St Patrick’s Day i New York

NYC by night
Foto: Tsaiproject.

Happy St Patrick’s Day, New York! Är du på plats? I så fall: Klä dig i något grönt och var med i den stora paraden. Här får du veta varför, hur och var man firar St Patrick’s Day i New York.

St Patrick’s Day är Irlands nationaldag, och faktiskt den mest firade nationaldagen i hela världen. Men vem var då St Patrick? Svaret är: den person som tog kristendomen till Irland. Dock så var han faktiskt inte irländare själv utan kom från Wales. (Faktum är att han inte ens hette Patrick utan Maewyn Succat.)

Som du kanske vet var det många irländare som utvandrade till New York förr. I början av 1800-talet hade de det extra svårt, då de inte sågs med blida ögon av stadens befolkning. Här skulle ingen komma och ta New York-bornas jobb! Irländarna levde under mycket enkla förhållanden, i en misär som kan vara svår att föreställa sig.

St Patricks's Day NYC
Foto: Diana Robinson.
Green line NYC
Foto: Andrew Dallos.

Vad gör man då på St Patrick’s Day? Receptet består av några viktiga ingredienser: att klä sig i grönt, sjunga, dansa och dricka öl av märket Guinness.

Givetvis firas St Patrick’s Day även i New York och då inte bara av irländare och deras ättlingar. Vem som helst är välkommen att gå med paraden, som startar klockan 11.00 denna dag.

St Patrick's Day New York
Foto: Diana Robinson.
St Patricks's Day Parade NYC
Foto: Matthew Stroup.

Visste du att just paraden i New York är världens äldsta? Den ägde rum redan 1762, fjorton år före självständighetsförklaringen. Sedan dess hålls den varje år den 17 mars (på St Patrick’s dödsdag). Rutten går längs Fifth Avenue med start vid East 44th Street och avslutningen sker vid East 79th Street. Till och med Empire State Building lyser i grönt denna dag. Tala om att gå ”all in”!

Gillar du inte folksamlingar? Då är inte detta något för dig. Hela 150 000 människor brukar delta i paraden och ungefär 2 miljoner (!) brukar titta på.

St Patrick's Day Parade New York
Foto: Diana Robinson.
Green light on St Patrick's Day in NYC
Foto: Andrew Dallos.

Ända sedan starten har paraden drivits av frivilliga som ägnar månader åt att förbereda sig. Värt att veta: Om den 17 mars infaller på söndag, så flyttas paraden till den 16 mars av religiösa skäl.

Är du på plats? Time Out NYC har en fullmatad guide för St Patrick’s Day i New York. Där hittar du allt från evenemang runtom i staden till tips på bästa irländska pubarna, restaurangerna, maten och dryckerna. Corned beef eller Irish Coffee (eller både och) kanske smakar extra bra denna dag. Förutom Guinness då.

Men varför ska man klä sig i just grönt? Jo, då blir du nämligen osynlig för så kallade Leprechauner, irländska väsen av typen ”pysslingar”. Dessa kan nypa dig om du inte har gröna kläder. Och det vill du väl inte riskera?

Enjoy!

PS. Du har väl inte missat att vara med i förra veckans tävling? Det är enkelt att delta. Du behöver bara beskriva en perfekt dag i New York. Lycka till! (***Edit: Tävlingen avgjordes den 27 mars 2017.***)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad roligt att du uppskattade inlägget. Ja, visst är det kul att firandet blivit så stort även utanför Irland. Likaså att det även märktes hos er. Ett vinnande koncept helt enkelt! 🙂

Marina
7 years ago

Kul och intressant om firandet! Lite roligt är det att det har spridit sig till så många delar av världen. Här var det också en massa gröna hattar och en hel del öl i omlopp igår, dock ingen parad. Så många är väl inte irländarna här kanske så de lyckas med det, men det märktes i alla fall att det var "en grön dag".