås räkna bort en ännu större del av resdagen. Kanske kan det då vara skönt att lägga till ett par dagar på plats för att få tid till återhämtning.

Dagen för hemresan gäller det att vara ute i mycket god tid. Detta kan inte nog betonas! Var helst på flygplatsen tre timmar före avgång, då det kan vara enorma köer i säkerhetskontrollen. Dessutom kan det vara trafikstockning på Manhattan, svårt att få tag i taxi eller rent allmänt risk för försening.

#2 Aktiviteter och planering

Vad har du tänkt göra i New York? Det är en annan fråga som påverkar hur länge du vill/kan stanna.

Är det första gången i New York vill du säkert uppleva flera av de klassiska sevärdheterna. Empire State Building, Top of the Rock på Rockefeller Center, en båttur för att se Frihetsgudinnan och en promenad i Central Park är sådant som står på mångas önskelista. Att besöka något av de kända museerna och gå på någon musikal brukar också locka, liksom god mat och dryck. Sedan får vi inte glömma att shoppa!

Hur ska man då hinna och orka med allt? Det är ju inte något vidare att komma hem utsjasad med blåsor på fötterna, tomt konto och därmed ett negativt intryck av New York.

”Planera och var spontan”, det är lösningen, säger jag (TravelAnna). Hitta balansen och du kommer att få ut mesta möjliga av din New York-resa. Första New Yorkresan kan det vara bra att inte boka in för mycket varje enskild dag. Stanna hellre några dagar längre och fördela tiden så det blir utrymme för att ”bara vara”, strosa omkring eller sitta på ett café eller i en park. Inte bara på slutet av resan utan varje dag. Det är då du gör både unika upptäckter och ser att allt kan hända

Jag har även tidigare tipsat om att utforska en stadsdel i taget. Då slipper du massa onödig tid för transporter. Promenera eller åk buss, kolla upp några lockande restauranger i förväg liksom dolda trädgårdar eller hemliga barer. Och finns det någon sevärdhet i stadsdelen, bra: passa på att se den men stanna också för att uppleva det genuina New York.

#3 Budget för boende och mat

När det gäller boende, så kan du spara pengar på att stanna minst en vecka! Det gäller framför allt om du hyr via AirBnb. Då erbjuder värden oftast rabatt till den som hyr minst en vecka. Om du bor på hotell kan det vara smart att dela upp vistelsen på två olika ställen, under en lite längre resa. Förutom att du får variation, kan det löna sig att göra så vad gäller priser och tillgänglighet.

Matkostnaden kan förstås dra iväg under en längre resa. Men låt inte det avgöra om resan ska vara fem eller åtta dagar. Det finns som sagt sätt att äta och dricka billigt i New York, ja till och med gratis i vissa fall! Om du hyr in dig privat hos någon ingår ofta tillgång till kök, så du kan äta vissa måltider ”hemma”. I dessa tider av hög dollarkurs kan du också spara en del på att boka ett prisvärt hotell där frukost ingår i priset.


#4 Tid utanför turiststråken

Mitt sista och viktigaste råd är egentligen det som hela den här bloggen går ut på: att uppleva New York utanför turiststråken. Det finns mängder av coola och ovanliga saker att göra och saker som du kan skippa i New York. Framför allt gäller det att undvika New Yorks värsta turistfällor. Om du gör det kommer du att märka att du inte blir ”klar” bara för att de stora sevärdheterna är avklarade. Du kommer att vilja ha mer och åter mer, ju längre in på de slingrande gatorna du hittar i The Village, ju längre bort i Queens du åker och ju längre du stannar på den gamla baren i samspråk med en äldre New York-bo. Glöm inte heller att leta upp spännande event!

Numera stannar jag gärna tio dagar i taget i New York. Det känns ofta som en rimlig tid för att komma in i dygnsrytmen, hitta balansen mellan måsten och spontanitet. Och inte minst, för att återse gamla favoriter och träffa vänner som bor i staden! Kort sagt att bara ta in atmosfären och bli ett med detta levande och lockande väsen. Världens bästa stad. Fördelen med ett ”andra hem” kan nog inte sammanfattas bättre än så.

Enjoy!

 

Foton: Anna Ström Åhlén utom fotot av mig: Evy Knoph och vyn över staden överst: Pedro Lastra

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lite mera rosa - Cornelia Tonéri

Åh vilket bra inlägg. Men visst är det svårt. Nu har ju jag bara varit där två gånger och båda gångerna stannat kort och haft två heldagar där. Första gången jag åkte handlade det mycket om att komma dit över huvud taget. Min sambo som jag först skulle ha med mig tyckte resan jag tittade på var för kort. Men det var den eller ingen och den obstinata Cornelia sa: Fine då åker jag själv så kommer jag att ha varit där och du inte. Och så är det ju faktiskt fortfarande. Men sanningen är väl den att man kan… Read more »

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Jag har aldrig varit i denna staden men det är klart att jag är nyfiken! Mamma var där med en väninna våren 1977 (jag minns för jag gick i ettan) och de skulle stanna några dagar och sedan vidare till väninnans släkt. Men allt gick fel, undrar om de inte blev rånade/lurade också så de åkte tidigare därifrån. Så olika det är. 10 dagar brukar vara en bra längd: en vecka är för lite och två för mycket. Och med hänvisning till din andra blogg (som ju inte går att kommentera i och jag inte har FB) så säger jag… Read more »

Veiken
4 years ago

Mycket bra info för en förstagångare. Jag kan stryka en del på listan. Shopping och museum. Det får i så fall bli en spontangrej.
Jag tycker om storstäder i små doser, men en weekend när man har åkt så långt verkar vara lite väl i underkant!.
Det gäller nog att upptäcka det man tycker om och utvidga sakta men säkert efter hand!

Sara
4 years ago

Men bästa inlägget att läsa mitt i tentaplugget. Första bilden är så väldigt New York och bara där blir man sugen på en NY-resa. Har själv aldrig stannat mer än knappt en vecka men målet är helt klart att göra ett besök då jag stannar ett par veckor eller till och med månader (drömmen).