George Town i Penang – Orientens pärla

Vistelse i samarbete med Malaysia Experten

George Town, vilken stad! Fjärde dagen i Malaysia anländer vi till Penang och den anrika staden. Vi är i ”The Pearl of the Orient” och den blir bara större: min kärlek till Asien.

När vi lämnat Kuala Sepetang går färden norrut, mot Penang. Landskapet som passerar utanför den bekväma bilen är grönare än grönt. Det är palmer, kalkstensklippor, och makalöst vackert. Vår guide berättar hela tiden om allt från landets historia till det vi ser.

Så når vi Penang som är en delstat i nordvästra Malaysia. Här bor nästan 2 miljoner människor på en yta av drygt 1 000 kvadratkilometer. Huvudstaden heter George Town (även stavat Georgetown) och ligger på ön Penang. Hit leder två broar men man kan också åka färja eller flyga till ön.

Eastern & Oriental Hotel

Vi börjar med att checka in på George Towns äldsta och mest anrika hotell: Eastern & Oriental. I över ett århundrade har hotellet tronat här vid Malackasundet, som ett minnesmärke över den brittiska kolonialtiden.

Utsikten är hisnande, även från vårt rum som ligger i västra flygeln. Här finns alla tänkbara bekvämligheter: en skön säng (hurra, ja, ni känner mig …), ett inbjudande badrum, ett gym med strålande utsikt och en infinitypool med palmer! Tala om att kombinera stadsmiljö med natur.

Jag kan riktigt föreställa mig de brittiska herrskapsdamerna, vars klänningsfållar svepte mot de vackra golven, när de promenerade längs balustraden vid vattnet. Om väggar kunde tala!

Vi tar också ett pass på gymmet och när tiden lider mot kväll dukas en frestande ”afternoon tea”-buffé upp, där det finns allt från varma rätter till svalkande vin. Här äter vi oss lagom mätta innan det blir dags att ta en liten kvällspromenad och sedan ladda för morgondagen.

 

Rundvandring med guide i George Town

Laddade med vattenflaskor och sköna skor möter vi vår guide, efter en fantastisk hotellfrukost dagen därpå. Vi är redo att upptäcka George Town! Vilken lyx att få gå runt med en alldeles egen guide, kunna önska vad man vill se och ställa hur många frågor som helst. Han visar sig vara enormt kunnig, då det här verkligen är ”mammas gata”.

Väldigt snart inser vi att George Town (ja, hela Penang) är ett smakprov på hela Asien. Här kan man äta lunch i Little India, dricka te i Kina och stilla hungern på nattkröken bland otaliga stånd med malaysisk street food. (Se film nedan.)

Penang och George Town är nämligen världsberömda för sin goda och varierade mat. Så se hit, alla matälskare! Ni kommer att få extremt svårt att välja bland alla väldoftande läckerheter som dessutom har den stora fördelen att vara mycket billiga.

Moskéer och hinduiska tempel ligger sida vid sida med kinesiska, allt i fredlig ro. Samtidigt paraderar hus från kolonialtiden varvat med asiatiska hus och hotell för backpackers. De sistnämnda har för övrigt ett mecka här, där det verkligen går att leva både billigt och gott.

För mig, som är svag för arkitektur är det extra tilltalande med husens färgrika detaljer och arbetade detaljer. För att inte tala om prakten i de tempel vi besöker.

Utanför en butik sitter en glad och brunbränd man, som skickligt tillverkar sandal wood joss sticks. Det är Lee Beng Chuan, som i mer än 60 år gjort detta med stor passion för att försörja sin familj! Över 90 år gammal sitter han ledigt tillbakalutad på en enkel pall, till synes pigg och frisk som en nötkärna. När jag ber om att få fotografera får jag direkt ett jakande leende. Han är tämligen van.

Gatukonsten i George Town

Så får jag äntligen se gatukonsten (street art), den som jag fascineras av i alla större städer, inte minst New York. Men den i George Town ska ju vara något alldeles speciellt. Och nog är det ett ”understatement”! Vi låter bilderna tala för sig själva …

Måste man inte bara älska Ernest Zacharevics väggmålningar av människor som kombineras med verkliga föremål, som motorcyklar, stolar och cyklar? I alla fall jag, jag är imponerad över alla gränser (förlåt guiden och maken för mitt nörderi).

På Unescos världsarvslista

Riktigt imponerande är också de tempel och vackra byggnader vi besöker. Kronan på verket är Cheah Kongsi, som är det första av Penangs fem stora hus för klanen Hokkien.

Vi får lära oss av guiden, som själv är från Kina, att de olika klanerna tog väl hand om sina medlemmar som nyanlända till Malaysia. I stora hus med högt i tak fick dessa såväl husrum som mat, i väntan på att etablera ett eget, självständigt liv i staden. Det unika med Cheah Kongsi är att här kombineras malajisk, kinesisk och europeisk arkitektur.

Det känns mäktigt att George Town är det senaste arvet på Unescos världsarvslista. Jag vill ju fotografera precis allt, vilket till slut tar ut sin rätt i den tropiska hettan.

Det som är så speciellt här är att det finns så många välbevarade gamla hus som vittnar om kolonialtiden. Många som bor här har så kallad ”rent control”, det vill säga fast hyra som förstås gör att de ogärna flyttar. Jag förstår dem!

I Little India tar vi en paus som blir givande på flera sätt. Vi får smaka den kända drycken Teh Tarik. Tillagningssättet är ren konst, när det gäller att få rätt temperatur på detta mjölkbaserade te. Se filmen nedan! Vi smakar också indiska pannkakor som sitter fint efter den långa rundvandringen. (Här fick även min kamera vila, men lugn, mer om malaysisk mat kommer framöver.)

