11 otippade saker jag varit med om på resor

Paris biew

Det har ju blivit ett antal resor genom åren och därmed också ett antal minnen. Mer eller mindre roliga. Och inte minst: mer eller mindre oväntade. Här är 11 otippade saker jag gjort!

När jag berättar om vissa av mina reseminnen så händer det att folk höjer på ögonbrynen. ”What?” kan man se att de tänker. ”Har verkligen ordentliga (och icke sportintresserade) Anna gjort dessa saker?”

Jodå, jag är och har alltid varit full av överraskningar. Men det är nog de flesta av oss när vi väl gläntar på locket till dolda förmågor och förträngda minnen. Here we go!

1. Sovit på ett stationsgolv

I min ungdom var det inte flyg som gällde utan tåg. Närmare bestämt tågluff i Europa. Jag har rest med Interrailkort (som det då hette) flera gånger, och då var det inte så noga med var och hur man sov. Ibland hann man helt enkelt inte fram till destinationen i rimlig tid. Eller också skulle ens vagn kopplas bort mitt i natten, fick man veta där man satt inklämd bland rökande och supande jugoslaviska militärer (!). Det var bara att kliva av och bre ut sovsäcken på järnvägsstationens golv.

2. Liftat i en täckt skåpbil

När det är 35 grader varmt och vägen från stranden består av ett brant stup är det inte läge att vara feg. Åtminstone inte om man är 21 år och ganska godtrogen. Jag och kompisen liftade helt enkelt uppför stupet, längst bak i en skåpbil utan fönster. När vi väl kom upp fortsatte bilen att åka varpå ett vilt bankande startade från vår sida. Men puh, det hela visade sig bara handla om ett missförstånd kring hur långt vi skulle.

Jag vindsurfar på Gardasjön som 18-åring. Foto av papperskopia (analogt foto) från gammalt fotoalbum. Därav kvaliteten … 😉 

3. Vindsurfat på Gardasjön

En gång i tiden var jag tillsammans med ett vindsurfingproffs. Eller, nåja, en som i alla fall tävlade i VM. Vindsurfingintresset överfördes till undertecknad som dock aldrig blev lika framgångsrik. Men helt okej på att vindsurfa var jag, så under min första tågluff hyrde jag bräda vid gudomligt vackra Gardasjön. Vädret var dock inte lika gudomligt och vinden dog, så undertecknad fick snöpligt simma tillbaka till land.

4. Sett Ceausescu åka limousine i Rumänien

Min allra första utlandsresa gick till Rumänien, hör och häpna. Jag var bara tio år och intrycken var överväldigande. Fattiga barn rullade hem brödkakor som leksaker i rännstenen. De tiggde, medan vi åt mat på lyxigt hotell. En dag skulle landets härskare åka förbi, den ökände diktatorn Ceausescu. Folk kantade vägarna och även vi (av nyfikenhet). Men så började det ösregna och när den vita limon väl åkte förbi hade de flesta gått …

Young girls in Paris
TravelAnna med bästisen Karin på tågluff i Paris för lääänge sen. Foto av analogt foto som suttit lääänge i ett fotoalbum.

5. Blivit förföljd av en galning i Paris

Under min första tågluff var det strejk i tunnelbanan i Paris. Jag och kompisen fick därmed använda benen i stället och det länge. Med blytunga ryggsäckar fann vi oss plötsligt förföljda av en galning. En man som, med ena handen innanför rocken, knappade in på oss allt snabbare. Vi frågade om vi fick gå med några andra, varpå han försvann. Sen var det lugnt. Trodde vi! När vi väl var själva igen kom han nämligen springande efter oss. Men efter samma procedur igen gav han upp …

6. Konverserat tyska nunnor på tyska, på en Biergarten

En gång i tiden var jag riktigt bra på tyska. Närmare bestämt direkt efter gymnasiet. Numera kan man väl säga att, *harkel*, kunskaperna ligger något i träda. Men någonstans kan de nog väckas till liv igen! En sommarkväll i Tyskland klarade dock unga jag och min lika unga kompis att i princip obehindrat konversera med två tyska jämnåriga. Lite kuriosa att de också var nunnor (eller diakonissor) och att det hela skedde på en Biergarten över öl modell större.

7. Flytt från en hyresvärd mitt i natten

Ett mindre roligt minne är en gång jag hyrde ett rum i New York. (Det var inte via Airbnb.) Värden visade sig vara mycket märklig, och från att ha varit hur trevlig som helst började hen anklaga mig för massa obefogade saker till dess att jag på riktigt kände mig hotad. Jag packade ihop mina saker på nolltid och lämnade lägenheten mitt i natten. Dessutom i ett av stadens mindre säkra områden. Som tur var hade jag en kompis som inte bodde alltför långt bort. Den natten spenderades med bankande hjärta på en soffa och dagen därpå reste jag hem.

