Utflykt från Manhattan till Rockaway Beach

Vad gör man en het sommardag i New York? Jo, tar båten till havet! Efter en timmes svalkande båttur från Manhattan når man ljuvliga vågor vid Rockaway Beach. Kostnad? Enbart 60 kronor, tur och retur.

Det är redan över 25 grader varmt på Manhattan denna julidag, när jag närmar mig Pier 11. Klockan är bara halv tio men det är redan kö till färjan. Det är alltså fler än jag som tänkt sig ett besök på beachen.

I dag står nämligen en båttur på programmet, närmaste bestämt till en strand. Jag och mitt ressällskap Evy (aka @restanten) har bestämt oss för att köra tårna i sanden och känna på salta vågor i stället för het asfalt denna dag i New York.

Rockaway Beach är destinationen, på Long Island. En lagom lång tur till sjöss kombinerad med lite strandhäng och, förhoppningsvis, god lunch.

Men köandet då? Det är lugnt. Förutseende som hon är, har Evy redan köpt biljetter åt oss båda. Hon har även tjingat platser åt oss i kön, sittandes vid sidan av. Köplatserna markerar vi nämligen med väskor, enligt förslag av en domderande kvinna längst fram som vi först tror är en volontär. Men det visar sig att hon nog måste vara anställd av färjebolaget, som hon styr och ställer med kön.

Tack vare vår köplats kan vi välja säten fritt på färjan. Och det blir självklart första parkett, högst upp med strålande utsikt. Så bär det iväg och här gäller det att, bokstavligen, hålla i hatten.

Naturens egen AC, det är grejer det! Det fläktar rejält, och det är vi tacksamma för. Båtturen inbjuder förstås till fantastiska vyer över både Manhattan och Brooklyn.

Nedan passerar vi Coney Island, där jag (och många med mig) tidigare varit. Läs gärna mitt blogginlägg om en dag på Coney Island.

Efter drygt 50 minuter angör vi Long Island och Rockaway Beach. Eller, nåja, snarare färjeläget där man kliver av för att till Rockaway Beach. Stranden ligger nämligen en bit bort.

Vi försöker hitta en shuttle men väljer sedan att gå. Det är inte särskilt långt men kan ändå vara tufft i värmen för den som behöver sitta ner emellanåt.

Rockaway Beach består egentligen av flera delstränder och vi bestämmer oss för att ta den närmaste: vid 108th St.

Själv stadsdelen här är, handen på hjärtat, inte särskilt vacker. Husen ovan är ju rätt trevliga att se på (och säkert att bo i också) men åt andra hållet ser det inte särskilt tjusigt ut.

Nu behöver man ju dock inte titta inåt land utan kan välja havsvyn i stället. Och det gör vi så klart. Här poserar undertecknad själv, med Evy som fotograf. Sedan är det ombytta roller.

Så är det äntligen dags att sätta fötterna i sanden. Nedanför oss brer den ut sig, en till synes närmast oändlig strand med mjuk sand och gott om plats.

New York, alltså! En sådan blandning av kontraster, av högt och lågt, hus och natur, liv och lugn.När jag vadar ut i det 25-gradiga (!) vattnet och vågor smeker mina ben så slår den mig igen: den där stora kärleken till New York. Som jag älskar denna stad!

Vi blir sittande där på stranden ett bra tag. Badkläder har vi inte tagit med, kanske var vi inte så optimistiska. Men det räcker gott att vada i vattnet och bara njuta av naturens storslagna skådespel.

Så småningom börjar hungern ge sig till känna. Men då går vi bara en kort bit upp på strandpromenaden. Där ligger strandens enda men perfekta restaurang och lockar med lunch.

På Caracas Arepa Bar finns delikata arepas, perfekt för mig som äter glutenfritt. Sedan slår vi oss ner till gungande brasilianska rytmer med njutbar havsutsikt. En skylt talar om hur långt man får bära sina drinkar men det behöver vi inte ta hänsyn till. Vi dricker bara juice.

Med sikte på tillbakafärd vid 15-tiden går vi sedan mot färjan igen, mycket nöjda med vår utflykt. Självklart finns det fotomotiv även på hemvägen, bland annat markens mosaik och patriotismen i de trädgårdar vi passerar.

Några tips till inför en utflykt till Rockaway Beach:

  • Ta med dricka och gärna vätskeersättning om hettan slår till. Färskvattenfontän finns dock vid strandpromenaden.
  • Ta gärna med något extra plagg eller en sjal för båtturen. Även om det är varmt kan det blåsa rejält till sjöss.
  • Var i god tid till färjan, både vid ut- och hemfärd. De bästa platserna ryker fort.
  • Obs, ditt 7-dagars Metrokort gäller inte på färjan. Du måste köpa separat biljett.
  • Ladda kamerabatteriet! Flod- och havsmotiv är tacksamt i varje fotoalbum, särskilt från New York.

Sist men inte minst …

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén, utom fotona av mig som är tagna av Evy Knoph.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evy Knoph
4 years ago

Ja men ååå.. man återupplever den där härliga dagen igen genom ditt fina inlägg! Ja vi blev båda överraskade av den varma havstemperaturen, har ju känt på vattnet lite då o då genom åren, men har ofta tyckt det varit för kallt. Baddräkt med nästa gång kanske? Ett tips till… boka inte in några fler häftiga aktiviteter tidig kväll.. man blir mer slut än vad man kan tro av en sådan härlig dag på vattnet/stranden. Blev ju också glad att det fanns både dusch/fotspolning där vid resraurangen också. Vill man inte åka båt, kan man ta T-banan, eller buss.. Någon… Read more »

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Men attans, inga badkläder med er? Det var väl nästan lite … klantigt? 😜 En sjal är alltid bra att Hamed sig, även om den är tunn kan den hjälpa mycket! Jag fryser alltid om överarmarna av någon konstig orsak. Även om det är 35 grader. Helknäppt.

Det såg verkligen härligt ut där, gillar no booze-skylten.

Ama de casa
4 years ago

Hmm… Den där skylinen tycker jag mig känna igen, tror inte att det var så länge sen jag såg den 🙂
Ännu ett bra tips från en riktig New York-expert! Tyvärr blev vår tid i den fantastiska stan en anings kort den här gången 🙂

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Ser onekligen ut som en härliga dag och vilken strand. Det där med kontrasterna på husen tycker jag är spännande, tänk än då hur stor skillnad det kan vara bara beroende på några meter mellan husen.

Ditte
4 years ago

Oh, Anna! Jag läser, tittar och njuter. Jag hade velat vara med och här på plats. Ler när jag läser om kön och att placera väskorna på den plats man har. Perfekt! Vilken ljuvlig dag ni fick. Här ute har jag aldrig varit så för mig var detta också nyhetens behag. Men bilden över N.Y:s skyline – den är jag välbekant med. Badat här hade jag också avstått från, men känslan av att vara här hade jag gärna tagit.
Stort tack för besöket och alla härliga bilder.
Kram!

Veiken
4 years ago

Läckert med en fin strand så nära storstan! Det gäller för turister att veta att den finns också!
Jag förstår verkligen att du har gjort New York till din stad! Man känner din kärlek till stan i dina inlägg!

Marias memoarer
4 years ago

Vilken härlig strand 😊 Inte riktigt vad jag förknippar med New York