Mina favoritlåtar om New York

Musik och New York, det är två favoriter i mitt liv. Ännu mer tillsammans: låtar om New York, musik i New York … Det finns nog musik varje för tillfälle i världens bästa stad. Här är min musik och mina känslor. Vilka är dina?

New York 6 AM

Det är tidig morgon på Manhattan och staden börjar vakna. Staden som egentligen aldrig sover, utan bara slumrar. Som med halvslutna ögon vilar vid Atlantens rand.

Med dagen kommer också ljuden, de typiska New York-ljuden som aldrig slutar utan bara dämpas, för att åter stiga som skalor i en symfoni. En siren, en bromsande taxi eller en sorgsen ton av en klarinett. Kanske ett rop: en hälsning eller ett farväl? Till New York är någon alltid på väg, medan någon annan lämnar.

Så stiger solen, där borta i öst. Som en rosa hägring rullar det in, ljuset, från East River mellan huskroppar, gränder och prång. It’s New York, 6 AM.

Goodnight New York

Så har vi New York vid dagens slut, kanske ännu mer magi? När huskroppar glöder i dalande sol, när mörkret rullar in men det aldrig blir svart. Då ljusen tänds, ett efter ett, till ett glimrande, blinkande hav. När New York blir ett smycke i natten.

Då slumrar den, staden, men den sover inte. Hur ska den kunna det, fylld av sjudande, lockande liv? Av drömmar och hopp. Lycka så stor att den inte kan bäras, sorg så djup att den inte bottnar. Dagen är slut men en ny gryr igen. Goodnight New York.

Bleecker Street

”Fog’s rollin’ in off the East River bank
Like a shroud it covers Bleecker Street
Fills the alleys where men sleep
Hides the shepherd from the sheep”

Simon and Garfunkels rader inleder min favoritlåt om New York. Om vilsna själar i en stadsdel fylld av ambitioner och liv. Om ett New York som inte längre finns, men som alltid lever i denna oförglömliga låt.

Bleecker Street får tala för sig själv. Och jag? Jag kan lyssna på den om och om igen. För det är som om staden själv fått en röst. Tack, tack, Simon and Garfunkel!

Spotifylista med låtar om New York

Blev du sugen på mer New York-musik? Här är min spellista med New York-låtar på Spotify.
Lyssna, dröm och bege dig till drömmarnas stad. Vilken låt är din favorit?

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén.

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TravelAnnaastrid Petersson★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★ Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★
Guest

Så vacker du beskriver New York lika levande som sorgset på något sätt. Som att staden lever men samtidigt har sidor som gör att det lätt också blir ett tufft liv. En spännande stad onekligen 🙂

astrid Petersson
Guest

Åh vilket mysigt blogginlägg!