Bergbana till Penang Hill och David Brown’s Restaurant

Vistelse i samarbete med Malaysia Experten

 

När bergbanan tar fart stiger vi brant och snabbt. Upp genom skog och klippor far vi, till 800 meters höjd, för strålande vyer av George Town by night. Målet är David Brown’s Restaurant för fine dining i romantisk miljö.

Efter vår spännande rundvandring i George Town åker vi vidare till nordvästra delen av ön Penang, mot Batu Ferringhi.

Batu Ferringhi

Batu Ferringhi anses vara Penangs bästa strand. Längs kusten här finns ett enda lyxigt boutiquehotell – och det är där vi ska övernatta.

Lone Pine Hotel

Vi checkar in på Lone Pine Hotel, som faktiskt slog upp porterna redan 1948. Sedan har det genomgått en stor renovering och erbjuder i dag 90 rum. Jag har spekulerat lite kring namnet. ”Ensamma ananasen”? Nej, ananas är ju pineapple. Pine står för pine tree och förklaringen hittar vi just på 40-talet.

Det var en läkare från George Town som slog sig ned här, och han döpte platsen efter ett ensamt träd vid huset. Ett träd som han trodde var ett slags tall. Men det var egentligen ett casuarina tree. Botanik kan vara avancerade saker.

 

Jag tror nog aldrig att jag har sett en sådan bred säng som på Lone Pine. Även denna kvalar in på listan över väl godkända hotellsängar för undertecknad (prinsessan på ärten). Ett extra plus får rummet för det nedsänkta badkaret på balkongen! Inte så tokigt att relaxa där, med utsikt över trädgård, pool och hav. Kopplar av är också vad vi gör, både vid poolen och på hotellets lunchrestaurang där det vankas chicken satay.

De flesta hotellgästerna här badar i poolen, som är av infinitytyp med saltvatten. I havet får man se upp en del för maneter, så de flesta väljer poolen. Men vattensportandet är det full fart på.

 

 

Hotellpersonalen guidar oss runt på Lone Pine Hotel.

Så blir det kväll och dags att åka till George Town igen. I bilen finns nu inte bara vår chaufför utan också den guide som gick runt med oss på stadsvandringen.

 

The Funicular Train till Penang Hill

I kväll ska vi upp på Penang Hill, med bergbanan! Penang Hill består egentligen av flera kullar med en högsta punkt på cirka 800 meter. Här finns träd som är 30 meter höga, den enda kvarvarande regnskogen på ön Penang och en flora och fauna som är skyddad sedan 60-talet.

Penangs funicular train har lett till toppen i snart 100 år, fast järnvägen byggdes redan tidigare. Från början handlade det dock om vagnar av trä och man var tvungen att byta på vägen.

View from Penang Hill. Photo: Hsin.
An older version of the funicular train to Penang Hill. Photo: Wikimedia.org.

 

Penang Hill. Photo: Marufish.
The funicular train track to Penang Hill. Photo: Shankar.

Jag får medge att det kändes lite pirrigt före turen. Men vi kan andas ut. Det här är toppmoderna schweiziska (!) starka vagnar som knappast är av trä. Hela bergbanan är också nyligen restaurerad.

I vilken vagn har man då den bästa utsikten? Vår guide visar oss tricket. Det är längst ner man ska kliva på, vid den brantaste punkten. Det visar sig, självklart, att han har rätt. Väldigt få kliver in i den sista vagnen och vi kan lugnt parkera oss på ”första parkett” vid bakrutan.

Det är en sanslöst häftig upplevelse, när bergbanan tar fart och med ett sug drar uppför kullen. Jag plockar genast fram mobilkameran och förevigar delar av den cirka tio minuter långa turen. Varsågod, enjoy!

 

David Brown’s Restaurant

Väl uppe på höjden tar några trappor vid, innan vi når målet: David Brown’s Restaurant. Den här terrasserade platån kallas också Strawberry Hill, då det sägs att den byggdes just för jordgubbsodling. Idén kom från Captain Francis Light, den man som grundade den första brittiska kolonin i Penang.

David Brown’s Restaurant tronar som ett österländskt palats i en sagolik trädgård, där vi slår oss ner. Vi har fått rådet att ta med en kofta eller liknande och det är jag tacksam för. Det är nämligen lite svalare här uppe, mer som en svensk sommarkväll än en kväll nära ekvatorn. Men självklart sitter vi ute!

 

Sedan är det dags att äta och det är så gott. In kommer en meny med namnet ”Western set dinner”. Inte Vilda västern-tema (som man kan förledas att tro) utan helt enkelt västerländsk mat. Äta norsk lax i Malaysia? Ja, det är precis vad vi får göra. Men det gör oss ingenting. Det är så vällagat och välsmakande att jag blir riktigt stum: pilgrimsmusslor, len soppa, potatiskaka, mör lax och chokladtårta (givetvis toppad med jordgubbar).

Tala om fine dining i romantisk miljö! I doften av liljor speglar sig lyktorna i den upplysta dammen. Det svala vinet fylls på i immande glas och vinden fläktar svagt. En plats för ett frieri? Ja, absolut, för dig som smider sådana planer. Själva är vi dock gifta sedan länge.

