Ersättning när flygbolaget strejkar?

Din resa närmar sig och förväntan är stor. Men så händer det som inte får hända: flyget blir försenat. Eller ännu värre: flygbolaget strejkar! Vad gör du då? Och har du rätt att få ersättning? Här är vad som gäller.

Försenade flyg, det har vi nog alla varit med om. I olika grad. Men nog minns vi frustrationen och maktlösheten när klockan tickar på. Det är ju vår dyrbara tid som försvinner! Kanske kommer vi inte att hinna till ett avgörande affärsmöte eller kanske, ve och fasa, kommer vi att missa ett bröllop?

Själv minns jag när jag skulle fira födelsedag i New York för några år sedan. Som vanligt var jag i mycket god tid på Arlanda. Men vad hjälpte det när oturen satte in? Flyget blev försenat en halv dag! Så i stället för att strosa runt på Manhattan blev jag sittande i en hörna på flygplatsen, där jag tillsammans med andra ondgjorde mig över läget.

Rätt att få upp till 600 euro vid flygförsening

Ett plåster på såren blev i fall ersättningen från flygbolaget. Mina medresenärer gjorde mig nämligen uppmärksam på att man har rätt till ersättning av flygbolaget vid förseningar längre än tre timmar. Och mycket riktigt, med pytteliten stil i min resebekräftelse fanns informationen: Jag kunde få 600 euro (cirka 6 000 kronor) om jag fyllde i ett formulär på webben och bifogade kvitton med mera. Sagt och gjort.

Resan blev lite kortare än tänkt men ersättningen räckte faktiskt till en helt ny resa! Frågan är hur många som egentligen känner till det här? Inte många visar det sig, när jag tar reda på lite mer om saken. Faktum är att de flesta inte alls känner till sina rättigheter vid försenat, inställt eller överbokat flyg. Och framför allt inte vid strejk hos flygbolaget!

Flygbolaget strejkar – har jag rätt till ersättning?

Vad händer då om flygbolaget strejkar? Den frågan väcktes med oro i somras då jag var med familjen på roadtrip i Spanien och Portugal. Själv har jag alltid tänkt att strejk räknas som ”force majeure”, det vill säga större krafter man inte kan råda över och att det därmed är kört. Det stämmer dock inte alltid. Flygpassagerares rättigheter reglereras nämligen av en EU-förordning, som gäller om ditt flyg utgår från eller har sin bas i Europa.

Även när flyget är försenat eller inställt på grund av strejk kan du ha rätt till ersättning! Det gäller till exempel om det är flygbolagets egen personal som strejkar. Däremot har du inte rätt till ersättning om strejken är utanför flygbolagets kontroll. Då räknas den som force majeure. Här kan du läsa om vad som gäller för ersättning från SAS vid strejk hos flygbolaget.

Dina rättigheter vid strejk hos flygbolaget

1. Du har rätt att bli ombokad till ett annat flyg eller få pengarna tillbaka för din flygbiljett. Ifall flyget blir inställt eller mer än tre tinnar försenat till din slutdestination har du också rätt till ersättning på mellan 250 och 600 euro per person. Det gäller även om du blir nekad ombordstigning på grund av överbokat plan till följd av strejken.

2. Efter två timmars försening ska du bli erbjuden mat och dryck. Obs: Om du väljer alternativet återbetalning i stället för ombokning, så är flygbolaget inte längre skyldiga att erbjuda dig hotell, mat och dryck. Däremot har du ändå rätt till schablonersättningen för flygstörningen.

3. Du ska bli erbjuden inkvartering på hotell och detta ska betalas av flygbolaget.

4. Du kan i vissa fall få tillbaka pengar för utlägg. Spara därför alla kvitton!

Kolla även din hem- och/eller reseförsäkring; även den kan ge rätt till ersättning.

London. Ett mycket trevligt resmål – om man valt det själv, inte tvingats på grund av flygstrejk.

Så kan du få hjälp att begära ersättning vid flygstrejk

Det finns flera företag som kan hjälpa dig att söka ersättning vid försenat eller inställt flyg, och bland dessa är AirHelp i dag världens största företag som erbjuder denna tjänst. Visst går det att göra ansökan själv också. Det gjorde ju jag. Men det kan också vara en både omständlig och tidskrävande process. Vad händer om det blir trassel och flygbolaget nekar? Och vad gör du om det hela leder till rättslig tvist?

AirHelp tar även ärendet till rätten om så skulle krävas. Om du erhåller den begärda ersättningen går 25 procent till AirHelp i arvode. Men om ärendet inte skulle lyckas behöver du inte betala något alls.

Du kan söka ersättning upp till tre år tillbaka i tiden

Vad många inte heller vet är att det går att söka ersättning i efterhand, för både försenade och inställda flyg. Ja, faktiskt hela tre år tillbaka i tiden! Gå igenom dina reseminnen: Har du blivit mer än tre timmar försenad? Råkade du ut för inställt flyg och/eller strejk? AirHelp gör begäran om ersättning åt dig och driver även ärendet vidare, så långt som krävs.

Hur gick det då för min son i somras? Jo, först följde några nervösa timmar i Portugal då han fick besked om att han skulle vara tvungen att stanna i London i flera dagar (!) innan nästa flyg skulle gå hem till Sverige. Min son älskar London men då ska det helst vara självvalt. Nu skulle han ju bara byta flyg, inte gå på arenakonsert. Extra nervöst var det, eftersom han skulle passa ett jobb på hemmaplan. Men ödet ville annorlunda och strejken avblåstes. Puh!

Har du själv fått ersättning vid försenat eller inställt flyg? Berätta gärna!

 

Foton, nr 1: Karen Green, nr 2: lAI mAN nUNG,, nr 3: Mike Stezycki., nr 4: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nennesson
4 years ago

Oj, va mycket bra matnyttig info!!!👍Mycket man inte har en aning om ju🙄AirHelp lät ju som ett kanontips!!!😊TACK!!!

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Haha, jag har också skrivit ett sådant inlägg om förseningar men med annan samarbetspartner: https://solsomsol.blogspot.com/2018/02/flygforseningar-och-ersattning.html

Strejker är knöligt! Men det är väl kanske meningen …

Ha en bra helg!

Lena i Wales
4 years ago

Mycket bra och viktig information.
En del av det kände jag till, men inte allt.
Ha det bra!

Ditte
4 years ago

Jag har när detta hänt, inte så ofta dock, genom flygbolagen, fått den ersättning jag haft rätt till. Väldigt smidigt att själv ordna detta. Och reser man med ”vedertagna bolag” så är det ju än enklare. Har också en väldigt bra reseförsäkring som även en täckt upp. Och kärvar flygbolaget hjälper även en reseförsäkring till här. Även kreditkorten har gett bra hjälp om man betalt resan med ett bra sådant. Bra info och särskilt för de som inte är så resvana eller ens tänker på vilka rättigheter man har. Har för egen del läst på bra om detta…. Fint att… Read more »