Szentendre – en idyllisk stad nära Budapest

Pastellfärgade hus, vindlande gator och kullersten. Är vi vid Medelhavet? Nej, i Szentendre, en pärla strax norr om Budapest.

Nu är jag hemma igen efter en weekend i Ungerns huvudstad. Det blev minst sagt späckade dagar på denna pressresa, men ack så minnesvärda. Så, gillade jag Budapest? Svar: Ja – och över förväntan! Men åter till det framöver.

Med buss till Szentendre vid Donau

Först tar vi en titt på Szentendre, dit min grupp åkte på dagsutflykt. Denna lilla stad ligger bara några mil norr om Budapest, uppströms vid Donau. Vi åkte bil men man kan också ta sig dit med buss, tåg eller båt. Eller varför inte hyra cykel?

Pittoreska hus i pastell

När vi kliver ur i den pittoreska stadskärnan åker våra kameror upp, snabbare än vi hinner säga hej på ungerska (”szia” för dig som undrar). Överallt finns ”pastelliga” hus, det ena finare än det andra. Jag låter bilderna tala för sig själva …

Konstnärsidyll med smak av Medelhavet

Till Szentendre har många konstnärer sökt sig genom åren och jag förstår varför. Här finns verkligen en fläkt av Medelhavet, liksom ett lugn och en inspirerande miljö. Namnet betyder för övrigt ”St Andrae”, på medeltidslatin.

Staden har anor ända sedan romarriket och har blivit ett centrum för den serbiska minoriteten i Ungern. Här har de slagit sig ned tillsammans med dalmater, slovakier, tyskar, greker och ungrare – verkligen en brokig blandning i en brokig stad!

Vi strövar runt i gränderna i väntan på middagen, med ett ”pitstop” när toalettbehov och törst sätter in. Flera i sällskapet beställer in öl medan jag testar en ny variant av palinka, som är Ungerns klassiska brännvin smaksatt med örter eller frukt.

I Szentendre är det annars lätt att bli mätt. På gatorna går nämligen grillar och stekbord varma, med ungerska specialiteter. Det finns också försäljning av konst och hantverk, liksom många museer, gallerier och kyrkor.

Ett bra tips är att lägga besöket utanför högsäsong. Under vår och tidig sommar, liksom på hösten, är förstås lugnet större. Vi har dock passat in rätt tid på året och får verkligen se staden från sin bästa sida.


När det äntligen är dags för middag, bestämmer vi oss för att sitta ute. Man vill ju gärna det, när kvällssolens skimmer är så där mjukt och luften doftar sommar och utomlands.

Szentendre – jag saknar dig redan! För att inte tala om mitt smågalna och roliga resesällskap.

Fortsättning följer …

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram, där jag heter @newyorkmybite, och på bloggens Facebooksida.

Denna resa genomfördes i samarbete med Hungarian Tourism. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, vad roligt att du tycker det! Ja, Szentendre fångade oss med sin charm. För egen del skulle jag vilja uppleva Budapest mer ingående också, så det blir absolut återbesök där.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Ditte! Vad roligt att du uppskattade turen. Härligt att du blev sugen på att cykla dit.

För mig är det tvärtom angående Budapest: Jag känner att jag vill uppleva staden mer ingående. Vi hann ju långt ifrån med "allt" men det är ju å andra sidan en bra anledning att komma tillbaka.

Ja, Szentendre har mycket att bjuda på och – efter vad jag hört – även vintertid! Då finns det mysiga julmarknader där.

Kram

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Maria, vad kul att du tycker det! Ja, jag föll verkligen pladask för detta ställe. 🙂

FANTASY DINING
8 years ago

Ser väldigt mysigt ut! Jag gillar Ungern men har ju bara sett Budapest en så länge.

Ditte
8 years ago

Roligt att följa med dig hit! Jag kom aldrig längre än till Budapest, men hann å andra sidan uppleva den staden rejält. Men visst hade det varit roligt att se något annat också.
Fint att kunna ta sig till Szentendere per cykel, det haf jag og valt om tid funnits. Det verkar vara en jättefon liten stad med mycket charm, god mat och dryck och andra trevligheter.
Härliga bilder!
Tack för turen!
Kram!

Marias Memoarer
8 years ago

Verkligen mysigt ställe, med fina fotovänliga detaljer 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Thank you, it really was. You would love it! Haha, I had to try Google Translate too. Thanks for the laughter … 🙂

Veera Bianca
8 years ago

Looks so charming <3 And this post is more fun with Google Translator for sure 😀

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Vad kul att ni tycker det! Kanske ska ni ta med husbilen nästa gång och övernatta just här?

Jag håller med om det är jättekul att ta del av de olika rapporterna!

FREEDOMtravel
8 years ago

Vad mysigt det ser ut! Verkligen jättecharmigt! Sååå kul att kika runt hos de olika bloggarna nu och se vad de hittade på på olika håll i Ungern 😉

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, Eva! Ja, där hade du trivts. Häftigt att man kan åka båt dit också på Donau, direkt ifrån Budapest. En verkligt bra utflyktstips man lätt kan missa.

Eva - People in the Street

Det ser riktigt mysigt ut! Jag gillar kullerstenarna och de pastellfärgade husen. Och så nära Budapest! Mycket intressant 🙂