The Intrepid Sea, Air & Space Museum: tips och varningar

”10, 9, ignition sequence starts, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, zero, all engines running and liftoff, we have a liftoff!” Är du också intresserad av raketuppskjutningar och rymdhistoria? Eller kanske är du flygnörd? Då passar ett besök på Intrepidmuseet i New York. Men varning för höga kostnader! 

Jag får på riktigt gåshud varje gång jag ser en raketuppskjutning. Visserligen bara på tv eller på nätet. Men en dag hoppas jag kunna se en i verkligheten. Den där rösten som räknar ner, åh hur får man det jobbet? För att inte tala om de gigantiska krafterna som för raketen upp i atmosfären.

Mitt rymdintresse gjorde att jag blev lockad att besöka Intrepid Air & Space Museum under en av mina New York-resor. Maken var med på noterna och vi begav oss ut mot Hudsonfloden för att förverkliga planerna.

Intrepid är ett före detta hangarfartyg som överlevt andra världskriget, med med såväl kamikazeattacker som en torpedattack. Det lanserades 1943, var i drift fram till 1974 och ligger i dag fredligt för ankar i Hudson River.

Fartyget är alltså i dag huvuddelen av museet Intrepid Air & Space Museum. Nog ser det lite skrämmande ut med ett krigsfartyg på Manhattan men man får ge dem en eloge för idén. Hit kommer mängder med turister för att frossa i rymd-, flyg- och krigshistoria.

Redan i entrén inser vi dock att smakar det så kostar det. Den som vill besöka mer än fartygets ordinarie utställning får betala extra. Extraavgiften täcker då besök i Space Shuttle Pavilion och en tur ner i ubåten.

Självklart vill jag se Enterprise, prototypen för Nasas rymdprogram. Den känns som hela vitsen med besöket för min del. Det blir alltså till att punga ut med 33 dollar. För barn mellan 5 och 12 år kostar entrén i dag 24 dollar, medan pensionärer går in för 31. New York-bor (!) kommer billigare undan: bara 19 dollar för vuxna och 17 för barn. Ordet turistfälla får därmed en ganska klar innebörd.

Dock är verksamheten inte vinstdrivande, det berättar museet på sin sajt. Syftet är att öka förståelsen för och kunskapen om landets (krigs)historia och att inspirera unga till en framtid inom teknik och vetenskap.

Men avgiften på 33 dollar räcker ändå inte för den som vill göra allt. Väl inne visar det sig att det kostar extra att prova en flygsimulator. Likaså att testa G-kraften.

Att se rymdfärjan i verkligheten ger mig verkligen pirr i maggropen. Så mäktig! Likaså att höra ljudinspelningar, se autentisk utrustning och skyltar om nedräkningar. Concorden är också fantastisk att se. Det är nästan ofattbart att den faktiskt flög över Atlanten på knappa 2 timmar och 53 minuter.

Men tyvärr blir vi båda rätt snart uttråkade. Till slut ser de flesta plan ut som ”same same” (förlåt alla äkta flygnördar!). Ute på däck är det dessutom ruggigt eftersom det är en regnig och kall dag. Inte ens utsikten över Manhattans skyskrapor kommer till sin rätt, men det är förstås inte museets fel.

U-båten kan vi inte gå ner i heller, eftersom kön dit är alldeles för lång. Det är bara att bita i det sura äpplet och inse att det faktiskt kostade mer än det smakade. Men nu har vi varit där i alla fall!

Efter att banat väg ut igen (det är sannerligen en bit att gå!) är vi tillbaka på torra land. Frusna och trötta styr vi stegen till ett garanterat lyckat nytt mål: en takbar.

Valet faller på takbaren St Cloud, där vi skyddade från regnet pustar ut i en mjuk soffa inomhus, med delikata drinkar i glasen. Även här kostar det men det får man ju räkna med. Drink nummer två tar vi däremot på en mexikansk kvarterskrog till en bråkdel av priset. Men det är en annan historia!

