Gansevoort Market – matmarknad i New York

***Edit! Gansevoort Market flyttade under våren 2016. Nya adressen är 353 West 14th Street.***

Vill du prova mat från hela världen i New York? Då har du kommit rätt. Här finns tiotusentals restauranger, vilket ju kan skapa lätt panik. Hur ska man hinna med allt? (Okej, det är omöjligt.) Och hur ska man kunna välja? En bra sak är därför matmarknader.

Det är rena himmelriket för en foodie att strosa runt bland alla läckerheter, att insupa dofterna, njuta av de inbjudande uppläggen och – självklart – smaka!

Gansevoort Market är det senaste tillskottet på New Yorks mathimmel. Det är en matmarknad i Meatpacking District, där fokus ligger på restauranger i stället för saluhall: en så kallad foodcourt.

Redan år 1884 fanns en Gansevoort Farmer’s Market i trakten, med lokala produkter som såldes under bar himmel. År 1887 tillkom kött, kyckling och mejeriprodukter och marknaden flyttades till det som i dag är Gansevoort Street.

Gansevoort Market i sin nuvarande form öppnade 2014, i en tidigare affärs-/industrilokal med garageportar. Blottlagda tegelväggar och udda inredningsdetaljer gör marknaden till en genuin New York-miljö – som måste upplevas!

Här finns förstås allt från nygjorda bagels till färgglada macarons. Här finns stenugnsbakad pizza på äkta italienskt manér, färsk hummer från Maine och tacos i en gammal Folkabuss!

Under höstens New York-resa dök vi på detta paradis av en slump. Självklart blev det ett
både intensivt och långvarigt besök. Min kompis valde till slut hummersmörgås från Ed´s Lobster Bar, något som utföll till stor belåtenhet (och mättnad).

Själv fastnade jag för columbiansk arepa! Det är ett tunt pannkaksliknande bröd, baserat på majs, som dessutom är glutenfritt! Som pålägg blev det räkor med avokado och ost. Den starka såsen fick vara för min del. Men det är minst sagt perfekt att man själv får skräddarsy sin egen rätt!

Dessutom fick jag ett trevligt samtal med den lika trevliga kocken som blev mycket nyfiken på Sverige.

I ena änden av Gansevoort Market finns en stor avdelning med bord, där man kan äta tillsammans. Det går alltså utmärkt att välja rätter från olika håll och ändå avnjuta läckerheterna ihop. Varför inte köpa flera rätter till en minibuffé? Det kan dock vara ganska fullsatt, så var på hugget!

Gansevoort Market kan varmt rekommenderas för dig som vill uppleva känslan av gamla tiders New York, kombinerat med kulinariska läckerheter. Missa inte ett besök här!

Enjoy!

PS. Välkommen att även läsa om mina andra resor i kategorin Other Bites of the World! Du kan även följa den här resebloggen på Facebook.

På Instagram heter jag @newyorkmybite.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lena/isklockanAnna Ström Åhlén Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Lena/isklockan
Guest

Hej! Så dom har flyttat ? Hoppas till ett lika mysigt ställe. Jag sitter just nu med att knåpa med min fotobok från min New York resa från sommaren 2015 och googlade om marknaden och hamnade på ditt inlägg. Blir alldeles nostalgisk av att se dina bilder också. Kram från Lena Paakkonen / isklockan (instagram)

Anna Ström Åhlén
Guest

Hej Lena! Ja, det kom som en stor överraskning för mig att de stängde ganska snart efter att jag varit där. Nu har de som sagt flyttat men jag har ännu inte varit i de nya lokalerna. Hoppas också på att de är lika mysiga!

Kul att bilderna fick dig nostalgisk. Det blir ju lätt så när man ser miljöer man känner igen. Då blir den ständiga längtan ännu större, haha. 🙂

Kram