Utflykt till Kuala Sepetang med örnskådning

Vistelse i samarbete med Malaysia Experten 

Den tropiska värmen omfamnar oss när vi glider ut på floden. Intill oss står hus på pålar, i en hundraårig fiskeby, omgivna av färgstarka fiskebåtar. Vi är på örnskådning i Kuala Sepetang, Malaysia.

Morgonen efter middagen i Kuala Lumpur Tower är det dags att lämna huvudstaden och resa vidare. Närmare bestämt mot Malaysias västkust i Perak. Vi har en minst sagt ovanlig dag att se fram emot. På programmet står nämligen örnskådning!

Efter några timmar är vi framme i Kuala Sepetang, där huvudmålet är en liten fiskeby vid namn Kuala Sangga. Vi kliver
ur och det är först här, fjärran från storstaden, det egentligen slår mig: Vi är verkligen i Asien, i en helt annan världsdel. Allt är så annorlunda mot hemma, så överväldigande.

I Kuala Sangga är det som att resa tillbaka i tiden. Det är en kinesisk fiskeby där folk bor i hus på pålar, utan elektricitet och utan kranvatten. Regnet står för vattenförsörjningen och för maten på bordet står fisket, vilket de förtöjda båtarna vittnar om. Vi passerar den ena mer färgsprakande än den andra, ombord på en egen båt. Även här följer vår chaufför med, då han också är dagens guide.

Det är dags att skåda örn! När vi tuffar ut på floden ser vi dem snart, fåglarna som cirklar och dyker omkring oss. Det är örnar i mängder. För att locka dem att komma närmare matas de med kycklingsrester i vattnet. Det är mäktigt att komma så nära. Nu skulle vår äldste son varit med: fågelexpert som han är.

Så småningom saktar vi in: Vi är framme vid nästa stopp, byns fiskodling. Från sol till skugga stiger vi in under tak, för att bekanta oss med livet under vatten. I bassängerna myllrar allehanda arter som vi får nöjet att mata. Givetvis skockas de när det regnar godsaker från ovan, vilket vi inte är sena att föreviga. (Se filmklipp nedan.)

En modig pojke håller upp en blåsfisk, en av odlingens attraktioner. Men allt sker varsamt och med respekt. Själv beundrar jag också de vackra färgerna på staketen: det turkosa, röda och blå som konstfullt kontrasterar mot trädens grönska.

Tillbaka i Kuala Sepetang är vi rejält sugna på lunch. Vår kinesiske guide tar med oss till en restaurang ovanför floden, där våra smaklökar sedan får dansa (igen). In kommer olika kinesiska smårätter med bland annat färska skaldjur och soppa med sjögräs. Så här är jag inte van att äta kinesiskt; det är ljusår från svenska ”tre små rätter”. Vem skulle ens hitta hit utan programmet vi fått? (Tack, tack, Malaysia Experten!)

Alldeles intill ligger ett mer originellt utflyktsmål, nämligen en träkolsfabrik. Ordet fabrik kanske ter sig mindre lockande, men det här är en öppen plats för tillverkning i samklang med naturen. Visste du hur träkolen till din grillade fisk egentligen blir till? Nu vet jag.

Här har träkol framställts sedan 1930-talet, och det går till på samma sätt i dag: helt och hållet för hand. Först skeppas mangroveträd hit på floden, något som bara kan ske var fjortonde dag på grund av tidvattnet. För varje träd som avverkas planteras ett nytt. Ett bra tänk! Matang Mangrove Forest är för övrigt också ett utflyktsmål i Kuala Sepetang, där man kan gå på brädlagda gångar mellan de ståtliga stammarna. Det är faktiskt världens (!) bäst skötta ekosystem för mangroveträd.

Mangrovestockarna kapas till en enhetlig storlek och bränns i ugn under 8 till 10 dagar. Därefter väntar ytterligare bränning under två veckor och då försluts ugnen helt. Efter kylning är sedan träkolet klart. Ugnarna påminner om igloos till formen och det färdiga resultatet överraskar. Visst leder träet mer tankarna till ett konstverk än till bränsle?

Så säger vi tack och hej till träkolsarbetarna (vilket jobb de gör!) för att köra vidare. Men på vägen till bilen passerar vi ett café som bara ropar ”Kom in och fotografera!”. Tala om kreativ inredning. Här hade jag gärna slagit mig ner för en kopp kaffe eller svalkande dryck. Kan någon ta efter hemma, tack?

Medan dagen övergår i eftermiddag susar vi norrut. Och det är med stor förväntan vi ser fram emot att komma fram. Penang och George Town, snart ses vi!

Fortsättning följer …

Här är en lista över alla mina artiklar om Malaysia:

Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel

Pangkor Laut Resort på en paradisö i Malaysia

Bergbana till Penang Hill och David Brown’s Restaurant

George Town i Penang – Orientens pärla

Utflykt till Kuala Sepetang med örnskådning

Middag i Kuala Lumpur Tower

Traders Hotel – bästa utsikten i Kuala Lumpur

Mud: Our Story of Kuala Lumpur – en musikal om Kuala Lumpurs historia

Discovery Walking Tour – guidad tur i Kuala Lumpur

Villa Samadhi – ett romantiskt hotell i Kuala Lumpur

Vistelsen i Malaysia genomfördes i samarbete med Malaysia Experten. Text, innehåll och åsikter är som alltid mina egna.

