Tips för att dricka och äta billigt i New York


Tycker du att det är dyrt att äta och dricka i New York? Du är inte ensam. Dollarkursen för Sverige är ju just nu riktigt dålig. Men det finns tricks för att få fler dollar över i reskassan. Här är tips på hur du trots allt kan äta och dricka billigt i New York!

Under min senaste New York-resa blev det mer uppenbart än någonsin. New York är verkligen kontrasternas stad! Från måltider där notan landar på ett halvt tusen till tio (!) kronor. Hur kan det ens vara möjligt? Tja, ”only in New York” …

Så kan du spara pengar på mat och dryck i New York

Det finns dock tips och tricks för att kunna spara rejält med pengar på mat och dryck. Här kommer ett gäng, varsågod!

1. Pizza för en dollar per slice

Du har säkert sett dem på film: scenerna där hjälten i New York tar en pizzaslice i farten, viker den dubbel och slukar den för att sedan fortsätta bovjakten längs Manhattans gator. Mindre ofta får man se prislappen. Men faktum är att en slice sällan kostar mer än en tunnelbanebiljett, i dagsläget 2,75 dollar. Dessa två har följts åt genom åren: priset på en pizzaslice och priset på en biljett till tunnelbanan.

Det finns också ställen med 1 dollar per pizzaslice. Ja, du läste rätt: en rejäl bit pizza för (i dagsläget) max tio kronor. Det är bara på Manhattan du kan hitta dessa pizzaställen, inte i övriga stadsdelar i New York. Kvaliteten då? Ja, den varierar. Men det finns faktiskt riktigt bra ställen med endollarspizza, det vet jag via infödda New Yorkers. Själv kan jag tyvärr inte handla här, då jag inte äter gluten. Men du som kan: Bara gör’t! Inte världens nyttigaste mat men ett snabbt och billigt pitstop för extra energi.

2. Gratis mat till drinken

På flera ställen runt om i New York dukas det upp tilltugg till drinken under vissa tider. Det kan handla om allt från snacks till hela måltider eller bufféer av korv, tacos, pasta eller annan mat. Läs mer i mitt tidigare inlägg om hur du kan äta gratis i New York.

3. Dumplings för en eller ett par dollar

Tio eller tjugo kronor. Mer än så behöver det inte kosta att äta en helt mättande måltid i Manhattans Chinatown. Det finns mängder med ställen med dumplings som i princip severas från ett ”hål i väggen”. Här är ett riktigt bra och prisvärt ställe med asiatisk mat på Manhattan.

4. Plockmat från en deli

Ju längre bort du kommer från områdena kring Times Square och längs de centrala avenyerna, desto billigare blir det. Sök upp en deli eller annan matbutik, där du kan plocka ihop din egen måltid som lunch.

Ibland räcker det ju också mer än väl att köpa en bagel eller en vietnamesisk bánh mì. Varför inte som picknick i en park? (Maten på bilden nedan är från Whole Foods Market. Inte jättebillig men den köps efter vikt, så valet är ditt.)

5. Färdigförpackad mat från Trader Joe’s

Den som bor i New York gör gärna sina större inköp på Trader Joe’s, kända för sina låga priser och storpack. Som tillfällig besökare gör du kanske inte av med en bal hushållspapper men en färdigförpackad sallad med fetaost och oliver kanske kan funka? I alla fall om den kostar mindre än en svensk femtiolapp.

6. Billiga ställen med mat från Mexiko och Ukraina

Den som söker ska finna. Det finns faktiskt bra och billig mat även i de mest turisttäta områdena på Manhattan. Ett exempel är den här tacokedjan, som till och med finns vid Times Square, eller den här lokalen där du kan äta hemlagad mat från Ukraina till mycket låga priser.

Utanför Manhattan blir det förstås ofta ännu billigare. Åk gärna till Queens, där det finns stora och prisvärda matmeckan.

7. Happy hour

Ibland vill du bara ta en drink och inte äta. Det kan dock också bli en dyr historia, speciellt om du gör det på en takbar. Priser kring 14 till 18 dollar får du räkna med, exklusive dricks. Men håll utkik efter happy hour! Det förekommer bara på vardagar och vissa klockslag (som begreppet antyder): ofta 17 till 20 eller 16 till 19. Notan landar då bara på cirka 5 eller 6 dollar exklusive dricks. Till och med på en takbar lyckades jag köpa vin för bara 6 dollar glaset.

8. Vernissage på konstgallerier med gratis dryck

Den som vill kombinera en kulturell aktivitet med gratis dryck ska ta en titt på stadens konstgallerier. Självklart värda ett besök även utan dryck! Det är bara att gå in och njuta av aktuell konst, en perfekt aktivitet en dag då solen gassar för mycket eller då regnet öser ner.

Vill du skåla i gratis vin eller bubbel, samtidigt som du knaprar på dito gratis snacks? Då ska du tajma in en opening reception, eller vernissage som vi säger i Sverige. De äger ofta rum på torsdagar och är ofta öppna för vem som helst. Kolla in kalendern för gratis vernissager i New York! Dessutom får du chansen att mingla med nya människor! Perfekt för dig som reser ensam till New York.

Blev du sugen på att resa till New York? Inte jag. Det vill säga, jag ”blev” det inte eftersom jag alltid är det! Inte övertygad? Här är 100 skäl att älska New York.

Enjoy!

 

Shoppa prisvärt i New York: stor guide

PS. Vill du ha fler budgettips för din New York-resa? Här är min stora guide till hur du kan shoppa prisvärt i New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma, Sol som sol?
4 years ago

Mäh! Gu va hungrig jag blev nu! Allt ser supergott ut! Vinmaten, det är som tapas i Spanien, alltså.

Ha en härlig helg!

Elsa
Elsa
4 years ago

Wow så bra tips! Tack, detta ska jag komma ihåg.

Ann
Ann
4 years ago

Oj vilket genomarbetat inlägg, bra jobbat!

men jösses vad dyrt NY har blivit 😀

Ama de casa
4 years ago

Nu blev det ju bara en (hel) dag i New York. Eftersom det var en vacker dag så blev det vår favorit. Köpmat på en Deli och picknick i Central Park 🙂