Vår guidade tur i George Town avslutas vid ”jettin”, som är en stadsdel på pålar vid havet.

Tusen tack till vår guide och arrangörerna för ännu en fantastisk dag. Vi drar oss tillbaka till hotellet för vidare färd på ön Penang. Men fler upplevelser väntar, inte minst mot kvällen.

Fortsättning följer …

PS. Blev du sugen på att själv besöka Malaysia och George Town? Skicka ett mejl till Charlotte Sandakumaran på Malaysia Experten för att få veta mer: charlotte@malaysiaexperten.se. Hon hjälper dig att sy ihop ett program som passar just dig, tillsammans med Discovery Overland Holidays som finns på plats i Malaysia.

Här är en lista över alla mina artiklar om Malaysia:

Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel

Pangkor Laut Resort på en paradisö i Malaysia

Bergbana till Penang Hill och David Brown’s Restaurant

George Town i Penang – Orientens pärla

Utflykt till Kuala Sepetang med örnskådning

Middag i Kuala Lumpur Tower

Traders Hotel – bästa utsikten i Kuala Lumpur

Mud: Our Story of Kuala Lumpur – en musikal om Kuala Lumpurs historia

Discovery Walking Tour – guidad tur i Kuala Lumpur

Villa Samadhi – ett romantiskt hotell i Kuala Lumpur

Vistelsen i Malaysia genomfördes i samarbete med Malaysia Experten. Text, innehåll och åsikter är som alltid mina egna.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén, utom bilden av street food: Cory Schadt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad kul att höra att det påminner om Singapore! Det är ju en stad som står på min bucket list. Ska läsa om Little India som jag hört mycket om.

Jag kan varmt rekommendera ett besök i George Town!

Marias Memoarer
6 years ago

Men härligt ställe! Påminner mig faktiskt en del om multikulturella Singapore, i synnerhet stadsdelarna China Town, Little India och Arab Quarter! 🙂 Av dessa har jag ännu bara hunnit blogga om Little India

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, tack Ditte! Så roligt att få "ta dig med" och jag blir så glad för de uppskattande orden. Så häftigt att du var där redan 1980. Och inte visste jag att ni jobbat i flyktingläger! Vad mycket du varit med om.

Ja, jag är så glad att jag upptäckte Asien och nu har fler favoriter än New York. Det blir absolut fler besök i Malaysia. Vill besöka östra delen och även Borneo.

Kramar!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, väggmålningarna var så otroligt häftiga. Kul att du också skulle vilja åka dit. Ja, bara målningarna är värt det. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du blev intresserad av Penang och att ni funderar på detta resmål. Du skulle älska George Town med all gatukonst! 🙂

Ditte
7 years ago

Stort tack Anna för att jag med /genom dig fick 1980 komma tillbaka till Penang. Vi reste hit med tåg från Bangkok 1980 för att förnya våra visa. Vi jobbade då i flyktingläger nära Kamboja för FN. Men inte kände jag igen så mycket men i George Town verkade mycket finnas kvar.och en mix av ASien är det förvisso Fantastiska bilder och underhållande och berätttande text som jag njöt av att läsa. Jag är så glad att du har kommit att känna varmt för Asien, något jag alltid gjort sedan första resan dit som just var 1980. (Malaysia har jag… Read more »

Ann-Louise
7 years ago

Åh så fint! Jag skulle vilja åka dit bara för att se de fantastiska vägggmålningarna, speciellt de med katterna. Otroligt fina.

Fantasy Dining
7 years ago

Penang har vi faktiskt börjat titta på nu lite smått.Ett resmål jag av någon anledningen inte tittat så mycket på tidigare. Vad kul all läsa mer om detta och Malaysia.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att du blev sugen på att resa österut igen! Ja, jag har verkligen fått mersmak.

Eastern & Oriental var verkligen speciellt, ett klockrent ställe att bo på om man vill ha bekvämlighet, utsikt och känna historiens vingslag.

Som jag hade längtat efter att se denna gatukonst. Enormt häftig! Ja, det är så coolt med kombinationen av målning och fordon. 🙂

Haha, ja, jag kan tänka mig att det finns (och fanns) betydligt enklare ställen att bo på. Men då sparade ni säkert många sköna slantar. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, vad roligt att höra att du fick en sån känsla av bilderna. Ja, ja, åk! För oss arkitektur- och konstälskare finns enormt mycket att uppleva. Jag hade verkligen längtat efter att se dessa målningar och, jag instämmer, det är riktigt proffsig konst!

Biggeros
7 years ago

Jag är helt mållös…. efter att ha tittat på dina fina bilderna från Penang så känner jag nu ännu mer för att resa till Malaysia. Jag gillar arkitekturen och vilka proffsiga väggmålningar för mig är det inget snack om klotter.

Ama de casa
7 years ago

Wow! Vilket hotell! Vi bodde… något enklare (en klar underdrift!) när vi var på Penang i mitten av 90-talet 🙂

Gatukonsten är ju helt fantastisk! Cykeln och fortmoppen speciellt tycker jag 🙂

Blir väldigt sugen på att åka österut igen. Det var länge sen sist nu… 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att du blev sugen, Anita! Ja, både George Town och Malaysia har verkligen något för alla. Detta var ju mitt första besök i Asien men jag har fått mersmak direkt! Åk, säger jag bara, åk. Ett billigt resmål att vistas på och med sådan bredd på upplevelserna!

Anita Wag Agrimanaki
7 years ago

Vet inte riktigt Vad jag ska kommentera för Allt verkar så fantastiskt!! Från mat till street art. Jag blev riktigt sugen på detta resmål. Vem vet, kanske en dag.