 

 


När vi avslutat måltiden har natten sänkt sig över George Town. Ljusen glimmar i tusental där nere vid sundet och bron är ett pärlband, ett smycke mot himlens horisont.
View from Penang Hill by night. Photo: Nicolas Lannuzel.

 

Så tar vi bergbanan ner igen, för att återvända till Lone Pine Hotel. När vi ska sova sätter regnet i gång, ett tropiskt skyfall som hamrar mot rutorna medan vågorna slår. En mäktig känsla, med naturens krafter så nära inpå. Men på hotellet sover vi tryggt. Vi vet ju att den snart är på plats igen, den strålande solen.

Nästa stopp: en paradisö vid Malaysias västkust

Nästa morgon väntar en av resans höjdpunkter: en paradisö! Äntligen ska jag få kliva in i den där drömmiga planschen från mitt tonårsrum. Vi ska nämligen till Pangkor Laut Resort, vid regnskogen. Och du hänger väl med?

Fortsättning följer …

PS. Blev du sugen på att själv besöka Malaysia och George Town? Skicka ett mejl till Charlotte Sandakumaran på Malaysia Experten för att få veta mer: charlotte@malaysiaexperten.se. Hon hjälper dig att sy ihop ett program som passar just dig, tillsammans med Discovery Overland Holidays som finns på plats i Malaysia.

Här kan du läsa mina tidigare artiklar om Malaysia:

George Town i Penang – Orientens pärla

Utflykt till Kuala Sepetang med örnskådning

Middag i Kuala Lumpur Tower

Traders Hotel – bästa utsikten i Kuala Lumpur

Mud: Our Story of Kuala Lumpur – en musikal om Kuala Lumpurs historia

Discovery Walking Tour guidad tur i Kuala Lumpur

Villa Samadhi ett romantiskt hotell i Kuala Lumpur

Vistelsen i Malaysia genomfördes i samarbete med Malaysia Experten. Text, innehåll och åsikter är som alltid mina egna.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Maria! Vad roligt att höra att du uppskattade tipset. Ja, detta hade varit en utflykt du hade gillat. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Christine! Kul att du uppskattade tipset. Ja, på den här resan toppade den ena upplevelsen den andra. 🙂

Fantasy Dining
7 years ago

Jag blir rejält sugen kan jag lova. Fantastiska bilder och restaurangbesöket lät verkligen spännande och väldigt romantiskt.

Christine - 29°
7 years ago

Wow! Kan inte annat än säga som Lena: Vilket hotell, vilken miljö och vilken mat! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, tack, Ditte! Återigen blir jag så glad för att du uppskattar mina rapporter och alltid vill följa med.

Tänk att du också åkt denna bergbana! Det var svårt att få till bra foton i mörkret så jag blandande med några dagsbilder. Det hade varit roligt att återvända även dagtid och se mer av den vackra naturen på Penang Hill.

Middagen var verkligen något i särklass. Där skulle du ha trivts och jag hade gärna haft dig med som sällskap vid bordet.

Stor kram!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket för att du följde med på turen! Vad roligt att du uppskattade den. 🙂 Ja, det var många underbara intryck på en och samma dag.

Skönt att höra att det finns fler som tycker sängarna är prio 1. Ibland känner jag mig just som "prinsessan på ärten". Men alla sängar jag sov i på denna resa var fantastiskt sköna!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket för de fina orden, Lena! Vad roligt att du uppskattade tipsen. Ja, det var så många fantastiska saker vi fick uppleva på denna resa, så jag blev helt överväldigad. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad roligt att du läst ikapp. Ja, det var verkligen en otroligt innehållsrik resa och det kändes som om vi var borta längre tid än i verkligheten. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, det var verkligen en upplevelse att åka bergbanan. Intressant att ni lyckades pricka in renoveringen. 😉 Men tur att ni kunde ta en taxitur upp. Då fick ni säkert se mer av landskapet omkring vilket jag gärna hade gjort. 🙂

Biggeros
7 years ago

Vilken berg och dal upplevelse som jag fick uppleva via din video. Otrolig vy. Så mysigt hotell och sängarna är prioritering 1 för mig med=) Otroligt värt resan att ta sig upp till det fina palatset där det serverades god mat och dryck. Dessutom vilken fin utsikt.

Ditte
7 years ago

Givetvis är jag med på vidare turer.
Gahhh! Vilket hotell och vilken miljö! Fastnade både för den breda sängen och det nedsänkta badkaret på terrssen i ert rum.
Bergbanan har jag åkt, en enastående vacker upplevelse, men jag har bara några få ganska dåliga foton så jag njuter extra av att ta turen på nytt bia din film och vakcra foton.
och restaurangen! Jag blir mållös. Helt fantastisk och vilken mat.
Jag är så glad för din skull att du fått uppleva allt detta och att du så frikostigt delar med dig, Stot tacka!
Kram!

Lena i Wales
7 years ago

Känns som du tagit med oss in i en dröm! Vilket hotell, vilken miljö och vilken mat!
Tack för trevligt inlägg!

Veiken
7 years ago

Underbart! Nu har jag läst ikapp och det är otroligt så mycket ni hann med på den relativt korta tid som ni var i Malaysia!

Marina
7 years ago

Kul att äntligen få åka bergbanan! När vi var där höll den nämligen på att renoveras så vi fick ta oss upp med hjälp av taxi, vilket i och för sig var rätt spännande det också på de vägarna…;)