8. Varit i Paris utan trosor

Du som följt mig ett tag vet att detta är en dråplig historia. Men kanske inte lika dramatisk som rubriken antyder. Jag gjorde helt enkelt mitt livs klantigaste packningsmiss och behövde ringa ett visst pinsamt samtal till min dåvarande chef. Här kan du läsa om när jag var utan trosor i Paris.

9. Druckit drinkar för sju kronor styck

Som 21-årig tågluffare hade jag inte direkt en stor budget. Men detta var inga problem då det begav sig. Inte om man valde att bo nära den kända tågluffarstranden Pelakas på Korfu. På den lokala baren var det varje kväll happy hour där drinkarna kostade sju svenska kronor styck. SJU kronor. De hade dessutom allehanda pinsamma namn bara för att det skulle vara extra kul för personalen när vi beställde.

10. Sett New Yorks minsta museum: i en varuhiss

Att utforska New Yorks hemligheter är ett av mina största intressen när jag besöker denna världens bästa stad. En höstdag var det dags att snoka upp stadens allra minsta (och kanske mest undangömda?) museum. Här kan du läsa om museet som ligger i en varuhiss i New York.

11. Fått specialpass till pressdiket på konsert med Kodaline

Ibland är man med om ögonblick som verkligen går till historien. Minnen som man kan leva på för alltid. Ett sådant är när jag, på pressresa till Tjeckien, lyckades få specialpass till pressdiket på konsert med Kodaline. De är nämligen ett av mina favoritband. Först var det kalla handen men undertecknad ger sig inte i första taget. Jag kontaktade själv bandets manager och, YES, platsen i pressdiket var min! Här kan du läsa om när jag besökte Colours of Ostrava, som måste vara Europas häftigaste musikfestival, i ett före detta industriområde pimpat med magi.

Har du själv gjort några otippade saker på resande fot? Berätta i kommentarerna eller i ett eget inlägg, så länkar jag!


Här är fler resebloggare som skrivit om samma tema:

4000 mil: Saker man får vara med om när man reser.

Fotona är mina egna utom dessa:
Paris: Photo by Pedro Lastra
Grekland: Photo by Chris Karidis 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Oj! Vilka resor du gjort, tänker kanske främst på lifta och sova där på stationen. Tänker på risken för övergrepp eller rån, samtidigt tycks det varit mindre sådant förr.

Hanneles bokparadis
4 years ago

det var blandade erfarenheter, sovit på golv har man väl gjort, på färja till Travemunde på väg till Berlin…

Eva – People in the Street

Hahaha, roligt inlägg! Har också gjort några av de oväntade saker som du skriver om och nu börjar jag fundera på vad jag har gjort för oväntade saker .. En var du ju med om, hehe … när jag ”stal” en mobiltelefon i New York, oops! Ska se om jag kan klura på ett eget inlägg.

travelsis.se
4 years ago

Många roliga historier du bjuder på! Det är ju lite av detta som gör att det är så kul att resa!. /Pernilla

Lena i Wales
4 years ago

Kul grejer du råkat ut för eller kanske hamnat i.
Sitter nu med en kopp te och tänker på vad jag hamnat i och skrattar för mig själv!
Ha det bra!

Ditte
4 years ago

Sitter här och läser och fnittrar. Hög igenkänningsfaktor här. Skulle gärna varit med men har inga bilder från denna tid. Du vet sådär på 60 och 70 talet fanns ju inga digitala kameror. Men roliga minnen har jag många. Både från Europa, Asien och USA. Kan le åt mycket. Och jag är så glad att jag har dem. Men vad sägs om Central Park och Simon&Garfunkel en kväll och lite senare Diana Ross & The Supremes. Att bli rånad i Harlem och att köra runt på 5th Avenue i en corvette med katter i en tvätt påse och inte hitta… Read more »

Ann Nennesson
4 years ago

Så kul o läsa om dina otippade saker Anna!!!👍😊👍Själv har jag inte så mycket o bjuda på dessvärre, men visst har jag liftat med kompisar i min ungdom & säkert dragit det ett steg för långt nån gång oxå……då vi la oss vid vägkanten o spelade skadade eller döda för att få någon bil att stanna😂till mitt försvar är ju detta nu 40 år sen!!!🙈🙈🙈Däremot har jag en viss förmåga att göra bort mig väldigt lätt…..har inuläget lärt mig o leva med det & bjuder oftast på det också……=nackdelen med att vara ganska impulsiv!!!!😂

Veiken
4 years ago

Oj det var minnen. Så roligt att ha detta i minnenas allé. Det händer saker när man är ute och reser. En extra krydda helt enkelt! 🙂

FREEDOMtravel
4 years ago

Haha, ja nog blir det mycket upplevelser under alla resor!!! En del är roliga även då, och andra blir roliga först efteråt 😉 Kul inlägg!

trackback

[…] en tid sedan publicerade Anna på New York My Bite en jätterolig lista. 11 otippade saker jag varit med om på resor. Åh va kul tänkte jag, kommenterade och kände att det ska jag också skriva en lista om. Så jag […]