Slutsats: Är du väldigt intresserad av flyg och av krigshistoria, då kan Intrepid varmt rekommenderas. För mig är det i alla fall tveksamt om det var värt det.

Har du varit på Intrepid och vad tyckte du i så fall?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Roligt att du uppskattade museet och ubåten! Ja, ubåten hade varit intressant att se men vi orkade som sagt inte med den gigantiska kön. Vi tajmade väl in fel tid helt enkelt!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ama de Casa: Haha, ingen som helst fara! Det är så lätt hänt. Jätteglad att du delade så jag kunde hitta denna ytterst intressanta artikel som jag missat.

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Åh, så underbart att ni varit på Kennedy Space Center och även att ni sett en raketuppskjutning! Jag blir grön av avund. Tusen gånger hellre det än Ullared, haha! 🙂

Var tvungen att gå in och läsa det länkade inlägget direkt men hann inte kommentera här i går kväll.

Häftigt att ni även sett Discovery! Oj, oj, det verkar som om jag har en del gemensamt med din stalker, haha. 🙂

Jättekul att du delade!

Ama de casa
6 years ago

Jösses… Jag verkligen kräktes ut länkar där… Sorry! Skyller på det något krassliga internetet här på hotellet i Granada 😉

Johan
6 years ago

Jag har besökt museet i fråga några gånger. Och visst är inträdet rätt saltat. Men finns mycket intressant att se, USS Growler (ubåten) är ger en ganska bra bild av ubåtslivet.

Ama de casa
6 years ago

Anders – min evige Stalker 😉 – är otroligt intresserad av rymden. Vi har varit på Kennedy Space Center flera gånger och höjdaren var då när vi såg uppskjutningen av Atlantis 1988:

https://amacasa.wordpress.com/2016/05/05/varlden-krymper-och-forandras/

https://amacasa.wordpress.com/2016/05/05/varlden-krymper-och-forandras/

https://amacasa.wordpress.com/2016/05/05/varlden-krymper-och-forandras/

Vi såg henne senare också strandsatt på samma ställe.

Även Discovery såg vi i Washington när hon var tagen ur trafik. Houston Rocket Center har också blivit besökt… Inte så underligt att Anders drömresemål är månen. Mitt är Ullared. Ingen av oss kommer förmodligen att komma till vårt drömställe 😉

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Det lät som en trevligare sysselsättning! 🙂 Men jag är ändå glad åt att ha fått se Entreprise och Concorden. Jo, tanken med recensioner är ju att de ska vara ärliga men jag har ju å andra sidan mest tipsat om sånt jag gillar på bloggen. Bra att lägga in lite varningar också. Kul att det uppskattas! 🙂

Evy Knoph
6 years ago

Nej, har bara sett den på ganska nära håll när jag var på ett superhärligt Swingdance-event med Vince Giordanos vid en av pirerna där :-). kul med ärlig recension..

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Vad intressant att höra, Lena! Ja, jag håller med dig om att det är imponerande hur sådana där jättefartyg fungerar och tar sig fram, dessutom i strid. Spännande att du besökt liknande i San Diego. Det som gjorde mig på lite dåligt humör var väl att det tillkom kostnader för det som var verkligt intressant. Trist att inte komma ner i ubåten heller, på grund av den långa kön. Men det kompenserades ju i viss mån av att få se Enterprise. DET var häftigt!

Kram tillbaka

Lena - gott för själen

Japp, jag var där under min senaste resa, i september. (Kom just på att jag nog inte gjort nåt inlägg om det 🙂 ). Jag vet inte vad det är men jag är fascinerad av såna där krigsfartyg. Besökte USS Midway i San Diego också, för typ två år sen. Alltså, hur stora kan såna där bli. Svindlande tanke att ta sig fram på vattnet med ett sånt där monster. Och svindlande tanke att leva och arbeta där i skarpt läge!

Men jaa, kostade surt mycket!

Kram Lena