Tio saker du (kanske) inte visste om Chrysler Building

Är det ett konstverk? Eller en bara en byggnad? Vi kan nog vara överens om att den är både och. Det handlar om Chrysler Building, av många ansedd som den vackraste byggnaden i New York. Men hur ser den ut inuti? Och vad kostade den att bygga? Här är tio saker du kanske inte visste.

Här är tio saker du (kanske) inte visste om Chrysler Building

1. År 1930 var Chrysler Building världens högsta byggnad med sina 319 meter. Detta tack vare spiran, som anpassades för att bli högre än en på 40 Wall Street – och så var rivalen slagen.  Men äran varade inte ens i ett år. Elva månader senare fick Chrysler Building se sig passerad av, ja just det: Empire State Building.

2. Notan för bygget slutade på 20 miljoner dollar, när Chrysler Building stod klar efter två år. Bakom art deco-designen stod arkitekten William Van Alen, på uppdrag av Walter P. Chrysler. Men de råkade senare i fejd med varandra om betalningen och herr Van Alen fick sina pengar först efter en hård kamp med förstört rykte som resultat.

3. Lobbyn inne Chrysler Building är hela tre våningar hög. Ovanför den reser sig byggnadens övriga 77 våningar.

4. Världens första digitala klocka finns faktiskt i Chrysler Buildings lobby.

5. I lobbyns tak finns en imponerande muralmålning av Edward Trumbull. Den visar bland annat dåtidens tekniska framsteg (som flygplan) och arbetarna som uppförde byggnaden.

6. Materialen i den imponerande lobbyn är röd marockansk marmor, onyx, blå marmor och stål. Ja, tack, gör gärna detsamma i ett av rummen hemma …

7. Fasaden på Chrysler Building har 3 862 fönster. Någon som skulle anmäla sig som fönsterputsare, hand upp? Inte jag.

8. Än i dag är Chrysler Building världens högsta tegelbyggnad. Hur många visste det, hand upp igen? Inte jag. Teglet är vitt med mörkgrå inslag som horisontell dekoration för att framhäva fönsterbågarna.

9. Chrysler Building ägdes aldrig av själva bilföretaget och de betalade inte heller för den. Allt var Walter P. Chyslers privata projekt, tänkt som ett arv åt hans barn.

10. Lobbyn är öppen för allmänheten, det är gratis och du behöver inte förboka biljetter. Öppettiderna är (i skrivande stund) 08.00 till 16.00, måndag till fredag.

Har du varit inne i Chrysler Building? Det har faktiskt inte jag, ännu. Därav de lånade bilderna. Men nästa New York-resa, då ska jag ta en närmare titt. Tills vidare får jag drömma om förra höstens utsikt, när jag äntligen fick veta vad som finns vid regnbågens slut.

Enjoy!

 

Foton, nr 1: William Wachter, nr 2: Wikimedia Commons, nr 3: Chris Murphy, nr 4 till 6: Wally Gobetz, nr 7:  Juliana Malta och nr 8: Liam Macleod.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Louise Paulsson
4 years ago

Åh, min favoritbyggnad i New York! Har dock aldrig varit inne där så nästa gång ska jag gå in och kika i lobbyn.

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Oerhört vacker byggnad och Art Deco i högglans! Näst sista fotot är så otroligt fint. Och muralen med de arbetande människorna!

Du skrev att huset var tänkt för barnen. Är det de som äger huset i dag. Eller hus och hus, byggnaden. Nähä, tydligen inte. det var visst något investmentbolag som äger det och det hela verkar vara rätt rörigt. Härlig markhyra betalar de också till Cooper Union school som äger marken, drygt 32 miljoner dollar om året. Måste gå bra för skolan, i alla fall.

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Jag är hopplös, sitter alltid och letar information … Bara för att stilla min nyfikenhet för tillfället. Önskar bara att saker fastnade lite bättre där i skallen också! 😀

Ditte
4 years ago

Jodå, jag har varit här inne några gånger.Och en mäktig byggnad är det. En del av det du berättade om Chrysler Building kände jag till men mycket var nyheter. Tackar för dessa.
Jättefina bilder från denna mycket imponerande byggnad. Du får ta dig en titt in nästa gång du kommer till N.Y.
Kram!

Ama de casa
4 years ago

Mycket jag inte visste om den byggnaden, det måste jag erkänna. Men jag känner i alla fall igen den 🙂

Lena i Wales
4 years ago

Wow, vilken byggnad!
Vilken imponerande lobby. Så tjusig!

Christine - 29°
4 years ago

Så intressant! Nu har jag lärt mig massor. 🙂