Foton: Anna Ström Åhlén, om inte annat anges.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Stort tack, Eva! Blir så glad att du uppskattade bilderna och inlägget (du som är en sådan duktig fotograf). Så roligt att du blev sugen på att åka till Malaysia. Jag lovar att det är ett land i din smak! Ett land som verkligen har allt …

Kramar

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, tack så mycket för dina uppskattande ord, Lena! Ja, dessa byggnader: så mycket "Asien", med så mycket färgprakt. Dagens upplevelser var omtumlande på många sätt och så varierade. Ett fantastiskt utflyktsmål!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, tusen tack för fina ord, Ditte! Det gläder mig verkligen att du blev inspirerad av denna tur, du som rest så oerhört mycket. Ja, ett besök här kan varmt rekommenderas och jag är övertygad om att du skulle stortrivas.

Visst är det så att miljötänket är väldigt genomtänkt. Jag älskar dessutom de här kombinationerna vi fick uppleva: fantastisk mat, kultur, spännande arkitektur och vacker natur. Tala om ett land som har allt!

Lite sent svar från mig här, så nästa inlägg ligger redan uppe. 🙂

Kramar till dig!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, vi hade verkligen en fantastisk resa! Vad roligt att du känner igen dig i mycket och att du också tycker det är speciellt. Det var ju första besöket för mig men jag fick sannerligen mersmak. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att du drämmer om detta! Du måste absolut åka till Malaysia och du skulle ÄLSKA George Town med all street art och alla häftiga matställen. För att inte tala om Kuala Lumpur. Du har ett sådant matintresse kommer att vara i himmelriket!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja, detta var verkligen en utflykt att minnas! Visst är det fascinerande med örnar. Tala om upplevelser i kvadrat denna dag. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Gerd! Ja, visst är det annorlunda. Det blev desto mer överväldigande eftersom detta var mitt första Asienbesök. Kul att du gillade caféet. Ja, dit skulle jag gärna återvända. Den där naturkänslan var verkligen tilltalande på så många sätt.

Kram till dig!

Eva - People in the Street

Alltså! Vilken fantastisk upplevelse ni hade. Helt underbart! Och underbara bilder också för den delen. Nu vill jag åka till Malaysia 🙂

Lena i Wales
7 years ago

Så intressant läsning och så fina bilder!
Videona var också fina. Fåglar i alla ära, men byggnaderna längs vattnet var också intressanta att se. Men vilket fiskstim!!!
Och maten, wow!!!
Tack för givande inlägg!

Fantasy Dining
7 years ago

Vad häftigt! Det är en så här resa jag drömmer om att göra nu. Jag har ju varit mycket i Asien men aldrig i Malaysia. Verkar så härligt.

Veiken
7 years ago

Underbart, vilken resa ni fick göra. Jag känner mig hemma i många av bilderna. Undantaget träkolsframställningen. Asien är något alldeles speciellt enligt mig!

Ditte
7 years ago

Tack Anna för denna tur! Och vilken njutflykt! I stora mått! Visst vill jag itll Malaysia igen och givetvis åt detta håll. På Langkawi var vi på örnspaning och såg en hel del men jag gör det gärna här igen. Du hade fångat dem fint på filmen. Denna resa och det ni sett och upplevt är helt för mig och så fint att inte vara i en grupp utan med egen guide.Perfekt! Underbara bilder och härligt inspirerande text. Jag blir glad… Roligt att också få veta mer om hur träkolen framställs. Just miljötänket här imponerar och Sverige som ofta tror… Read more »

Ama de casa
7 years ago

WOW! Vilken cool och annorlunda utfärd! Och örnar är ju bara sååå häftiga 🙂

Gerd ♥
7 years ago

Tack för spännande inlägg! Allt är ju så annorlunda. Jag har bara varit i Asien en endaste gång, men känner trots det igen lite av att komma tillbaka i tiden och det primitiva.
Caféet gillade jag skarpt. Allt som är ett med naturen. Stressbefriande.
Tack och kram 💜

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack själv för uppskattande ord! Ja, visst är det häftigt med sådana här annorlunda upplevelser som man inte alltid skulle kunna komma på eller arrangera enkelt själv. Vad roligt att du följer med på den fortsatta turen också! Kul att ni också varit där. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, tack så mycket för dina uppskattande ord! De värmer verkligen. 🙂 Ja, det var så mycket att uppleva och imponeras av under denna dag. Tänk att gamla traditioner lever kvar på detta sätt, och visst är det fint med tankarna kring ekosystemet. En tur i mangroveskogen får det bli en annan gång! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja, det var en riktigt härlig dag. Jag älskar sådana där annorlunda koncept som caféets inredning. 🙂

Biggeros.blogg.se
7 years ago

Så rogivande och mysig tur du bjuder på. Jag är så imponerad av hantverket av kol som görs. Även sättet att hantera ekosystemet. Jag tackar för film av både örnar och fiskfarm =) Mycket inspirerande inlägg!!!!

Christine - 29°
7 years ago

Så härligt och vilken läcker inredning på caféet!

Marina
7 years ago

Det är verkligen häftigt att få göra något så annorlunda! Det där med kolen visste jag inte – tack för den informationen. Ser fram emot att följa med till Penang och Georgetown. Det var ett av våra första utflyktsmål när vi flyttat hit och det ska bli kul att återse det.