Europaste coolaste musikfestival: Colours of Ostrava

Neonljusen spelar över de övergivna industribyggnaderna, där de reser sig mot natthimlen. Då och då flammar en eld upp över myllret av besökare, och röken stiger från grillar och dekor. Vi är på Colours of Ostrava, Europas coolaste musikfestival!

Direkt när vi kliver in på området vet jag. Det här är bland det häftigaste jag sett i mitt liv! Visst, jag har läst om festivalen och den speciella miljön: ett övergivet industriområde i staden Ostrava. Men inga bilder kan göra den rättvisa; den måste upplevas på plats!

Färgstark festival i unik miljö

Ostrava i östra Tjeckien är egentligen känd som den ”svarta staden”. Här bröts kol i över 100 år och masugnarna gick varma. Men på senare tid har man velat göra staden känd för andra, mer färgstarka upplevelser. Och resultatet är lysande!

Sedan 2013 hålls musikfestivalen Colours of Ostrava i Dolní Vitkovice, ett numera nedlagt industriområde. Det hade kunnat se förfärligt ut. Men tack vare smarta arkitekter och dekormakare, har de forna industribyggnaderna fått nytt liv – som scenografi!

Rostiga tankar lyser nu i neon mot natthimlen, rök och ljusslingor följer rör och stålskelett. Och mitt i denna levande scenografi går jag, inte som statist utan som medspelare i ett gigantiskt skådespel.

Från olika scener ljuder all slags musik, från jazz till techno och indiepop. Det är bara att välja från det digra programmet, som pågår hela veckan, och komma och gå som man vill.

Vill du skaffa en tatuering eller ny frisyr? Festivalkläder eller smycken? Här på festivalen är det mesta möjligt. Det är bara att botanisera bland stånden.

Billig och god festivalmat

När hungern sätter in frestar mängder av matstånd, där både priser och smaker gör dig glad. Här hemma brukar som bekant festivalmat vara dyrt. Men som svensk i Ostrava blir du knappast ruinerad. Jag köper en stor portion ris och grönsaker med vietnamesiska vårrullar till det facila priset 30 svenska kronor. Ett glas vin går på motsvarande summa och öl ännu mindre.

Det är alltså läge för påbackning, och min resebloggarkollega Peter på FREEDOMtravel siktar in sig på en redig korv efter nudlar. Jag lyckas fånga hans hungriga blick exakt sekunden innan han hugger in, en bild som enligt resebloggarfrun Helena kan vara ”picture of the year” …

Konsert med Kodaline – längst fram i pressdiket

Vi är på festivalen flera kvällar men lördagens final slår allt. Då beger jag mig ensam dit, eftersom mina vänner ska med ett tåg i ottan. Regnet fullständigt öser ner men inte ska sådana petitesser hindra ”the moment of my life”.

Denna kväll ska nämligen irländska Kodaline spela på stora scenen. Kodaline, som är mina absoluta favoriter, i samma liga som Coldplay. Det är bara ett krux. Visserligen har vi pressdeltagare VIP-pass men fotografera artister, det är det strikta restriktioner kring. Kodaline tillhör dessutom de undantag där ingen annan än TV Broadcasting får komma nära.

Men jag är inte den som ger mig. Jag mejlar bandens pressombud och PR-ansvarig för festivalen. Och dagen därpå kommer svaret: De ska göra ett undantag för mig. Jag får tillträde till pressdiket!

En kvart före är jag på plats, så nära scenen man kan komma, garderad med både regnrock och dubbla regnponchos. Publiken gör segertecken och flinar in i kameran. Kanske tror de att de nu hamnar på förstasidan någonstans i världspressen? Det gör de nu inte. Men de hamnar på Travel on a Cloud, liksom Kodaline själva, vilket knappast är fy skam!

Om konserten var bra? Låt mig säga så här: När neonljusen spelar i regnet och Mark Prendergast går loss i ett gitarrsolo, när tusentals människor sjunger med och Irland blir ett med Tjeckien – då finns det bara ett ord: magi.

Har du också varit på Colours of Ostrava eller kan du tänka dig att åka dit?

Denna pressresa genomförs i samarbete med Czech Tourism Scandinavia and Finland och Statutory City of Ostrava. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket! Ja, det här är nog ett av mina absoluta favoritinlägg (därav reprisen) eftersom festivalen är ett fantastiskt minne. Vad kul vi hade, vilka intryck och upplevelser! Det var extra kul att vara där med Peter och Helena förstås. Men på konserten med Kodaline var jag utan dem. De skulle vidare nästa morgon med tidig avfärd.

Ama de casa
6 years ago

Jösses vilken cool festival! Och bilden på Peter är verkligen superbra 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, roligt att du gillade konceptet! Jag är rätt säker på att du och jag skulle ha haft det riktigt kul där. 🙂

Fantasy Dining
6 years ago

Wow, så coolt det ser ut. Hade varit kul att gå på 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Ditte! Ja, det här var ju en favorit i repris men jag blev plötsligt nostalgisk över detta minne då en annan konsert väntar i helgen. 🙂 Roligt att du ville följa med på min lilla minnestripp.

Varm kram

Ditte
6 years ago

Vad roligt att komma med hit. Väldigt fina bilder! Och vilken upplevelse att vara på plats här.
Tack för att jah också ficjk följa med via bloggen.
Kram!